Američki F-16 u posjetu HRZ-u

“Naša je država partner Hrvatskoj od 1996., a Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu želimo pomoći u modernizaciji. Dovođenje zrakoplova F-16 gesta je kojom želimo pokazati koliko nam suradnja s Hrvatskom i Hrvatskom vojskom znači,” poručio je brigadir Christopher Blomquist, zapovjednik 148. Fighter Winga Nacionalne garde Minnesote, postrojbe koja je od 5. do 8. travnja boravila u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi na Plesu…

Pripadnici 148. Fighter Winga Nacionalne garde Minnesote s dvama američkim višenamjenskim borbenim avionima F-16 boravili su od 5. do 8. travnja u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te partnerstva Republike Hrvatske i savezne države Minnesote. Bio je to prvi put da su američki avioni F-16 sletjeli na Pleso, u 91. zrakoplovnu bazu. 

Nakon slijetanja dvaju američkih F-16 dojmove o letu iznijeli su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik 148. Fighter Winga brigadir Christopher Blomquist, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona (EBA) pukovnik Christian Jagodić i pilot Eskadrile borbenih aviona natporučnik Šime Alić. General Mikić istaknuo je kako će naši piloti s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote uvježbavati taktike, tehnike i procedure u skladu s NATO-ovim standardima te održati nekoliko radionica. Istaknuo je kako se suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote odvija već niz godina i kako je savezna država Minnesota bila naš pokrovitelj.

Brigadir Blomquist rekao je kako je s kolegama više puta posjetio Hrvatsku, no sad prvi put u zrakoplovu F-16. “Naša je država partner Hrvatskoj od 1996., a Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu želimo pomoći u modernizaciji. Dovođenje zrakoplova F-16 gesta je kojom želimo pokazati koliko nam ova suradnja s Hrvatskom i Hrvatskom vojskom znači,” poručio je. Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona istaknuo je kako je posjet 148. Fighter Winga nastavak dugogodišnje suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote. “Prvi su put došli avionima i zahvaljujemo im na tome. Drago nam je što ćemo imati priliku uvježbavati ono o čemu smo dosad samo govorili,” rekao je pukovnik Jagodić.

Formaciju koju su činila dva američka F-16 dočekala su u zračnom prostoru Republike Hrvatske dva aviona MiG-21. Natporučnik Šime Alić istaknuo je kako mu je to ojačalo motivaciju i dalo poticaj za daljnji razvoj. “Vidjeti tako moćan avion u zraku kraj našeg aviona MiG-21 iznimno je iskustvo. Iz svakog se leta može puno naučiti. Zajedno ćemo vježbati i nadam se da ćemo još više naučiti tijekom razgovora s pilotima te letenja,” zaključio je i dodao kako je dragocjeno svako iskustvo koje američki piloti prenesu pilotima Eskadrile borbenih aviona HRZ-a.

Drugog su dana posjeta pripadnika 148. Fighter Winga 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a piloti EBA-e u avionima MiG-21 proveli zajedničke letove s pilotima višenamjenskih borbenih aviona F-16. Uoči toga posjetili su ih potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst te vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers.

Ministar Krstičević naglasio je kako je riječ o povijesnom događaju, koji je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Prisjetio se svojeg prošlogodišnjeg posjeta Nacionalnoj gardi Minnesote i leta u američkom zrakoplovu F-16 te zaključio: “Drago mi je da ste se odazvali mojem pozivu i nadam se da ćete i vi uživati u ljepotama Hrvatske iz zraka.”

Veleposlanik Kohorst izrazio je zadovoljstvo posjetom pripadnika Nacionalne garde Minnesote Republici Hrvatskoj. “Hvala vam na pozivu i dobroj suradnji. Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione,” rekao je te zaželio pilotima siguran let.

Na prvom su zajedničkom letu hrvatski i američki piloti na visini između tisuću i šest tisuća metara uvježbavali taktičko presretanje i temeljne manevre zračne obrane iznad Slavonije, dok su se tijekom drugog leta kroz različite formacije upoznavali s ljepotama Hrvatske, leteći na visini od oko tisuću metara iznad Kvarnera, Zadra, Like i Plitvičkih jezera.

Zajedničke letove MiG-ova i američkih F-16 pratili su u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu i kadeti budući piloti HRZ-a i sto kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, koji su imali priliku i razgledati američke zrakoplove. Kadet pete godine obuke za vojnog pilota Josip Jelača iz Zadra rekao je kako američki višenamjenski borbeni avioni djeluju impozantno i moćno te ujedno pozvao mlade ljude da se prijave na natječaj za kadete vojne pilote, zaključivši kako je riječ o časnom pozivu.”Gotovo dvije godine letim na Pilatusu i skupio sam oko 170 sati naleta. No, taj avion nije ni blizu ovom F-16, kao ni nekom drugom borbenom avionu. Tko zna, možda jednom i mi poletimo u ovakvim borbenim avionima,” rekao je budući vojni pilot. Impresioniran američkim zrakoplovima F-16 bio je i Antonio Donadić iz Rijeke, kadet četvrte godine obuke za vojnog pilota: “Postati pilot bio mi je san još dok sam bio dijete, a ovakav zrakoplov najviša je stepenica i vrhunac u karijeri vojnog pilota. Pozivam sve mlade da budu hrabri i da nam se pridruže.”

Martina Butorac

snimio Tomislav Brandt

I