Uvježbavanje specijalnih postrojbi

U splitskoj su vojarni “Sv. Nikola” u drugom dijelu lipnja boravili predstavnici specijalnih postrojbi oružanih snaga Republike Austrije koji su u luci “Lora” i splitskom akvatoriju provodili obuku iz područja vojnog ronjenja i taktike malih plovila. Bila je to potvrda ustaljene i uobičajeno dobre suradnje hrvatskih i austrijskih specijalnih postrojbi koja se odvija u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje.
Tijekom obuke ronjenja uvježbavani su, među ostalim, noćno veslanje odnosno noćna navigacija u kajacima, korišteni su najnoviji tipovi uređaja zatvorenog kruga disanja, rebreathera, koji služe za dublja, tzv. tehnička ronjenja, te omogućuju zarone i rad na dubinama od 50 do 60 metara ispod površine i sl.
Najavljujući nastavak i proširenje takve suradnje te zajedničku vježbu koja će se u studenom ove godine održati u Splitu i okupiti predstavnike specijalnih postrojbi većeg broja nacija, bojnik Michael Novotny, predstavnik austrijskih specijalnih snaga, rekao je: “Kao predstavnici austrijskih oružanih snaga i specijalnih snaga, zahvalni smo i jako zadovoljni što možemo biti ovdje, što imamo mogućnosti raditi s vama i u okruženju koje je savršeno za vrstu obuke koju provodimo.”