Poseban je ponos biti pripadnik najelitnije postrojbe Hrvatske vojske

RAZGOVOR- brigadni general Perica TURALIJA, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga

Biti pripadnik specijalnih snaga budi ponos kod svakog vojnika koji se odluči pristupiti ZSS-u. Naša je prednost u tome što smo fokusirani isključivo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, te je naš sustav kao manji, fleksibilan, pokretljiv, a u isto vrijeme i otporan na različite vrste izazova. Naše pripadnike krasi domoljublje, elitizam i visoka motiviranost. Biti pripadnik najelitnije postrojbe Hrvatske vojske kroz stalno usavršavanje i školovanje nudi afirmaciju u operativca specijalnih snaga koji može rame uz rame s najelitnijim postrojbama NATO-a i partnera izvršiti svaku zadaću koja im se dodijeli..

Svaka vojska ima svoje elitne snage, specijalne postrojbe, posebno opremljene, obučene i uvježbane za najzahtjevnije operacije.  Uvijek su se one izdvajale od ostalih svojim sposobnostima i specifičnim vojnim vještinama, ali i hrabrošću svojih pripadnika, izdržljivošću,  psihofizičkom i borbenom  spremnošću te budile poseban ponos i poštovanje. Ima ih naravno i Hrvatska vojska i to od prvih dana svojeg ustrojavanja. Danas su one ustrojene u Zapovjedništvo specijalnih snaga, a uoči obilježavanja njihove tridesete obljetnice razgovarali smo sa zapovjednikom ZSS-a brigadnim generalom Pericom Turalijom.

 U svibnju 1991. osnovana je prva specijalna postrojba Ministarstva obrane RH Bojna Zrinski i upravo taj događaj Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježava kao početak postojanja specijalnih postrojbi u OSRH na čijim je temeljima nastalo…

Ove godine 18. svibnja 2021. obilježavamo 30. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske na što smo svi kao pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga iznimno ponosni. Osnivanje specijalnih postrojbi počelo je ustrojavanjem Bojne Zrinski. Bila je to prva specijalna postrojba GS OSRH. Osnovana je 18. svibnja 1991. godine od pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Kumrovec i pripadnika Antiterorističke jedinice MUP-a Lučko. U kratkom razdoblju formirane su i druge specijalne postrojbe: Bojna kralj Tomislav, Bojna Frankopan, Bojna Matija Vlačić, Bojna ban Jelačić, Bojna Alpha te 8. lakojurišna brigada Vojne policije. Temeljem zapovijedi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 25. veljače 1994. dolazi do ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Okosnicu postrojbe čine dotadašnje postrojbe GS OSRH: Bojna Zrinski, Bojna Matija Vlačić te 8. lakojurišna brigada VP-a. U tom ratnom razdoblju dolazi do ustrojavanja i Središta za obuku izvidnika-diverzanata, SOID-a, i Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika (SG SOD) – Damir Tomljanović Gavran čije su glavne zadaće bile obučiti pripadnike gardijskih i specijalnih postrojbi Hrvatske vojske za provedbu specijalnih operacija. Zbog kontinuiranih promjena te novih izazova, 2000. godine osniva se Bojna za specijalna djelovanja, a 2014. pokrenuto je stvaranje današnjeg ZSS-a. Ove dinamične promjene koje su se događala kroz povijest stvaranja specijalnih snaga rezultirale su time da su današnje specijalne snage ravnopravne članice u NATO-u. Danas kao zapovjednik ZSS-a iznimno sam ponosan na činjenicu da sam svoju vojnu karijeru i započeo u Bojni Zrinski, gradio je kao pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, Bojne za specijalna djelovanje te Vojnoobavještajne bojne. Govoreći o povjesnici stvaranja specijalnih postrojbi, želim istaknuti da su duh zajedništva i sjećanje na poginule hrvatske branitelje neke od temeljnih moralnih vrijednosti koje se njeguju u Zapovjedništvu specijalnih snaga. Svakog mjeseca, ispred spomen-sobe, čitamo imena i paljenjem svijeća odajemo počast pripadnicima specijalnih postrojbi Hrvatske vojske koji su u tom mjesecu stradali.

Međunarodna vježba specijalnih snaga Black Swan 21  dio je ovogodišnjeg obilježavanja 30 godina Hrvatske vojske i vježbovnih aktivnosti u okviru  Hrvatskog bedema 1991 – 2021, ali i i specijalnih operacija u okviru Regionalnog zapovjedništva specijalnih snaga. Koji je cilj vježbe i kako je zamišljena?

Cilj vježbe provjera je sposobnosti i interoperabilnosti specijalnih snaga Regionalnog zapovjedništva sastavnice specijalnih snaga (R-SOCC – Regional Special Operations Component Comand), NATO saveznika i partnera. Republika Hrvatska odnosno Zapovjedništvo specijalnih snaga dio je ovog zapovjedništva zajedno sa specijalnim snagama OS-a Mađarske, Austrije, Slovačke i Slovenije. S obzirom na kompleksnost stvaranja ovakve multinacionalne sastavnice provedba je ovakvih vježbi prijekopotrebna. Fokus je na planiranju i provedbi specijalnih operacija kroz tri temeljne zadaće specijalnih snaga: Izravne akcije, Specijalno izviđanje i Vojne pomoći kroz sve tri dimenzije: kopno, more i zrak u dnevnim i noćnim uvjetima.

Vježba je združenog karaktera. Uz specijalne snage u potpori provedbe specijalnih operacija sudjeluju HKoV, HRM, HRZ, Obavještajna pukovnija te Pukovnija Vojne policije. U potpori organizacije vježbe sudjeluje i Zapovjedništvo za potporu (ZzP) MVV Black Swan 21 provodi se u sklopu veće međunarodne vježbe specijalnih snaga Trojan Footprint 21 koju organizira Zapovjedništvo za specijalne operacije OS-a SAD-a za Europu (SOCEUR – Special Operations Command Europe), a u kojoj sudjeluje 16 zemalja NATO-a i partnera.

Što se tiče vježbi prošla je godina bila vrlo izazovna. Koliko je situacija s pandemijom utjecala na ovogodišnje aktivnosti Zapovjedništva specijalnih snaga ?

Naravno da je prošla godina bila izazovna i svima je donijela određena ograničenja koja i danas traju. Potrebno je ispoštovati propisane epidemiološke mjere HZJZ-a i zapovijedi načelnika GS-a OSRH koje se odnose na ograničeni broj pripadnika na obuci pa sve do osiguranja karantene za pripadnike koji bi eventualno bili zaraženi koronavirusom. Zapovjedništvo specijalnih snaga na temelju Smjernica NGS-a za obuku i vježbe 2021. – 2022., poštujući sve mjere zaštite i sigurnosti svojih pripadnika vezane uz pandemiju COVID-19, kvalitetnim planskim procesom izradilo je Naputak za obuku i vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga kojim je osigurano provođenje obučnih aktivnosti koje podupiru održavanje maksimalne spremnosti vlastitih snaga u cilju provedbe i ispunjenja misije i zadaća ZSS-a te OSRH u cjelini. Tijekom prvog polugodišta 2021. svi ključni obučni događaji bili su u potpunosti provedeni, ali brojem usklađeni s navedenim mjerama i zapovijedima o prevenciji.

Kolika je motivacija pripadnika HV-a da postanu pripadnici specijalnih snaga i jeste li zadovoljni  interesom za pristupanjem postrojbi?

Vojni poziv sam po sebi zahtijeva visoku razinu motivacije. Svaki pripadnik koji pristupi Oružanim snagama svjestan je različitosti zahtjeva vojnog poziva u odnosu na poslove koje obavlja ostatak populacije. Čekaju ga godine odricanja, terena, odlazaka u misiju, putovanja, propuštenih važnih obiteljskih događaja. S druge strane visoka motiviranost, želja za radom u kohezivnim timovima i dinamičnost u radu prevaga je koja vojni poziv čini privlačnim. Biti pripadnik specijalnih snaga svakako budi ponos kod svakog onog vojnika koji se odluči pristupiti Zapovjedništvu specijalnih snaga i koji uspješno ispuni sve zahtjeve. Usprkos činjenici da svega 10 – 15 % onih koji se prijave na selekciju uspiju ispuniti zahtjeve i postati pripadnik postrojbe, motiviranost pripadnika OSRH vidljiva je iz podatka o priljevu novih djelatnika u ZSS koji je permanentan i pozitivan u odnosu na odljev djelatnika zbog odlaska u mirovine, druge postrojbe i sl. Interes i motiviranost pripadnika OSRH za dolazak u postrojbu očituje se i u podatku da se neki od onih koji ne uspiju završiti obuku u prvom pokušaju, ponovno prijavljuje na sljedeći.

Ceremonija commando prisege tradicionalno se provodi kod primanja novih pripadnika u postrojbu, a vrlo je specifična. Zašto je ona kad je vaša postrojba u pitanju baš takva, u čemu je njezina posebnost…

Temelj svake organizacije je pojedinac i njegova odanost toj organizaciji. Odanost osigurava zajednički napor i uspješno svladavanje svih zapreka u provedbi zadaća te je karakterizira potpuno povjerenje i predanost pojedinca organizaciji, a u konačnici naciji i domovini. Rezultat odanosti kohezija je među članovima određene vojne skupine što je čini snažnijom i boljom. No, te je spone kroz zahtjevnu obuku potrebno stvoriti. Zapovjedništvo specijalnih snaga razvija i njeguje visoku organizacijsku kulturu jer je ona preduvjet stvaranju kohezije među svojim pripadnicima. Primjer je ceremonija commando prisege – primitka novih pripadnika koji nakon završene šestomjesečne obuke na završnoj večeri dobivaju značke, beretke i potvrde. Na ceremoniji tradicionalno sudjeluju bivši pripadnici postrojbe koji su završili ovu obuku, a koji su izvan sustava već 20-ak godina, kao i bivši zapovjednici obuka te visoki uzvanici, uključujući Predsjednika RH, ministra obrane i načelnika GS-a. Neki bivši pripadnici dolaze na taj dan čak iz inozemstva. Ceremonija se provodi po posebno upečatljivom protokolu. Kao njezinu posebnost ističemo izgovaranje tradicionalne prisege koju je napisao jedan od polaznika obuke još prije 27 godina, dakle tijekom Domovinskog rata.

Ovo je samo jedan od primjera razvoja organizacijske kulture i osjećaja pripadnosti i odanosti određenoj skupini. Timovi u kojima će polaznici kasnije raditi brojčano su mali. Međutim, rizik je u provedbi njihovih zadaća velik i zbog toga pojedinci jako ovise jedni o drugima. Na ovaj je način završna ceremonija kruna ili pečat njihovih napora te novi pripadnici s visokom razinom povjerenja i odanosti, ponosno ulaze u ZSS.

Pomlađuje li se instruktorski kadar ZSS-a? Koliko vam znače instruktori s iskustvom iz Domovinskog rata i uopće koliko se  ratna iskustva implementiraju u obuku i na koji se način povezuju s novim znanjima i sposobnostima koje razvijate?

Pomlađivanje instruktorskog kadra provodi se temeljito i planski. Instruktorsko zvanje zahtijeva iskustvo i vrhunsku obučenost. Instruktori se selektiraju iz timova specijalnih snaga koji su u njima proveli najmanje osam godina te kroz svoje dodatne osposobljenosti pokazali jednu višu razinu znanja i stečenog iskustva. Instruktorski kadar Zapovjedništva specijalnih snaga čine najiskusniji, vrhunski obučeni i najškolovaniji dočasnici. Strukturno još uvijek većina instruktora posjeduje neprocjenjivo iskustvo iz Domovinskog rata koje je jedan od temeljnih stupova na kojem se bazira  provedba obuke. Naravno, sve je povezano sa znanjima, sposobnostima i iskustvima stečenim kroz obuke i izobrazbe u obučnim i školskim institucijama NATO-a i partnerskih zemalja kao i iskustvima stečenim u operacijama i misijama potpore miru – što čini cjelinu koja nam daje za pravo da kažemo da je obuka u Zapovjedništvu specijalnih snaga vrhunska i ona se uvijek iznova pokazuje kroz uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća u zemlji i u inozemstvu.

Brojne su pohvale stranih kolega srodnih postrojbi vašem radu, ali i brojne zajedničke aktivnosti. Kad se usporedite s drugima, koje posebnosti imaju hrvatski specijalci?

Definitivna razlika jest da mi u svojem sastavu još uvijek (kao što sam već naveo) imamo pripadnike koji su bili sudionici Domovinskog rata i kao takvi prenose stečena znanja i sposobnosti na mlađe pripadnike koji uz njih uče, sazrijevaju i odrastaju razvijajući se u vrhunske profesionalce. Dokaz tomu su i međunarodne vojne misije u kojima su sudjelovali pripadnici ZSS-a. Podsjetit ću vas da smo osim misija u Afganistanu i Kosovu sudjelovali i u misiji u Africi gdje su naši pripadnici zajedno uz naše saveznike i partnere odradili vrhunski posao. Naša je prednost u tome što smo fokusirani isključivo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, te je naš sustav kao manji, fleksibilan, pokretljiv, a u isto vrijeme i otporan na različite vrste izazova. Naše pripadnike krasi domoljublje, elitizam i visoka motiviranost. Biti pripadnik najelitnije postrojbe Hrvatske vojske kroz stalno usavršavanje i školovanje nudi afirmaciju u operativca specijalnih snaga koji može rame uz rame s najelitnijim postrojbama NATO-a i partnera izvršiti svaku zadaću koja im se dodijeli.

 Koliko obučnih aktivnosti provodite za pripadnike drugih grana i rodova Hrvatske vojske? Kakva je suradnja sa srodnim postrojbama iz MUP-a?

Zapovjedništvo specijalnih snaga nositelj je takozvanih posebnih oblika obuke na razini Hrvatske vojske u koje se ubrajaju; padobranstvo, alpinizam i skijanje, ronjenje na AZKD (autonomni zatvoreni krug disanja), planinarstvo, tu su i različite vrste urbanih operacija, preživljavanje, otpor i bijeg i sve drugo što nije odlika konvencionalnih snaga. Naša je zadaća njihovo obučavanje, a i paralelno stvaranje instruktorskog kadra koji će nakon svladavanja predviđenog programa i dobivanja zvanja instruktora, biti u mogućnosti samostalno provoditi i trenažirati određenu sposobnost sa svojom postrojbom. Kad govorimo o suradnji sa srodnim postrojbama MUP-a onda definitivno mislimo na Zapovjedništvo specijalne policije i njihove postrojbe s kojima imamo prilično dobru  suradnju, a koja bi uistinu mogla biti i bolja. Međutim, okolnosti objektivne prirode, baš i ne dopuštaju da zajedno vježbamo onoliko koliko bismo mi to željeli. Naime, pripadnici specijalne policije uz obuku i vježbe istodobno moraju i izvršavati i dodijeljene policijske zadaće koje im baš ne ostavljaju previše vremena za zajednički angažman. Ali, naravno, surađujemo kroz obuku malih timova i pojedinaca pa sve do složenijih vježbovnih procesa sudjelujući u međunarodnim vojnim vježbama. Također zajedno sudjelujemo u razvoju određenih specijalističkih sposobnosti koje podupiru naše zajedničke misije i zadaće, a odnose se na suprotstavljanje različitim modernim izazovima i prijetnjama u kontekstu operacija niskog intenziteta.

Pripremate li se za dolazak helikoptera Black Hawk? Kakve će vam nove mogućnosti i sposobnosti omogućiti njihova uporaba? Planira li se nabava i nekih drugih novih oružnih sustava?

Čekamo trenutak kad će stići helikopteri Black Hawk, a što se tiče same pripreme u operativnom smislu, moram naglasiti da su pripadnici ZSS-a, surađujući s našim partnerima i saveznicima, bili u mogućnosti koristiti navedene platforme i uvjeriti se u njihovu veliku operativnu moć. Kad govorimo o sposobnostima koje će nam omogućiti uvođenje ovih helikoptera u operativnu uporabu, one se prije svega odnose na ispunjenje obveza po cilju sposobnosti (SOATU) te razvoj sposobnosti zajedničkog djelovanja u dnevno/noćnim i različitim meteorološkim uvjetima. Zapovjedništvo specijalnih snaga u konstantom je procesu nabave i opremanja svojih ustrojstvenih cjelina novim inovativnim i tehnološki naprednim sredstvima koja će prije svega služiti svojoj svrsi, a s druge strane olakšati izvršenje misija, zadaća te smjernica iz koncepta razvoja samog zapovjedništva. Interoperabilnost i kompatibilnost sa svim sastavnicama HV-a i s našim partnerima i saveznicima zahtijeva stalan nadzor nad procesima ponuda vojne industrije koja ulaže velika sredstva u razvoj umjetne inteligencije bez koje se budući oružani sukobi vjerojatno neće moći zamisliti.

Jesu li obučni kapaciteti koje koristite u vojarnama u Delnicama i na Udbini dovoljni i primjereni vašim zahtjevima obuke ? Ima li novih planova u pripremi vezano uz to?

Zapovjedništvo specijalnih snaga uz navedene obučne kapacitete u Delnicama i Udbini koristi i obučne kapacitete u Splitu kao i sve dostupne vojne obučne instalacije unutar OSRH. Sve navedene instalacije ispunjavaju zahtjeve za provedbu učinkovite obuke. Naravno, kompleksno operativno okruženje pred nas stavlja i zahtjeve za unapređenjem obuke s ciljem ispunjenja nacionalne misije i zadaća kao i ispunjenja preuzetih obveza unutar NATO-a i EU-a, a samim tim postoje i planovi za uređenje i proširenje obučnih kapaciteta primjereni našim zahtjevima. U skladu s navedenim, a kroz suradnju s Američkim uredom za obrambenu suradnju, u idućem je razdoblju planirana izgradnja objekta za uvježbavanje provedbe borbe u naseljenom području u vojarni ”Josip Jović“ Udbina koji bi u svojoj drugoj fazi prerastao u naselje s više objekata. Planovima obnove i izgradnje obučnih kapaciteta obuhvaćene su i druge lokacije u skladu s operativnim razmještajem postrojbi ZSS-a.

Pripadnici ZZS-a cijenjeni su sudionici i međunarodnih misija i operacija potpore miru kao instruktori i savjetnici u obuci. Jeste li trenutačno aktivni u nekoj misiji?

Pripadnici ZSS-a imaju bogato iskustvo sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u kojima sudjelujemo od 2008. godine. Brojne pohvale sa svih razina koje su dobili tijekom svih godina odraz su njihove visoke profesionalnosti i obučenosti u njihovim specijalnostima, a rezultat je da smo danas pozicionirani kao ravnopravni partneri u zajednici NATO-ovih specijalnih snaga. Nažalost, svi se moramo s tugom podsjetiti OPM-a iz 2019. godine i gubitka našeg pripadnika skupnika Josipa Briškog, koji je smrtno stradao u bombaškom napadu. Njegova nam je smrt stalni podsjetnik razine opasnosti i složenost zadaća koje obavljaju pripadnici specijalnih snaga. Trenutačno nismo aktivni ni u jednoj misiji, ali spremni smo izvršiti svaku zapovijed i u svakom trenutku otići u bilo koji dio svijeta u misiju ili operaciju potpore miru.

Vesna Pintarić

Foto Tomislav Brandt