Prstac 22 – prikaz sposobnosti Obalne straže

Vježba Prstac 22 kruna je svih obučnih događanja u kojoj Obalna straža RH provjerava sva svoja znanja i vještine na moru što uključuje i bojno gađanje iz svih topničkih naoružanja i strojnica te gađanje pješačkim naoružanjem s broda

Obalna straža Republike Hrvatske provela je vojnu vježbu s bojnim gađanjem Prstac 22 na vojnom poligonu kod otoka Žirje u akvatoriju srednjeg Jadrana 26. i 27. travnja 2022.

”Vježba Prstac 22 kruna je svih obučnih događanja u kojoj Obalna straža RH provjerava sva svoja znanja i vještine na moru što uključuje i bojno gađanje iz svih topničkih naoružanja i strojnica te gađanje pješačkim naoružanjem s broda. Svrha je prikaz uvježbanosti i osposobljenosti Obalne straže RH u pripremi i provedbi namjenskih zadaća na moru,“ doznajemo od zamjenika zapovjednika Obalne straže kapetana bojnog broda Zorana Medvidovića, koji je zapovijedao vježbom dok je direktor vježbe bio kapetan bojnog broda Vlade Zoko.

Na taktičkoj vježbi s bojnim gađanjem sudjeluju pripadnici Obalne straže s ophodnim brodovima: OOB-31 Omiš, OB-02 Šolta, OB-03 Cavtat, OB ŠB-72 Andrija Mohorovičić, OB SB-73 Faust Vrančić, GB-201 Modrulj 1, GB-202 Modrulj 2 i GB-203 Modrulj 3.

”U suradnji s Flotom Hrvatske ratne mornarice proveden je najzahtjevniji dio vježbe Prstac 22 – topničko bojno gađanje. Aktivnosti vježbe protekle su po planu, a služi nas i dobro vrijeme,“ kaže kapetan bojnog broda Medvidović. U osiguranju poligona uz snage Obalne straže i Flote Hrvatske ratne mornarice sudjelovala su plovila Ministarstva unutarnjih poslova HR i Lučke kapetanije Šibenik.

Dnevno i noćno gađanje

U vježbi je provedeno dnevno gađanje površinskih ciljeva na moru iz topova kalibara 20, 30 i 40 mm te gađanje strojnicom kalibra 12,7 mm. Potom je provedeno pješačko gađanje jurišnom puškom VHS 5,56 mm ciljeva na moru s brodova. Također je provedeno gađanje strojnicom 12,7 mm u noćnim uvjetima.

”Uz bojno gađanje tijekom vježbe provjerene su procedure u provedbi pomorskih operacija u nacionalnom okružju te tradicionalnih vojnih zadaća Obalne straže RH. Tako je u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom provedena već tradicionalna vježba traganja i spašavanja te vertikalni MEDEVAC i prijevoz unesrećene osobe na moru,“  objasnio je kapetan bojnog broda Medvidović.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su sa zrakoplovom PC-9, helikopterom Mi-8 MTV-1 pod operativnim nadzorom Obalne straže. Prikazane  su procedure zaštite snaga u plovidbi i uređenim područjima baziranja, taktičkog manevriranja, popune na moru, praćenja zračnih ciljeva, tegljenja oštećenog plovila te zaustavljanja, prekrcaja i pregleda sumnjivog plovila.

TEKST  Martina Stanković  

Foto  Mladen Čobanović