Barakuda 22 – vježba provedbe  pomorskih operacija

Vježba Barakuda 22 glavni je godišnji obučni događaj Flote Hrvatske ratne mornarice, a scenarij uključuje različite aktivnosti iz područja popune brodova na moru, borbe protiv požara i prodora mora te operacije presretanja, prekrcaja u plovidbi, podvodne protuminske aktivnosti i operacije pomorsko-zračnih desanta

Flota Hrvatske ratne mornarice provela je od 26. do 28. travnja 2022. u području srednjeg Jadrana i na vojnom poligonu “Žirje” taktičku vježbu s bojnim gađanjem Barakuda 22. Vježba je glavni godišnji obučni događaj s ciljem provjere sposobnosti iz pomorskih operacija.

Zapovjednik vježbe bio je zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić, a njezin direktor kapetan fregate Srđan Bilić.

Na vježbi su sudjelovale raketne topovnjače RTOP-41 Vukovar i RTOP-21 Šibenik, desantni brodovi minopolagači DBM-81 Cetina i DBM-82 Krka, desantni jurišni brodovi DJB-106 i 107, motorna barkasa MRB-82, mobilni obalni lanser, Vod protuminskih ronitelja te Satnija mornaričko-desantnog pješaštva.

Uz pripadnike Flote HRM-a, sudjelovale su i postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58 te zrakoplovom Pilatus PC-9M, Satnija riječnih brodova Hrvatske kopnene vojske, Obavještajna pukovnija te Bojna obalnog motrenja i navođenja.

Vježba Barakuda 22 sinkronizirani je prikaz sposobnosti svih sastavnica Flote HRM-a te pokazatelj učinkovite koordinacije sudionika u provedbi sadržaja iz pomorskih operacija. Koncipirana je s konačnim ciljem provedbe suvremenih pomorskih operacija u litoralnom prostoru.

Bojno gađanje

Provedeno je bojno gađanje iz brodskih topova kalibra 20, 23, 30, 40 i 57 mm te iz pješačkog naoružanja s broda. Scenarij vježbe uključuje različite aktivnosti iz područja popune brodova na moru, borbe protiv požara i prodora mora te operacije presretanja, prekrcaja u plovidbi, podvodne protuminske aktivnosti, operacije pomorsko-zračnih desanta itd.

Pripadnici HRZ-a sudjeluju kao potpora provedbe zračno-pomorskog desanta i MEDEVAC-a, u zadaći uvježbavanja PZO-a i proturaketne obrane plovnog sastava te u pronalaženju ciljeva visoke vrijednosti i davanja informacija o ciljevima iz horizonta u svrhu provedbe površinskog djelovanja protubrodskom raketom RBS-15.

HKoV sudjeluje sa Satnijom riječnih brodova u provedbi gađanja iz brodskog PZO topa 20 mm te gađanja iz osobnog naoružanja s broda. Bojna OMiN pruža potporu omogućavanjem slike pomorske situacijske svjesnosti te kao potpora C2 sustava vježbe.

“Iznimno sam zadovoljan rezultatima vježbe i ponosan sam na pripadnike svih sastavnica Flote HRM-a. Želim istaknuti spremnost i motiviranost ljudi koji su ova tri dana od jutra do mraka s velikom motivacijom pokazivali svoja znanja i vještine. Sposobnost je ono što posjedujemo, spremnost je ono što želimo dokazati, a motivacija je alat kojim to dostižemo,” istaknuo je kapetan bojnog broda Malečić.

TEKST  Martina Stanković 

Foto   Mladen Čobanović