Prva obljetnica Zapovjedništva specijalnih snaga

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) obilježilo je 16. rujna u vojarni Drgomalj u Delnicama prvu obljetnicu svog ustrojavanja. Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika, brigadira Pericu Turaliju, u Delnicama su bili izaslanik načelnika GS OSRH general bojnik Ivan Jurić, glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina OSRH, strani vojni izaslanici, predstavnici lokalne uprave i samouprave, Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne policije MUP-a, vojni ordinarij mons Juraj Jezerinac i drugi. ZSS je ustrojen nakon što je u prosincu 2014. počelo gašenje Bojne za specijalna djelovanja (BSD), te je brigadir Turalija uz prvu obljetnicu ZSS-a pripadnicima postrojbe čestitao i 15. obljetnicu BSD-a.
Brigadir Turalija je kazao kako su tri temeljne zadaće specijalnih snaga direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć te dodao da su specijalci davali i daju doprinos u očuvanju mira i svjetske stabilnosti sudjelujući u međunarodnim operacijama. Trenutno ZSS u misiji Resolute Support mentorira i obučava pripadnike afganistanske specijalne policije. Pripadnici ZSS-a daju veliki doprinos u obuci i osposobljavanju drugih ustrojbenih cjelina OSRH, te sudjeluju u obukama partnera iz Europske unije i NATO-a. “Biti pripadnikom specijalnih snaga velika je čast i obveza. Budući izazovi i spremnost na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pred ZSS stavljaju veliku odgovornost koja od nas zahtijeva stalni razvoj i stjecanje novih sposobnosti, elitistički duh i vrhunsku osposobljenost”, zaključio je brigadir Turalija. Čestitajući pripadnicima ZSS-a njihovu obljetnicu general Jurić rekao je kako su se specijalne snage tijekom proteklih petnaest godina profilirale u vrhunski obučenu i opremljenu postrojbu na ponos OSRH. “Prenoseći i razmjenjujući svoja iskustva i znanja, naročito u području obuke, osiguravate kontinuitet kvalitete i standarda najboljih specijalnih postrojbi u širem međunarodnom okruženju”, kazao je general Jurić. Ističući kako je osposobljavanje pripadnika specijalnih postrojbi iznimno zahtjevan i odgovoran posao zahvalio se instruktorima i predavačima koji znanja uspješno prenose novim naraštajima.
Pripadnicima postrojbe uručena su promaknuća u viši čin, nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju. U sklopu svečanosti služena je i misa u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

Leida Parlov
Foto: Tomislav Brandt