Otvoren obnovljeni Dom kulture u Račinovcima

Dom kulture u Račinovcima, obnovljen suradnjom pripadnika inženjerijskih postrojbi Nacionalne garde Minnesote i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, svečano je otvoren 6. srpnja. Na svečanosti otvorenja i otkrivanja spomen-ploče, uz prigodni kulturni program, bili su načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zamjenica veleposlanika SAD-a u RH Margaret Nardi, načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, pripadnici američke i hrvatske vojske koji su radili na obnovi, stanovnici općine te ostali uzvanici.
”Mi, hrvatski vojnici, posebno smo ponosni što možemo pomagati i što zajedno s pripadnicima američke vojske sudjelujemo u različitim projektima u RH,” rekao je general Lovrić u svom obraćanju. Naglasio je da su Sjedinjene Države od 2010. do 2014. godine u slične projekte uložile više od četiri milijuna dolara. ”Obećajem u ime svih pripadnika OSRH da ćemo i dalje nastaviti sa svim aktivnostima potrebnim u ovom području,” zaključio je general Lovrić.
Zamjenica veleposlanika Margaret Nardi istaknula je zadovoljstvo jer su imali priliku pružiti pomoć ljudima nakon strašnih poplava. ”Iza projekta stoje tri razloga. Prvi je svakako pomoć onima kojima je potrebna. Drugi je produbljivanje partnerstva naših oružanih snaga, a treća je pokazivanje druge strane oružanih snaga,” kazala je te  zaključila da su suradnjom i razmjenom iskustava američki pripadnici dobili isto koliko su i dali kroz svoj rad.
”Iza nas su tri tjedna u kojima su američke i hrvatske snage od jutra do mraka obnavljale Dom. Od srca zahvaljujem ljudima iz SAD-a, kao i hrvatskim Oružanim snagama koje su bile s nama od prvog dana poplava,” rekao je načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić i istaknuo da je njegova Općina spremna pomoći ljudima Minnesote kad za to bude prilike. Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić zahvalio je predstavnicima SAD-a na lijepom daru i rekao da ova pomoć nema samo financijsku snagu nego je i prijateljska pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Selo Račinovci u općini Drenovcima u svibnju prošle godine teško je stradalo u katastrofalnim poplavama. Dom je obnovljen uz 100 tisuća dolara koje je donirala američka vojska. U selu je tri tjedna boravilo 35 američkih vojnika Nacionalne garde Minnesote koji su, u suradnji s Inženjerijskom bojnom GOMBR-a, sanirali krovište i obnovili električne instalacije.

 

Petra Kostanjšak, Snimio Stjepan Brigljević