Hrvatski doprinos razvoju dočasničkog zbora zemalja NATO-a i PfP-a

U vojarni “Sv. Nikola” u Splitu održan je 7. Međunarodni kamp viših dočasnika zemalja NATO-a i Partnerstva za mir. Ove je godine zabilježio rekordan broj od 20 sudionika. Uz pet pripadnika naših Oružanih snaga, bilo ih je još 15: iz zemalja regije (BiH, Slovenija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora) zatim iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Kanade i Afganistana…

Sedmi po redu Međunarodni kamp viših dočasnika zemalja NATO-a i Partnerstva za mir održavao se od 30. kolovoza do 7. rujna u vojarni “Sv. Nikola” u Splitu. “Kao iznimno važan cilj Kampa moram istaknuti afirmiranje međunarodne suradnje dočasničkih zborova i povećanje stupnja specifičnih znanja, kao i razmjenu iskustva u radu te unapređenje međusobnog poznavanja,” ističe časnički namjesnik Boris Škokić, prvi dočasnik HRM-a i zamjenik nositelja organizacije Kampa. “Naime, kad dođemo u područje operacije, ondje nemamo više vremena za neke velike preinake i moramo biti spremni djelovati zajedno kao saveznici. Upravo u tom smjeru ide i organizacija ovog Kampa,” objašnjava prvi dočasnik HRM-a. Tijekom Kampa polaznici su se obučavali u temeljnim mornaričkim vještinama, gađanju iz osobnog oružja koje koristi OSRH te na drugim zadaćama i aktivnostima kojima smo podizali njihove sposobnosti i kompetencije.
Ove je godine, kako naglašava prvi dočasnik OSRH i nositelj organizacije Kampa časnički namjesnik Dominik Ban, zabilježen rekordan broj sudionika – njih 20. Uz pet pripadnika naših Oružanih snaga, bilo ih je još 15: iz zemalja regije (BiH, Slovenija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora), zatim iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Kanade i Afganistana. Također, tu su i gosti predavači iz Afganistana, SAD-a, Slovenije, EUCOM-a, a jedan od glavnih gostiju bio je časnički namjesnik Davor Petek, bivši prvi dočasnik OSRH, danas prvi dočasnik Zapovjedništva za operacije NATO-a.
Sudjelovali su i prvi dočasnici grana OSRH. “Mislim da smo ispunili željene ciljeve, a tijekom Kampa sudionike smo željeli upoznati i s našim povijesnim i kulturnim naslijeđem,” ističu organizatori. Tako su, uz sudjelovanje na predavanjima, prezentacijama i diskusijama, obišli Kninsku tvrđavu, znamenitosti Splita i Brača, a dio njih posjetio je i Zagreb. Sudionicima su predstavljene grane i postrojbe Oružanih snaga RH te su imali priliku sudjelovati u obukama i vidjeti brojne pokazne vježbe. Sedmi Međunarodni kamp dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir završen je uručivanjem certifikata sudionicima i gostima predavačima. Certifikate im je uručio prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dominik Ban, a iduće se godine očekuje još veći broj sudionika.


Dojmovi o Kampu…

Časnički namjesnik LJUPČO STOJKOV, Armija Republike Makedonije
Bilo je pravo zadovoljstvo sudjelovati na Kampu. Imao sam priliku upoznati puno iskusnih dočasnika i s njima podijeliti svoje iskustvo, znanje te izgraditi povjerenje. Puno sam naučio o Dočasničkom zboru OSRH, što može poslužiti za unapređenje rada našeg Dočasničkog zbora.
Skupnik Faruk Miftaraj, Sigurnosne snage Kosova
Hvala Hrvatskoj vojsci na pozivu i svemu što nam je pružila. Sretan sam što sam imao priliku upoznati stručnjake iz OSRH što je velika stvar jer mi smo nova vojska i trebamo iskustva drugih zemalja.
Narednica Zlatka Andrašić, Bojna za opću logističku potporu ZzP-a, OSRH
Drago mi je da sam ovdje imala čast upoznati ljude koji su iskusni u svojem poslu i spremni podijeliti ta iskustva. Nadam se da će se kampovi i dalje održavati jer se na njima možemo, uz upoznavanje i druženje, profesionalno nadopunjavati i nadograđivati.
Časnički namjesnik Milan Todorović, Vojska Crne Gore
Dočasnički zborovi naših zemalja već osam godina uspješno surađuju na polju obuke i školovanja dočasnika, a zajedno sudjelujemo u aktivnostima izvan zemlje, posebno u NATO vođenim misijama. Kamp je ispunio sva moja očekivanja, posebice zbog izvrsne prilike da se razmijene kontakti te da onda te veze iskoristimo za daljnji razvoj dočasničkih zborova u svojim zemljama.
Stožerni narednik Amir Penava, Oružane snage BiH
Sretan sam što sudjelujem na ovakvom događaju i želio bih pohvaliti OSRH za odličnu organizaciju. Imali smo iznimne uvjete za stjecanje novih znanja i upoznavanje.
Desetnik Jure Močivnik, Slovenska vojska
Kamp je izvrsna prilika da se upoznaju dočasnici iz zemalja regije, NATO-a i šire. Hrvatska nam je vojska pokazala kako radi, a mi smo također predstavili svoje dočasničke lance. Stekli smo nova iskustva koja možemo primijeniti u budućem radu.


Gosti predavači

Časnički namjesnik Aminullah Sidiqi, prvi dočasnik Marshal Fahim National Defence University, Afganistan
Ovo je bilo moje prvo sudjelovanje na Kampu. U Zagrebu smo posjetili Islamski centar što me impresioniralo jer je to vrlo važno za nas i našu kulturu. Rat je donio puno problema pa je kulturna osviještenost i i obuka pripadnika OSRH u tom području vrlo korisna. Kad vaši pripadnici dođu u Afganistan poznaju i poštuju kulturu i religiju te nemaju problema s tim. Suradnja na Kampu korisna je za budući zajednički rad prilikom raspoređivanja snaga ovih vojski u Afganistanu. Želim da se inicijative nastave i u budućnosti jer je naša vojska mlada pa trebamo svu moguću pomoć. Još se uvijek borimo s neprijateljem, a zahvalni smo Oružanim snagama RH i ponosni na njih što dolaze iz ove lijepe zemlje u našu boriti se za ljudska prava i budući razvoj Afganistana.

Časnički namjesnik Paul E. Biggs, prvi dočasnik CSTC-A u misiji Odlučna potpora
Na ovoj sam dužnosti pet i pol mjeseci. Radovao sam se prilici za sudjelovanje na Kampu viših dočasnika. Njegova je važnost u tome što se sve stvari na globalnoj razini moraju raditi sa zajedničkim naporom. Kamp omogućuje suradnju dočasnika, rješavanje problema i napredak. Ovakvi su događaji vrlo važni za održavanje kontakata i veza te kontinuitet i sinergiju kako bismo mogli pridonositi boljitku ne samo u Afganistanu, nego i u europskoj zajednici. Mislim da je Kamp bio vrlo uspješan, održali smo prezentacije o svojim organizacijama uz slobodan dijalog i u puno otvorenijoj formi. Imate vrlo lijepu zemlju i prijateljski nastrojene ljude. Prvi dočasnik Dominik Ban i ostali pripadnici OSRH bili su vrlo susretljivi i gostoljubivi.


Uručenje odlikovanja dočasniku OSRH

Nakon uručenja certifikata uslijedila je posebna svečanost na kojoj je prvi dočasnik CSTC-A časnički namjesnik Paul E. Biggs u ime zapovjednika zračne baze “Bagram” general-bojnika Jamesa E. Raineyja uručio odlikovanje The Meritorius Service Medal časničkom namjesniku Draženu Klanjcu, prvom dočasniku SMVO-a. Časnički namjesnik Biggs još jednom je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo uručiti tako visoko odlikovanje dočasniku Oružanih snaga RH te da mogu biti ponosne na iznimne pojedince, ali i na cjelokupan Dočasnički zbor, čiji je časnički namjesnik Klanjec jedan od najboljih primjera. Časnički namjesnik Klanjec zahvalio je na odlikovanju te istaknuo kako izvrsnost, profesionalnost i predanost daljnjem razvoju i novim postignućima u radu omogućuju vojnicima iskazivanje njihovih vrlina, sposobnosti i kompetencija, koje se na kraju prepoznaju i valoriziraju na ovaj za vojnike poseban i svečan način. Posebnu je zahvalu, osim Oružanim snagama RH koje su ga uputile na zahtjevnu zadaću u područje misije Odlučna potpora, uputio svojim partnerima iz OS-a Islamske Republike Afganistana, bez čije suradnje i zajedničkog rada to postignuće vrlo vjerojatno ne bi bilo moguće ostvariti. Časnički namjesnik Klanjec odlikovan je visokim odlikovanjem OS-a SAD-a koje je predsjednik SAD-a ustanovio 16. siječnja 1969. godine. Dodjeljuje se pripadnicima stranih oružanih snaga s kojima OS SAD-a provodi zajedničke aktivnosti i zadaće, a svojim su radom, sposobnostima i zalaganjem postigli izvrsna postignuća te tako uvelike pridonijeli izvršavanju zajedničkih zadaća. Časnički namjesnik Klanjec svoju je izvrsnost iskazao tijekom službe u području misije Odlučna potpora od 12. siječnja do 12. srpnja ove godine. Odlikovanje je u prvom redu potvrda njegovih sposobnosti, kompetencija i profesionalnosti, ali svakako je i pokazatelj kako su naši dočasnici i vojnici sposobni, kompetentni i profesionalni te spremni na sve izazove. Oružane snage RH na njih mogu biti iznimno ponosne.


Petra Kostanjšak, D Ban,  Foto: stožerni narednik Alen Jurjević, Petra Kostanjšak, Arhiva OSRH