Biti pripadnikom specijalnih snaga velika je čast i obveza

“Biti pripadnikom specijalnih snaga velika je čast i obveza. Budući izazovi i spremnost na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pred ZSS stavljaju veliku odgovornost koja od nas zahtijeva stalan razvoj i stjecanje novih sposobnosti, elitistički duh i vrhunsku osposobljenost,” rekao je zapovjednik ZSS-a brigadir Perica Turalija

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) obilježilo je 16. rujna u vojarni “Drgomalj” u Delnicama prvu obljetnicu ustrojavanja. Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika brigadira Pericu Turaliju, svečanosti je nazočio izaslanik načelnika GS OSRH general-bojnik Ivan Jurić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov, predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH, strani vojni izaslanici, predstavnici lokalne uprave i samouprave, Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne policije MUP-a, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i drugi.
ZSS je ustrojen nakon što je u prosincu 2014. počelo gašenje Bojne za specijalna djelovanja (BSD), ustrojene 2000. godine. Brigadir Turalija stoga je uz prvu obljetnicu ZSS-a pripadnicima postrojbe čestitao i 15. obljetnicu BSD-a.
Brigadir Turalija rekao je da su tri temeljne zadaće specijalnih snaga direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć, te da sudjelovanjem u međunarodnim operacijama pridonose očuvanju mira i svjetske stabilnosti. Trenutačno pripadnici ZSS-a u misiji Odlučna potpora mentoriraju i obučavaju pripadnike afganistanske specijalne policije. Usto, uvelike pridonose obuci i osposobljavanju pripadnika drugih ustrojstvenih cjelina OSRH te sudjeluju u obukama partnera iz Europske unije i NATO-a. “Biti pripadnikom specijalnih snaga velika je čast i obveza. Budući izazovi i spremnost na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pred ZSS stavljaju veliku odgovornost koja od nas zahtijeva stalan razvoj i stjecanje novih sposobnosti, elitistički duh i vrhunsku osposobljenost,” zaključio je brigadir Turalija.
Čestitajući pripadnicima ZSS-a obljetnicu, general Jurić rekao je kako su se specijalne snage tijekom proteklih petnaest godina profilirale u vrhunski obučenu i opremljenu postrojbu na ponos OSRH. “Prenoseći i razmjenjujući iskustva i znanja, osobito u području obuke, osiguravate kontinuitet kvalitete i standarda najboljih specijalnih postrojbi u širem međunarodnom okruženju,” rekao je general Jurić. Ističući kako je osposobljavanje pripadnika specijalnih postrojbi iznimno zahtjevan i odgovoran posao, zahvalio je instruktorima i predavačima koji znanja uspješno prenose novim naraštajima.
Pripadnicima postrojbe uručena su promaknuća u viši čin te nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju. U sklopu svečanosti služena je i misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt