Profesionalni i predani zadaćama

“Ove ste godine pokazali kako ste sposobni projicirati sposobnosti HRM-a daleko od obala našeg Jadrana. Djelatnici HRM-a u tim su operacijama djelovali protiv pirata, ali i iskazali veliku humanost spašavajući ljude u nevolji. No, oni i kontinuirano pokazuju sposobnost odvraćanja bilo kakve agresije na RH,“ kazao je na obilježavanju obljetnice general Drago Lovrić

U splitskoj vojarni “Sveti Nikola“, u luci Lora, 18. je rujna održana središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice. Uz djelatnike HRM-a, svečanosti je nazočilo i niz gostiju, uključujući izaslanika Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske  načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Dragu Lovrića, izaslanika i pomoćnika ministra obrane Viktora Koprivnjaka, načelnike i zapovjednike ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH, vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, bivše zapovjednike i djelatnike HRM-a, predstavnike udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnike Vojno-diplomatskog zbora i druge.
Tijekom svečanosti djelatnici HRM-a stajali su u svečanom postroju u luci uz usidrene brodove Flotile i Obalne straže HRM-a. Čestitajući im obljetnicu, general Lovrić posebno je istaknuo njihovu profesionalnost, predanost zadaćama. HRM će biti ponos RH ako se i dalje bude razvijala, zaključio je izaslanik Predsjednice RH, i zato je započela izgradnja obalnih ophodnih brodova. No, poručio je i da vrlo brzo očekuje završetak studije za razvoj izvanobalnog ophodnog broda, koji treba biti jedna vrsta platforme za razvoj korvete kojom bi se mogle provoditi kinetičke operacije na moru. Uz pohvale već postignutog u ovoj godini, general je istaknuo i važnost  skorog sudjelovanja HRM-a u transportu hrvatskih kopnenih snaga na najveću NATO-ovu ovogodišnju vježbu Trident Juncture u Španjolskoj.  
Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović podsjetio da je HRM u Domovinskom ratu slomio pomorsku blokadu na Jadranu, pobijedio u bitki kod Splita i u najtežim danima rata povezao Dubrovnik s ostatkom Hrvatske te sudjelovao u slavnim oslobodilačkim operacijama. Danas je glavni instrument hrvatske pomorske moći, s ciljem očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa na moru, te se priprema za moderne sigurnosne ugroze. Unatoč dragocjenom ljudskom potencijalu, iznimno bitnom ostaje tehnika. U tom je kontekstu komodor je spomenuo nedavno uspješno remontiranje i ispaljivanje rakete RBS-15B i visoku operativnu ispravnost tehnike, no i nužnu modernizaciju flote, radarskih, protuminskih i drugih sustava. Također, bitnim je ocijenio ovogodišnje povećano sudjelovanje HRM-a u međunarodnim vojnim operacijama, EU NAVFOR Atalanta i Triton. U potonjoj brodom “Andrija Mohorovičić“,  dosad je spašeno više od 1500 ljudskih života u području srednjeg Mediterana.
Uoči središnje svečanosti  izaslanstva su na splitskom Gradskom groblju Lovrinac položila vijence i upalile svijeće ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Potom je u crkvi svetog Ante na Poljudu služena misa koju je predvodio mons. Jezerinac, a u Spomen-sobi Zapovjedništva prigodno je upaljena svijeća.
Na splitskoj je rivi ujedno održan koncert Orkestra HRM-a i Klape HRM-a “Sveti Juraj“.  
Datum obljetnice HRM-a, 18. rujna, određen je kao povezivanje povijesne pobjede koju je na taj datum 887. godine u srednjodalmatinskom akvatoriju izvojevao hrvatski knez Branimir u pomorskoj bitki s Mlečanima, s burnim događajima iz Domovinskog rata 1991.

Domagoj Vlahović, Snimio Josip Kopi