Primopredaja dužnosti prvog dočasnika OSRH

Zahvalivši časničkom namjesniku Davoru Peteku na trudu i nesebičnoj službi, te na svemu što je dao našim Oružanim snagama, načelnik GS-a general Drago Lovrić  izrazio je uvjerenje da će i u Monsu, u Savezničkom zapovjedništvu za operacije, na pravi način predstavljati svoju domovinu i biti njezin najbolji ambasador. Za časničkog namjesnika Dominika Bana naglasio je kako vjeruje da je upravo on taj koji može nastaviti kontinuitet kvalitete obnašanja dužnosti prvog dočasnika….

“Obećavam da će OSRH u Savezničkom zapovjedništvu za operacije u Monsu meni i dalje biti prioritet i da ću u svakom trenutku s ponosom isticati hrvatski stijeg koji nosim na lijevom ramenu svoje odore,” istaknuo je časnički namjesnik Davor Petek.

U Glavnom stožeru OSRH 27. je svibnja održana svečana primopredaja dužnosti prvog dočasnika OSRH između časničkog namjesnika Davora Peteka i časničkog namjesnika Dominika Bana. Primopredaji su nazočili načelnik GS-a OSRH general zbora Drago Lovrić, direktor GS-a kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednici i prvi dočasnici grana OSRH, Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva specijalnih snaga, pristožernih postrojbi te načelnici i zamjenici načelnika uprava GS OSRH.
Dosadašnji prvi dočasnik časnički namjesnik Davor Petek odlazi na novu dužnost prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije u Monsu u Kraljevinu Belgiju, što je najviša dužnost koju jedan dočasnik NATO saveza može obnašati.
Novi prvi dočasnik časnički namjesnik Dominik Ban do sada je obnašao dužnost prvog dočasnika Hrvatske kopnene vojske. Pripadnik je OSRH od 16. lipnja 1991. kada se kao maloljetnik pridružio obrani Republike Hrvatske.
U svom je govoru načelnik GS-a zahvalio časničkom namjesniku Davoru Peteku na trudu i nesebičnoj službi, te na svemu što je dao našim Oružanim snagama, te izrazio uvjerenje da će i u Monsu, u Savezničkom zapovjedništvu za operacije, na pravi način predstavljati svoju domovinu i biti njezin najbolji ambasador. “Postavio si vrlo visoke profesionalne standarde i tvojem nasljedniku neće biti nimalo lako održati ih na istoj razini,” naglasio je general Lovrić. Izrazio je uvjerenje kako je upravo časnički namjesnik Dominik Ban onaj koji može nastaviti kontinuitet kvalitete obnašanja dužnosti prvog dočasnika. Zaželio mu je sreću i uspjeh u obnašanju najviše dočasničke dužnosti.
U svom je govoru časnički namjesnik Davor Petek zahvalio na pruženoj potpori svim pripadnicima OSRH s kojima je surađivao protekle tri godine, a načelniku GS-a na ukazanom povjerenju i na svekolikoj pruženoj potpori. Naglasio je da bez istinske potpore nadređenog zapovjednika prvi dočasnici svoju dužnost ne mogu obnašati. Zamolio je sve nazočne da na isti način nastave pružati potporu i novom prvom dočasniku OSRH. “Obećavam da će OSRH u Savezničkom zapovjedništvu za operacije u Monsu meni i dalje biti prioritet i da ću u svakom trenutku s ponosom isticati hrvatski stijeg koji nosim na lijevom ramenu svoje odore,” zaključio je časnički namjesnik Petek.

“Preuzimajući ovu dužnost obvezujem se uložiti maksimum svojih mentalnih i fizičkih sposobnosti i nastaviti ondje gdje je časnički namjesnik Davor Petek stao,” rekao je časnički namjesnik Dominik Ban

Časnički namjesnik Dominik Ban zahvalio je također načelniku GS-a OSRH na ukazanom povjerenju i odgovornosti. “Preuzimajući ovu dužnost obvezujem se uložiti maksimum svojih mentalnih i fizičkih sposobnosti i nastaviti ondje gdje je časnički namjesnik Davor Petek stao,” rekao je časnički namjesnik Ban i dodao kako je prvi dočasnik OSRH glas svih vojnika i dočasnika na najvišoj razini vođenja i zapovijedanja. Zaključio je svoj govor zahvalom u ime svih dočasnika i vojnika časničkom namjesniku Peteku na svemu što je učinio s iskrenom vjerom da će i na novoj dužnosti ostaviti prepoznatljiv trag, kao što je to učinio i na dosadašnjoj dužnosti prvog dočasnika.

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt