Uspješna razmjena iskustava

Na području splitskog akvatorija te vojnih poligona OSRH kroz cijeli mjesec travanj provodila se međunarodna bilateralna suradnja i zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

Na području splitskog akvatorija te vojnih poligona OSRH kroz cijeli mjesec travanj provodila se međunarodna bilateralna suradnja i zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Glavni sudionici obuke bili su pripadnici pomorske grupe specijalnih snaga našeg Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) te pripadnici postrojbe mornaričkih specijalnih snaga za Europu (NSWTU-E-Naval Special Warfare Task Unit-Europe) američkog Zapovjedništva za specijalne operacije za Europu (SOCEUR – Special Operations Command Europe) – Navy Seals. U aktivnost su bili uključeni i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pripadnici pomorske grupe specijalnih snaga ZSS-a predstavljaju grupu specijalnih snaga ( SOMTG – Special Operations Maritime Task Group) koja je kao takva i ocijenjena po NATO-ovim SOFEVAL kriterijima u listopadu 2021. kao borbeno sposobna, što je rijetkost među NATO-ovim članicama te ono s čim se OSRH može pohvaliti i ponositi.

Provodila su se zajednička uvježbavanja pomorskih specijalnih operacija, kopnenih I zračnih specijalnih operacija, odnosno u sva tri medija – kopno, more i zrak po čemu su i prepoznatljive specijalne snage ove vrste u svijetu. U sve to uključene su i taktičke zadaće, bojna gađanja i uvježbavanje procedura planiranja pomorskih specijalnih operacija. Glavni ciljevi cijele aktivnosti bili su razvoj i jačanje interoperabilnosti partnerskih snaga te spremnost za provedbu temeljnih zadaća specijalnih snaga. U ovoj je obuci naglasak na zajedničkom uvježbavanju jedne od glavnih zadaća specijalnih snaga u sklopu pomorskih specijalnih operacija, a to je izravna akcija (Direct Action).

Provedena aktivnost svojevrsna je priprema i uvod za vježbu Trojan Footprint 22, ovogodišnji glavni obučni događaj specijalnih snaga u Europi, koja će se provoditi pod zapovijedanjem američkog Zapovjedništva za specijalne operacije u Europi (SOCEUR), u nekoliko NATO-ovih članica, a među njima i u Hrvatskoj.

Pomorska grupa specijalnih snaga našeg ZSS-a ima tradicionalno uspješnu višegodišnju suradnju s različitim SEAL timovima, a koliko američke specijalne snage imaju povjerenja u hrvatske pripadnike pokazuje nam činjenica da se tijekom međunarodne vježbe Trojan Footprint 22, pripadnici SEAL timova stavljaju pod zapovjedništvo pomorske grupe specijalnih snaga ZSS-a u čijem sastavu rame uz rame djeluju s hrvatskim timovima specijalnih snaga. To je rijetkost kad je u pitanju OS SAD-a jer u pravilu nikad ne dopuštaju strancima da zapovijedaju njihovim snagama, a posebno elitnim postrojbama poput SEAL timova.

“Naše specijalne snage u idućoj će se suradnji i obuci s američkim specijalnim snagama fokusirati na razvoj zračne mobilnosti, odnosno jaču integraciju sa zračnim snagama u infiltraciji/eksfiltraciji zračnim putem iznad morskih ili riječnih površina (padobranom, skokom ili prijevozom gumenih čamaca iznad vodenih površina) te na taj način povećati svoj doseg provođenja specijalnih operacija,” rekao je zapovjednik pomorske grupe specijalnih snaga ZSS-a.

TEKST  Janja Marijanović 

Foto  Tomislav Majić