Nacionalna garda Minnesote i GOMBR obnovili Dom kulture u Račinovcima

“Mi, hrvatski vojnici, posebno smo ponosni što možemo pomagati i što zajedno s pripadnicima američke vojske sudjelujemo u različitim projektima u RH,” rekao je načelnik GS OSRH general Drago Lovrić u svojem obraćanju, naglasivši da su Sjedinjene Američke Države od 2010. do 2014. u slične projekte uložile više od četiri milijuna dolara. “Obećajem u ime svih pripadnika OSRH da ćemo i dalje nastaviti sve aktivnosti potrebne u ovom području,” zaključio je general Lovrić

Dom kulture u Račinovcima, obnovljen suradnjom pripadnika inženjerijskih postrojbi Nacionalne garde Minnesote i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, svečano je otvoren 6. srpnja. U središtu pozornosti bili su američki i hrvatski vojnici koji su marljivo radili na obnovi, kao i stanovnici koji su bili dobri domaćini te izrazili zahvalnost što će opet moći koristiti prostore svojeg Doma kulture. Na svečanosti otvorenja i otkrivanja spomen-ploče uz prigodni kulturni program, bili su i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zamjenica veleposlanika SAD-a u RH Margaret Nardi, načelnik Općine Drenovaca Jakša Šestić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović. 

“Mi, hrvatski vojnici, posebno smo ponosni što možemo pomagati i što zajedno s pripadnicima američke vojske sudjelujemo u različitim projektima u RH,” rekao je načelnik GS OSRH u svojem obraćanju, naglasivši da su Sjedinjene Američke Države od 2010. do 2014. u slične projekte uložile više od četiri milijuna dolara. “Obećajem u ime svih pripadnika OSRH da ćemo i dalje nastaviti sve aktivnosti potrebne u ovom području,” zaključio je general Lovrić.

Zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Država Margaret Nardi izrazila je zadovoljstvo jer su dobili priliku pružiti pomoć ljudima nakon strašnih poplava. “Iza projekta stoje tri razloga. Prvi je svakako pomoć onima kojima je potrebna. Drugi je produbljivanje partnerstva naših oružanih snaga, a treći pokazivanje druge strane oružanih snaga,” rekla je te zaključila da su suradnjom i razmjenom iskustava američki pripadnici dobili jednako koliko su i dali svojim radom. 

“Iza nas su tri tjedna u kojima su američke i hrvatske snage od jutra do mraka obnavljale Dom. Od srca zahvaljujem ljudima iz SAD-a, kao i hrvatskim Oružanim snagama koje su bile s nama od prvog dana poplava,” rekao je načelnik Općine Drenovaca Jakša Šestić i istaknuo da je njegova Općina spremna pomoći ljudima Minnesote bude li potrebno. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zahvalio je predstavnicima SAD-a na lijepom daru i rekao da pomoć nema samo financijsku snagu, nego je to prijateljska pomoć onima kojima je najpotrebnija. 


 Pripadnica Nacionalne garde Minnesote odoru zamijenila narodnom nošnjom

Razvodnica Brita Hensel iz NG-a Minnesote za svečanu je prigodu otvorenja svoju odoru zamijenila narodnom nošnjom što je izazvalo pravu senzaciju među uzvanicima. “U Nacionalnoj gardi Minnesote sam četiri godine. Ovo je moj prvi ugovor i ujedno moj prvi odlazak iz Sjedinjenih Država. Bila sam vrlo uzbuđena kad sam čula da idemo u misiju u Hrvatsku. Posao je bio težak, ali zanimljiv i radila sam gotovo sve – pomagala na krovištu, žbukala i ličila glavnu prostoriju Doma kulture,” rekla je pripadnica američke vojske koja je s nama podijelila svoja iskustva iz Hrvatske. “Ovdje je bilo prekrasno, ljudi su vrlo ljubazni i moram reći da će mi nedostajati izvrsna domaća hrana koju sam tu jela,” kaže razvodnica Hensel. O suradnji s hrvatskim kolegama ima samo riječi hvale. “Svi smo se slagali, u početku nam je malo bilo teško razumjeti se, ali na kraju smo svi zajedno radili i mogu reći da sam puno naučila.”


 Bojnik Marko Strunje, časnik za logističku potporu, GOMBR

“Bio sam zadužen za koordinaciju između naše vojske i pripadnika Nacionalne garde Minnesote, a također sam koordinirao s civilnim strukturama oko nabave materijala te se brinuo o usklađivanju rada naših i partnerskih snaga. S obzirom na to da su naši načini gradnje drugačiji, mi smo se udružili, povezali snage i učili jedni od drugih. Moram istaknuti da smo već radili skupa, na zajedničkom projektu izgradnje dječjeg vrtića u Našicama prije pet godina. Neki su od pripadnika stoga i sami mogli pripremiti svoje kolege za projekt u Račinovcima. Imali smo vrlo korektan odnos i zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom.”


 Vrijedne ruke vojnika udružile se za pomoć stradalom području

Selo Račinovci teško je stradalo u katastrofalnim poplavama u svibnju prošle godine. Dom kulture obnovljen je uz 100 tisuća dolara vrijednu donaciju američke vojske koja je iskorištena za pripremu i nabavu potrebnih materijala. Ne smiju se zaboraviti ni vrijedne ruke bez kojih ne bi bilo ničega. U selu je tri tjedna boravilo 35 američkih vojnika Nacionalne garde Minnesote koji su, u suradnji s Inženjerijskom bojnom GOMBR-a i na veselje stanovnika tog kraja, uspješno sanirali krovište i obnovili električne instalacije. Skupnik Robert Džinić iz GOMBR-a objasnio nam je kako je bio zadužen da pripremi američke vojnike i olakša im posao na tzv. starom načinu gradnje koji njima nije toliko blizak. “Oni inače rade potpuno drugačije, s gotovim konstrukcijama, pa kad su došli ovamo vidjeli su da konstrukciju treba prvo napraviti pa je onda postaviti. Pomagali smo im i uspjeli smo završiti sve u roku. Prilagodili smo se pripadnicima Nacionalne garde Minnesote jer su oni bili nositelji izgradnje, a mi smo bili u potpori,” zaključio je skupnik Džinić.


Petra Kostanjšak, Foto: Stjepan Brigljević