Završena međunarodna vojna vježba Mir 19/2

Na vojnom poligonu “Crvena zemlja” provedena je međunarodna vojna vježba Mir 19/2, tijekom koje je provedeno i završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti pojedinačnih dužnosti i sastavnica 11. hrvatskog kontingenta koji tijekom rujna odlazi u Afganistan u NATO-ovu misiju potpore miru Odlučna potpora

Na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina provedena je od 3. do 12. srpnja međunarodna vojna vježba Mir 19/2. Tijekom vježbe provedeno je i završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti sastavnica 11. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji će u rujnu ove godine biti upućen u NATO-ovu misiju potpore miru (MPM) Odlučna potpora u Afganistanu. U sklopu kontingenta u misiju će biti upućeno 106 pripadnika OSRH, među kojima je devet žena. S njima će u Afganistan otići i pripadnici članica Inicijative A-5, među kojima je pet pripadnika Vojske Crne Gore, dvije pripadnice OS-a Republike Albanije, dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine te pripadnik Vojske Republike Sjeverne Makedonije. Odlučna potpora nije borbena misija, nego se obuka i vježba provode kao neborbene, višenacionalne i stabilizacijske zadaće, koje su primarno usmjerene na obuku, savjetovanje, pomaganje i asistiranje Afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti (ANSF), kao i na zaštitu savezničkih snaga.

Zapovjednik kontingenta brigadir Dragan Basić rekao je kako je iznimno zadovoljan visokom razinom obučenosti, hrabrosti i psihofizičke spremnosti koju su pokazali pripadnici i pripadnice 11. HRVCON-a: “Visokomotivirani su i moram istaknuti kako je riječ o uigranom timu. Velika je prednost i iskustvo pripadnika koji su već bili u misijama te samim tim u vrijeme uvježbavanja prenose svoje znanje drugima.” Zaključio je kako je 11. HRVCON spreman za uspješno izvršenje svih zadaća koje ga očekuju u području misije. 

Direktor vježbe pukovnik Igor Gojmerac objasnio je kako pregled i ocjenjivanje spremnosti 11. kontingenta obuhvaćaju četiri dijela. U prvom dijelu pripadnici se upoznaju sa situacijom, u drugom se provodi integracija svih sastavnica kontingenta i uvježbavanje, u trećem se provodi ocjenjivanje, a zadnji je dio raščlamba nakon djelovanja. “Scenarij vježbe takav je da simulira stvarnu situaciju, točnije ono što ih očekuje u području operacije. Stavljamo ih u ekstremne situacije kako bismo što kvalitetnije i bolje ocijenili njihovu spremnost za misiju,” rekao je pukovnik Gojmerac.

Na poligon smo stigli dok se provodio Field Evaluation, prava vježba na zemljištu u kojoj se praktično provjeravaju i demonstriraju taktičke vještine i borbene sposobnosti na temelju događaja i incidenata proisteklih iz scenarija. Naglasak je bio na provjeri sposobnosti snaga FP (Force Protection) voda, namjenski organizirane postrojbe koju čine pripadnici Gardijske mehanizirane brigade. “Ono čemu ste sad nazočili jest odlazak savjetodavnih timova koji savjetuju pripadnike Afganistanske nacionalne armije i drugih područja savjetovanja iz kampa Safe Haven. Proveli su savjetovanje tijekom kojeg su ih pratili Guardian Angel timovi koji štite savjetodavne timove. Nakon obavljenog posla vratili su se zračnim putem u kamp,” objasnio je scenarij zapovjednik voda natporučnik Tino Dolić. Tijekom boravka na poligonu svjedočili smo i simulaciji organizacije života i rada u Safe Havenu, pružanju zdravstvene zaštite, reakciji na kompleksni napad na Safe Haven i ostalim scenarijima koji ih potencijalno čekaju u misiji.Odgovorna zadaća

Na poprištu vježbe nalazila se i ocjenjivačka skupina s direktorom ocjenjivanja brigadirom Davorom Fantonom iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD), čelnikom OT-a HKoV-a bojnikom Goranom Grabićem te čelnikom OT-a ZzP-a bojnikom Darkom Tomcem. Njihova je zadaća iznimno odgovorna. Moraju provesti ocjenjivanje svih sastavnica i pojedinaca kontingenta u što realnijim uvjetima te potvrditi da su maksimalno spremni za tešku i osjetljivu misiju u rizičnom području.  “Novost je u odnosu na ocjenjivanje koje je provedeno na vježbi Mir 19/1 u tome da ovaj put ocjenjivački tim Vojske Crne Gore ocjenjuje sve svoje pripadnike za misiju Odlučna potpora uz potporu ocjenjivača OSRH, kao i činjenica da se ocjenjuje i potpuno nova sastavnica – Force protection Air Wing Balkh. Ocjenjivanje se provodi kao i dosad, u dvjema fazama – in barracks i in field,” objasnio je brigadir Fanton.

Na vježbi Mir kao alat, standard i metodologija rada ocjenjivačkih timova korišten je NATO-ov sustav ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL). Liste za ocjenjivanje izrađene su u skladu s matricama sposobnosti i opisima poslova pripadnika kontingenta, odnosno prilagođene su sastavu kontingenta, koji nije organska postrojba kakve su inače predmet ocjenjivanja sukladno CREVAL-u. Riječ je, dakle, o originalnom hrvatskom nacionalnom standardu ocjenjivanja koji je interoperabilan s NATO-ovim standardima i CREVAL-om.

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović