Suradnja hrvatskih i austrijskih specijalnih snaga

Pripadnici specijalnih snaga Republike Austrije provodili su tijekom lipnja i srpnja u luci “Lora” i splitskom akvatoriju vježbu iz područja vojnog ronjenja, pomorskih specijalnih operacija i taktike malih plovila. Suradnja hrvatskih i austrijskih specijalnih snaga odvija se u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC)…

U splitskoj su vojarni “Sv. Nikola” od 19. lipnja do 4. srpnja boravili predstavnici specijalnih snaga Republike Austrije koji su u luci “Lora” i splitskom akvatoriju provodili vježbu iz područja vojnog ronjenja, pomorskih specijalnih operacija i taktike malih plovila. Bila je to potvrda ustaljene i uobičajeno dobre suradnje predstavnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i Republike Austrije koja se odvija u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC).

Dvadeset pet pripadnika austrijskih oružanih snaga uvježbavalo je tijekom obuke ronjenja, među ostalim, noćno veslanje odnosno noćnu navigaciju u kajacima; uporabljeni su najnoviji tipovi uređaja zatvorenog kruga disanja, tzv. rebreatheri, koji koriste mješavinu plinova nitroksa, helija i kisika, a služe za dublja, tzv. tehnička ronjenja te omogućuju zarone i rad na dubinama od 50 do 60 metara ispod površine. Bila je to također prilika da se u slanim, jadranskim vodama, iskušaju plovne i radne mogućnosti lakog aluminijskog broda koji je u sastavu austrijskih oružanih snaga, ali dosad je korišten u prvom redu za operacije u zatvorenim, slatkim vodama. Zapovjednik vježbe bojnik Michael Novotny te njegov zamjenik bojnik Peter Geositis upoznali su nas s elementima specijalističke obuke koju provode te s korištenom opremom. 

Najavljujući nastavak i proširenje suradnje te zajedničku vježbu koja će se u studenom ove godine održati u Splitu i okupiti predstavnike specijalnih postrojbi većeg broja nacija, bojnik Michael Novotny rekao je: “Kao predstavnici austrijskih oružanih snaga i specijalnih snaga, zahvalni smo i jako zadovoljni što možemo biti ovdje, što imamo mogućnosti raditi s vama i u okruženju koje je savršeno za vrstu obuke koju provodimo.”  


 

Bojnik Michael Novotny, zapovjednik vježbe: “Neki su oblici suradnje i zajedničke obuke među OS-om Republike Hrvatske i Republike Austrije zadnjih petnaestak godina bili trajno zastupljeni. Zadnjih se nekoliko godina ta suradnja na području specijalnih snaga intenzivirala pod okriljem regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje. U tom se okviru posebno bavimo treninzima vojnog ronjenja i taktikama malih plovila. Vjerujem da će se suradnja nastaviti, a u budućnosti i intenzivirati te proširiti na druge aspekte obuke. U planovima je nastavka i razvijanja suradnje vježba koja će se u Republici Hrvatskoj održati već u studenom ove godine, kad ćemo raditi i na drugim aspektima pomorskih specijalnih operacija. Na toj će vježbi, uz hrvatske i austrijske, sudjelovati i predstavnici specijalnih snaga drugih zemalja.”


Srednjoeuropska obrambena suradnja (Central European Defence Cooperation – CEDC) okuplja skupinu srednjoeuropskih zemalja: Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Češku. Cilj je njezinih aktivnosti jačanje međusobne suradnje na području obrane, sukladno postavkama Zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije. Osnovna je ideja Srednjoeuropske obrambene suradnje da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti “udruživanja i dijeljenja sposobnosti” (pooling and sharing of capabilities) i tako pridonese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti, ostvarenjem međusobne suradnje i na zajedničku korist. 


Tekst Lada Puljizević, Foto Foto Lada Puljizević, Holger Ferstl