Tri izraelska aviona F-16 na Plesu

Dolazak pripadnika izraelskog zrakoplovstva još je jedan dokaz istinskog prijateljstva i partnerstva Države Izraela i Republike Hrvatske, rekao je ministar Krstičević. Tijekom posjeta zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić i zapovjednik izraelske zrakoplovne baze “Ramat David” izveli su zajednički let avionom MiG-21 u vojnoj bazi na Plesu

Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, 2. kolovoza tri su izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 prvi put sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

Izraelske avione F-16 na Plesu su obišli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima uz pratnju izaslanstva Države Izraela.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja izraelskih višenamjenskih borbenih aviona F-16 u mimoletu iznad Kninske tvrđave povodom obilježavanja 23. obljetnice VRO Oluja.

“Ova Vlada dokazala je kako joj je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo važno, kao i modernizacija Oružanih snaga Republike Hrvatske u cjelini. Mi smo se odlučili za F-16 Barak i mislim da smo napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba, ali i za jačanje nas kao države koja je odabrala put snažne i kredibilne saveznice u NATO-u, da bude uvažena kad je riječ o obrambenoj, sigurnosnoj i vojnoj suradnji,” poručio je Andrej Plenković.

Ministar Krstičević rekao je kako je dolazak pripadnika izraelskog zrakoplovstva još jedan dokaz istinskog prijateljstva i partnerstva Države Izraela i Republike Hrvatske. Naglasio je kako je vrhunac svakako sudjelovanje izraelskih F-16 u mimoletu iznad Knina.

“Zahvaljujući povijesnoj Odluci Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16, neostvareni snovi poginulog junaka Rudolfa Perešina i svih poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete na borbenom avionu F-16 postaju stvarnost današnjim generacijama vojnih pilota. Nabava aviona F-16 za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će velik tehnološki iskorak i znatno će ojačati naše sposobnosti,” zaključio je ministar Krstičević.

Veleposlanica Države Izraela Zina Kalay Kleitman istaknula je kako je to tek početak puta suradnje i partnerstva Države Izraela i Republike Hrvatske i kako vjeruje da će suradnja biti na obostranu korist i zadovoljstvo.

“Prije godinu i pol nismo mogli ni zamisliti da se ovo može dogoditi, ali san je postao stvarnost. Zahvaljujem ministru Krstičeviću i predsjedniku Vlade Plenkoviću što su inicirali, odnosno podržali realizaciju projekta. Ovo je tek početak, ovo je povijesna suradnja u svakom smislu i jako sam sretna što mogu svjedočiti ovom događaju,” priznala je veleposlanica Kalay Kleitman.

General Šundov objasnio je kako je Hrvatska zadržala sposobnost ratnog zrakoplovstva čime je osigurala nadzor svojeg zračnog prostora.

“U procesu smo prilagodbe organizacijske strukture i zemaljske infrastrukture kako bismo što bolje prihvatili nova sredstva i početak njihove uporabe. Vjerujem da su naši časnici i dočasnici, vojnici i namještenici u HRZ-u spremni na promjene i da će sa zadovoljstvom prihvatiti F-16 Barak. Ovo je velik korak u modernizaciji Hrvatske vojske,” zaključio je general Šundov.

Vojni izaslanik Države Izraela u Republici Hrvatskoj brigadir Harel Taggar poručio je kako je ovo putovanje tek početak i kako se veseli daljnjim izazovima i suradnji.

“Danas pišemo povijest, ispisujemo novu etapu kad je u pitanju učvršćivanje strateške suradnje dviju zemalja, oružanih snaga te zračnih snaga. Moram reći kako je letom F-16 iznad Zagreba i Knina ostvaren velik san. Hrvatske oružane snage učinile su još jedan korak naprijed prema sveukupnom razvoju i boljitku i to u sklopu razvoja svojih zračnih snaga koje će se uskoro ubrajati među moderne zapadne zračne snage,” rekao je izraelski vojni izaslanik.

Zapovjednik zb “Ramat David” priznao je kako mu je iznimna čast biti u zračnoj luci Pleso i dodao kako je let do Hrvatske bio fantastično iskustvo: “Drago mi je što smo našim avionima došli u Hrvatsku. Bio je izniman doživljaj pilotima i cijelom timu, ali i meni samom letjeti iznad ove prekrasne zemlje.”

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić poručio je: “Ovo je samo prvi korak u cilju modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva avionima F-16 koji će kod nas biti prepoznati kao Bljesak i Oluja. Pred nama su izazovi kojih se ne bojimo, učimo iz prošlosti i vjerujem kako će nam naši prijatelji iz Izraela u tome pomoći. Učinit ćemo sve da san o prvim dvama avionima F-16 koji će letjeti 2020. godine za 25. obljetnicu operacije Oluja postane stvarnost.”

Uoči sudjelovanja izraelskog F-16 u mimoletu iznad Kninske tvrđave, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić i zapovjednik izraelske zrakoplovne baze “Ramat David” izveli su 3. kolovoza zajednički let avionom MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

“Nakon leta našeg pilota Željka Ninića u zrakoplovu F-16 u Izraelu, imali smo priliku vidjeti let izraelskog pilota u avionu MiG-21. To je potvrda strateškog partnerstva i prijateljstva s Državom Izraelom. Veselim se kao ministar obrane da će u idućem razdoblju naši piloti imati priliku učiti od najboljih, a to su upravo izraelski piloti,” rekao je ministar Krstičević.

General Šundov rekao je kako su hrvatski piloti još jednom dokazali visoku razinu spremnosti i sposobnosti. “Siguran sam da ćemo u nedjelju, leteći zajedno u zračnom programu povodom Oluje, poslati svijetu jasnu poruku: Hrvatska i Izrael su prijatelji i šaljemo poruku mira,” istaknuo je.

Zapovjednik zb “Ramat David” rekao je kako je let avionom MiG-21 s pukovnikom Jagodićem izvrsno iskustvo.

“Imate izvrsne pilote, prave i vrhunske profesionalce i siguran sam kako će nakon iskustva leta na avionu MiG-21 biti spremni za let na F-16,” rekao je zapovjednik i zahvalio pukovniku Jagodiću na sjajnom letu avionom HRZ-a.

“F-16 zapadni je lovac koji je u slučaju Države Izraela ispunio svaku zadaću i svrhu za koju je bio namijenjen. Filozofija aviona F-16 takva je da je prilagođen potrebama pilota – pilot je u fokusu, kao i sve njegove eventualne potrebe u odnosu na avione druge generacije. Vjerujem da ćete itekako uživati u korištenju takvog aviona,” rekao je.

Pukovnik Jagodić rekao je kako iznimno cijeni posjet izraelskih prijatelja i poručio kako je zajednički let dokazao visoku razinu profesionalnosti i standarde kojima hrvatski piloti raspolažu.

“To nam je iznimno važno jer je sa mnom letio zapovjednik zrakoplovne baze ‘Ramat David’ u kojoj će se vršiti obuka hrvatskih pilota kako bi se iz prve ruke uvjerio kakvi su hrvatski piloti profesionalci i kakav izvrstan posao radimo,” rekao je pukovnik Jagodić.

Direktor izraelskog SIBAT-a umirovljeni general Mishel Ben Baruch izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetne vojne suradnje dviju zemalja i poručio: “Hrvatski piloti pokazali su izvrsnost i moram reći kako mi je čast što ćemo imati priliku sudjelovati na proslavi 23. obljetnice Oluje u Kninu. Hvala vam na tome.”

Jelena Jakšić, snimio: Tomislav Brandt