Završno ocjenjivanje 3. HRVCON-a za Afganistan

Međunarodna vojna vježba MIR 15/2

Na vojnom se poligonu “Eugen Kvaternik” od 6. do 10. srpnja održavala međunarodna vojna vježba Mir 15/2. U sklopu vježbe provedeno je završno ocjenjivanje sposobnosti 3. HRVCON-a koji će početkom rujna biti upućen u misiju Odlučna potpora…

Vojni poligon kod Slunja. Temperatura na termometru približava se broju 40, Sunce prži, a u zraku vlaga. Svi ti uvjeti pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora (RSM) pomažu da se doista užive u scenarij koji bi ih mogao zateći u Afganistanu. Riječ je o međunarodnoj vojnoj vježbi Mir 15/2 koja se od 6. do 10. srpnja održavala na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. U sklopu vježbe provedeno je završno ocjenjivanje sposobnosti 3. HRVCON-a koji će početkom rujna biti upućen u u Afganistan. U sastavu 3. HRVCON-a, uz 74 pripadnika OSRH, sudjeluje i 16 pripadnika Vojske Crne Gore te dva pripadnika iz BiH, dva iz Albanije i jedan iz Makedonije, a riječ je o suradnji zemalja iz inicijative A5. Časnik za provedbu vježbe bio je zapovjednik Simulacijskog središta pukovnik Alan Srpak, a direktor vježbe pukovnik Darko Sitarić Knezić, također iz Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a. 

Na terenu susrećemo zapovjednika 3. HRVCON-a RSM-a brigadira Miju Haršanjija, načelnika Odjela za operacije u Operativnoj upravi GS OSRH, koji je krenuo u obilazak postrojbi. Tijekom vježbe ocjenjuje se i zapovjednik kontingenta. “Riječ je o finalu dugotrajnog trenažnog procesa koji je krenuo od travnja, a kulminira ovom međunarodnom vojnom vježbom. Iznimno sam zadovoljan kao časnik i kao čovjek, i ljudima koji su selektirani, i opremom kojom smo opremljeni. Ovo je sad već 13. godina, tu je veliko iskustvo i obučavatelja i onih koji se obučavaju tako da to postaje rutina,” rekao je brigadir Haršanji. Objašnjava da svi kandidati moraju biti obučeni u temeljnim vojničkim vještinama. Pritom je stožerno osoblje i zapovjedništvo kontingenta kojim brigadir zapovijeda tzv. mozak, dok je udarna šaka zaštita snaga (Force Protection). Glavni je naglasak vježbe stavljen na element zaštite snaga jer on mora osiguravati siguran izlazak iz baza, provedbu zadaće i povratak. Tijekom četiri dana ocjenjivane su konvojske operacije, napad na bazu, protueksplozijska zaštita, preživljavanje, traganje i spašavanje… Zapovjednik je bio iznimno zadovoljan viđenim, a njegovi su pripadnici uspješno svladali sve izazove.

Nakon provedene vježbe čelnik ocjenjivačkog tima GS OSRH brigadir Mijo Kožić istaknuo je kako su pripadnici i sastavnice 3. hrvatskog kontingenta RSM-a pokazali obučenost i osposobljenost za mentoriranje i savjetovanje Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti (ANSF), kako bi mogle samostalno održavati stabilno i sigurno okruženje uz ograničenu potporu NATO vođenih snaga. Uz navedenu sposobnost, na vježbi su sastavnice demonstrirale i sposobnost pružanja zaštite snaga savjetničkih timova u području operacije, sudjelovanja u radu zapovjedništava misije Odlučna potpora sa stožernim časnicima te sudjelovanja u potpori održavanja sigurnosti provedbom vojnopolicijskih zadaća. “Sve su sastavnice, u cilju uspješne provedbe misije, opremljene, obučene i uvježbane te spremne za provedbu zadaća u misiji Odlučna potpora kao doprinos Republike Hrvatske izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu i globalnoj međunarodnoj sigurnosti, a pripadnici zemalja inicijative A5 integrirani u strukturu i sposobnosti hrvatskog kontingenta,” zaključio je brigadir Kožić.


 Zračna evakuacija ranjenih vojnika

Pripadnici kontingenta uvijek moraju biti spremni za svaki incident. Dok nam zamjenik čelnika ocjenjivačkog tima bojnik Zoran Hemetek otkriva gdje i kad počinje novi incident, pripadnici koji se ocjenjuju ne znaju što ih sljedeće čeka. U blizini se čuje eksplozija, a nakon nekog vremena iz daljine dopire zvuk helikoptera koji se približava. “Riječ je o nailasku ophodnje na improviziranu eksplozivnu napravu pri čemu su ranjena dva vojnika u prvom vozilu. To je zahtijevalo pozivanje zračne medicinske evakuacije. Svaka ophodnja ima obučene borbene spasioce koji ranjenima pružaju prvu pomoć do predaje medicinskom timu u helikopteru,” objašnjava bojnik Hemetek te ističe kako je u potpori vježbe sudjelovalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s helikopterom za zračnu evakuaciju ranjenih. 


 Inicijativa A5

Pukovnik Zoran Božović, načelnik Odsjeka za operativno planiranje i kontrole u Odjeljenju za operacije i vježbe Generalštaba Vojske Crne Gore

“Na prostoru poligona kod Slunja boravio sam kao dio ocjenjivačkog tima GS OSRH kako bih se uvjerio u spremnost naših snaga za zajedničko sudjelovanje u misiji Odlučna potpora. Moram prije svega istaknuti gostoprimstvo Oružanih snaga RH, jako sam zadovoljan uvjetima u kojima naši vojnici borave i izvode vježbu, a ona se na kraju pokazala vrlo uspješnom. U trećem kontingentu sudjeluje 16 pripadnika Vojske Crne Gore. Prvi smo put zajedno 2011. krenuli u mirovnu operaciju. To je projekt inicijative A5 kad je naš vojnopolicijski tim bio dio Škole VP-a u Kabulu. Zatim smo 2013. krenuli u ISAF te smo zajedno s vašim Oružanim snagama boravili u kampu “Marmal” u Mazar-e-Sharifu. Ovo je šesta rotacija koja se priprema za tu aktivnost. S promjenom ISAF-a u Odlučnu potporu, nastavili smo suradnju s Hrvatskom te dosad vrlo uspješno i bez ikakvih problema izvršavamo zadaće.” 


 Petra Kostanjšak, Snimio Josip Kopi