Održana vojna vježba Mir 15/2 – završno ocjenjivanje 3. HRVCON-a

Na vojnom se poligonu “Eugen Kvaternik” od 6. srpnja održavala međunarodna vojna vježba Mir 15/2 u sklopu koje se provodilo završno ocjenjivanje sposobnosti 3. hrvatskog kontingenta koji će početkom rujna biti upućen u Afganistan u misiju Odlučna potpora.
U sastavu 3. HRVCON-a, uz 74 pripadnika OSRH, sudjeluje i 16 pripadnika Vojske Crne Gore te dva pripadnika iz BiH, dva iz Albanije i jedan iz Makedonije, a riječ je o suradnji zemalja iz inicijative A5. Časnik za provedbu vježbe bio je zapovjednik Simulacijskog središta pukovnik Alan Srpak, a direktor vježbe pukovnik Darko Sitarić Knezić, također iz Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a.
Zapovjednik 3. HRVCON-a je brigadir Mijo Haršanji, načelnik Odjela za operacije u Operativnoj upravi GS OSRH kaže kako je riječ o finalu dugotrajnog trenažnog procesa koji je krenuo od travnja, a kulminira ovom međunarodnom vojnom vježbom. „Iznimno sam zadovoljan kao časnik i kao čovjek, i s ljudima koji su selektirani, i opremom kojom smo opremljeni. Ovo je sad već 13. godina, tu je veliko iskustvo i obučavatelja i onih koji se obučavaju tako da to postaje rutina,” rekao je zapovjednik kontingenta.
Čelnik ocjenjivačkog tima GS OSRH brigadir Mijo Kožić istaknuo je kako su pripadnici i sastavnice 3. HRVCON-a na vježbi pokazali obučenost i osposobljenost za mentoriranje i savjetovanje Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti (ANSF), kako bi bile sposobne samostalno održavati stabilno i sigurno okruženje uz ograničenu potporu NATO vođenih snaga. “Sve su sastavnice, u cilju uspješne provedbe misije, opremljene, obučene i uvježbane te spremne za provedbu zadaća u misiji Odlučna potpora kao doprinos Republike Hrvatske izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu i globalnoj međunarodnoj sigurnosti,” zaključio je brigadir Kožić.

Petra  Kostanjšak
Snimio Josip Kopi