Biti pripadnikom ZSS-a velika je čast, ali i odgovornost

“Bili ste i ostali uzor profesionalnosti, hrabrosti i dosljednosti mladim generacijama. Neka vaša djela budu inspiracija i nadahnuće svim pripadnicima naših Oružanih snaga. Nastavite biti izvrsni i dalje,” rekao je pripadnicima ZSS-a general zbora Mirko Šundov

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je 8. rujna u vojarni “Drgomalj” u Delnicama 26. obljetnicu ustrojavanja specijalnih snaga Republike Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač, načelnici službi i uprava te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.
Izaslanik Predsjednice RH Ante Deur je, uputivši čestitke pripadnicima ZSS-a, posebno istaknuo pohvale za angažman pripadnika naših specijalnih snaga u misijama na Kosovu i u Afganistanu. Naglasio je kako u misiji Odlučna potpora pripadnici ZSS-a obavljaju neke od najvažnijih zadaća u razvoju sposobnosti Afganistanskih snaga sigurnosti. Ugled i povjerenje koje su Oružane snage RH stekle u misijama i operacijama NATO-a, a čemu su pridonijeli i pripadnici ZSS-a, putokaz su i za buduće djelovanje,” naglasio je Deur. “Vrhovna zapovjednica upravo od ZSS-a traži stalno usavršavanje i težnju za razvojem novih sposobnosti te njihovu prilagodbu novim izazovima,” rekao je Deur. Napomenuo je kako će u suočavanju s njima upravo pripadnici ZSS-a često biti prvi na kušnji, ali i kako će u vrhovnoj zapovjednici imati uvijek bezrezervnu potporu.
Čestitke hrvatskim specijalcima u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane uputio je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop. Rekao je kako su oni sljednici onih specijalnih postrojbi koje su iz svojih bitaka izlazile kao pobjednici i za koje nije bilo nesavladivih prepreka. Istaknuo je kako se danas s poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih vitezova koji su svoje živote položili u ostvarenje svehrvatske pobjede u Domovinskom ratu i koji su nam putokaz i uzor kako se brani i voli domovina.
“Svojim predanim radom i zainteresiranosti za nova znanja nastavljate dokazivati istinitost izreke zapisane u sloganu vaše prethodnice – Bojne za specijalna djelovanja: ‘Svi su pozvani – rijetki su odabrani!’. Vaša motiviranost, domoljublje i vaša vrhunska profesionalnost posebna su snaga koja omogućuje svladavanje i najtežih zadaća, a vaša vrhunska obučenost posebno je došla do izražaja u operacijama i misijama potpore miru u kojima ste dali vidljiv doprinos slici naše domovine kao pouzdanog i sposobnog saveznika,” rekao je Zdravko Jakop te ih pozvao da nastave u svojem djelovanju njegovati pobjednički duh hrvatskih branitelja te graditi i unapređivati svoju elitnu postrojbu. “Budite i nadalje nepobjedivi, budite pobjednici. S razlogom vas nazivamo udarnom snagom, elitom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vama se s pravom ponosimo, vi ste elita Oružanih snaga,” poručio je na kraju državni tajnik Jakop.
U ime svih pripadnika Oružanih snaga, čestitke povodom obljetnice pripadnicima ZSS-a uputio je i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov. Istaknuo je kako je stvaranje Hrvatske vojske u uvjetima agresije i borbe hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost izvanredan primjer u povijesti naroda svijeta kako se brani i kako se voli domovina te kako su poseban obol toj borbi dali upravo pripadnici specijalnih snaga.
General Šundov podsjetio je kako hrvatske Oružane snage od samog osnivanja u svojem sastavu imaju specijalne postrojbe. Od ustrojavanja prve specijalne postrojbe, bojne Zrinski, specijalne postrojbe prilagođavale su se novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik, ali bile su i ostale elitne postrojbe OSRH. Specijalne snage imale su vitalnu ulogu u svim operacijama za oslobađanje Republike Hrvatske, bile su i ostale jedna od glavnih sastavnica i nosivih stupova naših Oružanih snaga, rekao je načelnik GS OSRH.
“Biti pripadnik specijalnih snaga iznimno je velika čast, ali i odgovornost. I u ratu i u miru uvijek su ondje gdje je najteže, spremni na žrtvu, vjerni do kraja. Zato je vaša odluka da budete pripadnici specijalne postrojbe posebno važna,” istaknuo je general Šundov te im na kraju poručio: “Bili ste i ostali uzor profesionalnosti, hrabrosti i dosljednosti mladim generacijama. Neka vaša djela budu inspiracija i nadahnuće svim pripadnicima naših Oružanih snaga. Nastavite biti izvrsni i dalje.”
Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija tom je prigodom istaknuo kako su sposobnosti pripadnika ZSS-a prepoznate i u NATO-u. “Osobna spremnost, izvršenje namjenskih zadaća, povjerenje u stečene sposobnosti i međunarodno iskustvo dokaz su da pripadnici ZSS-a neće uzmaknuti ni pred kakvim prijetnjama,” rekao je general Turalija te dodao kako je ZSS najelitnija sastavnica OSRH, s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa na kopnu, moru i iz zraka, i u RH i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama.
“Biti pripadnikom specijalnih postrojbi iznimna je čast, a u isto vrijeme i velika odgovornost,” rekao je na kraju general Turalija te poručio kako su pripadnici ZSS-a znali i znat će odgovoriti na sve izazove koji pred njih budu postavljeni.
U prigodi obljetnice, dvanaestorici pripadnika koji su uspješno završili Temeljnu obuku za specijalna djelovanja izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur uručio je zelene beretke i oznake specijalnih snaga, a ostalim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju.
U sklopu svečanosti služena je misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

Vesna Pintarić, Foto: Karlo Brigljević