Prvi dočasnik OSRH postao prvi dočasnik Zapovjedništva za operacije NATO-a

Poziv za nominaciju za mjesto prvog dočasnika NATO-a upućen je svim zemljama članicama, a časnički namjesnik Davor Petek prvi je koji je izabran na tu dužnost, a nije pripadnik američke vojske. General Breedlov osobno ga je izvijestio o izboru. ”Ovo je veliko  priznanje ne samo meni nego našem OS-u u cjelini. Pokazati hrvatsku zastavu u ovom Zapovjedništvu na tako visokoj razini za mene je iznimna čast,“ kaže Petek. Službena ceremonija primopredaje održat će se 19. lipnja u Monsu…

Prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Davor Petek imenovan je za prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a (ACO – Allied Command Operations) smještenog u Vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) u Monsu u Kraljevini Belgiji.
Za tu ga je dužnost odabrao general Philip M. Breedlov vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi (SACEUR-a) i zapovjednik američke vojske u Europi. Upravo će Petek biti njegov glavni savjetnik za vojnike i dočasnike u NATO- u. Za časničkog namjesnika Peteka ovo je velika čast, odgovornost ali i priznanje. ”Moram pokazati da general Breedlov nije pogriješio u odabiru, a ujedno i opravdati povjerenje nadređenih u OSRH koji su me nominirali za ovu dužnost.“ Poziv za nominaciju za poziciju prvog dočasnika NATO-a upućen je svim zemljama članicama, a Petek je prvi koji je izabran na tu dužnost, a nije pripadnik nameričke vojske. General Breedlov osobno ga je izvijestio o izboru.
Priznaje da ga je imenovanje na ovu dužnost doista zateklo. ”Ostao sam iznenađen. Najiskrenije. Poziv na razgovor s generalom Breeedlovom, što je značilo da sam ušao u uži krug, značilo mi je jako mnogo. Ovo je veliko priznanje ne samo meni nego našem OS-u u cjelini jer se kod izbora uzimalo u obzir i što su oružane snage učinile  u razvoju dočasničkih zborova, što i kako moji kolege i kolegice rade u misijama. Dojmovi se još nisu slegli. Polako će sve doći na svoje mjesto,“ kaže Petek.
Što se tiče samog posla tu neće, napominje, biti velikih promjena. Dužnost prvog dočasnika na bilo kojoj razini je ista, a to je da savjetuje zapovjednika o profesionalnom razvoju vojnika i dočasnika. ”To ću raditi i na novoj dužnosti, samo ne na nacionalnoj nego na međunarodnoj razini. Savjetovat ću zapovjednika o  razvoju, obuci i osposobljavanju vojnika i dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir, mentoriranju vojnika i dočasnika i predstavljati njihove potrebe vodstvu NATO-a.“ Pojašnjava i kako će mu dio zadaća biti i profesionalni razvoj osoblja u Zapovjedništvu za operacije, suradnja s podređenim zapovjedništvima Zapovjedništva za operacije, te standardizacija znanja, vještina i kompetencija vojnika i dočasnika koji odlaze u operacije potpore miru. Naime, časnički namjesnik Petek napominje kako vojnici i dočasnici dolaze iz zemalja u kojima su različiti sustavi školovanja i obuke, a NATO nastoji uspostaviti jednak standard za sve. ”Od svakog vojnika i dočasnika iz bilo koje savezničke vojske očekuje se da obavi jednak posao na isti način, odnosno kad vojnici iz različitih zemalja rade zajedno isti posao da to bude prema istim standardima,“ pojašnjava Petek. 
Dužnost prvog dočasnika OSRH bila mu je velika  čast, a ova na koju odlazi vrhunac je karijere, siguran je, bilo kojeg dočasnika. Vojnu karijeru započeo je odmah nakon završene srednje škole 1993. u legendarnoj 1. gardijskoj brigadi Tigrovi na što je posebno ponosan. Obnašao je niz dužnosti i napredovao od vojnika, vođe skupine, zapovjednika desetine, operativnog dočasnika….S dočasnicima i časnicima 1. gardijske brigade razvijao je Dočasnički zbor 1. gardijske brigade te provodio niz obuka sa svrhom uspostave dočasničkog lanca potpore. U lipnju 2003. raspoređen je u Zapovjedništvo 1. korpusa u Odjel za operativne poslove, a već sljedeće godine preuzima dužnost prvog dočasnika Središta za borbenu obuku. Obnašao je i dužnost prvog dočasnika Hrvatske kopnene vojske, a na dužnost prvog dočasnika Oružanih snaga Republike Hrvatske postavljen je 1. listopada 2012.
 U nedavnom intervjuu za Hrvatski vojnik Petek je kazao kako se uloga dočasnika u OS-u promijenila nabolje. Zanima nas hoće li na novoj dužnosti imati mogućnosti na tome dodatno raditi. ”Naravno da mogućnosti za poboljšanje uvijek ima. Naša se uloga drastično promijenila.Naravno, stalno se moramo dokazivati, pokazati zapovjednicima da smo najbolji stručnjaci  u onome o čemu govorimo, za što smo odgovorni. Samim time što dolazim iz Hrvatske, na što sam ponosan, na ovoj ću dužnosti promicati Dočasnički zbor OSRH. Mislim da ću najviše pomoći svojim savjetima, kaže Petek te napominje kako prvi dočasnik nema mogućnost zapovijedanja nego mu autoritet dolazi od zapovjednika u čije ime govori.
Na izboru mu je čestitao i još uvijek aktualni prvi dočasnik Zapovjedništva za operacije časnički namjesnik Richard T. Small kojeg poznaje još od trenutka kad je preuzeo tu dužnost.  ”Mi dočasnici zemalja članica Saveza redovito se susrećemo na brojnim zajedničkim aktivnostima, a komuniciramo i na dnevnoj bazi,” kaže časnički namjesnik Petek.
Plan aktivnosti za prvih šest mjeseci na novoj dužnosti ima, a očekuje da će veći dio svog trogodišnjeg mandata provoditi na putu, obilazeći postrojbe i vojnike zemalja članica Saveza i konzultirajući se s njima. To mu zasigurno neće biti problem jer iza sebe ima itekako bogato međunarodno iskustvo. U dva je navrata sudjelovao u operaciji ISAF u Afganistanu gdje je u sklopu svog drugog mandata bio na dužnosti prvog dočasnika (Command Senior Enlisted Leader) Unified Training Advisory Group u sastavu NATO Training mission Afghanistan (NTM-A) koja je između ostalog obuhvaćala savjetovanja prvih dočasnika afganistanskog Zapovjedništva za obuku i doktrinu i njemu podređenih obučnih središta i škola. Za postignute rezultate u  ISAF-u odlikovan je medaljama US Army Meritorious Service Medal i NATO Meritorious Medal. U Joint Forces Command HQ Brunssum u Kraljevini Nizozemskoj, radio je  na dužnosti stožernog dočasnika gdje je bio i voditelj mobilnog tima za obuku (Joint Mobile Training Team) s kojim je provodio obuku i tečajeve u zemljama NATO-a i PzM-a (Partnerstva za mir). U istom je razdoblju obnašao i dužnosti prvog dočasnika Knowledge Managemet Directorate (J5/7) u JFC HQ te predsjednika dočasničke organizacije (Other Ranks Association). Na zahtjev NATO škole Oberammergau i Oružanih snaga Švicarske provodi tečajeve u NATO školi i Švicarskoj vojnoj akademiji.
Kaže kako mu je sustav omogućio izobrazbu i dodatna usavršavanja, a da su mu najviše pomogli njegovi prvi dočasnici i zapovjednici koji su mu bili nadređeni. Ljudi od kojih je učio, koji su ga savjetovali, ukazivali na propuste. ”Ni ja nisam imao iskustva kad sam počeo raditi. I sad učim. Od svakog se može nešto naučiti.“ Iako dvoji je li ili nije strog, beskompromisan je kad je riječ o poštivanju zakona i pravilnika koji propisuju funkcioniranje oružanih snaga. ”Strogo se pridržavam pravila i to tražim od svih dočasnika i vojnika s kojima radim. Mi smo pripadnici OS-a i ako mi ne poštujemo zakone i pravilnike, tko će ih poštovati. Jedna od  dočasničkih odgovornosti jest upravo red i stega. Mi moramo svakodnevno kontrolirati i ispravljati ono što nije dobro.“ Na pitanje kako uspostaviti autoritet odgovara – radom.  ”Ako niste stručnjak, ako ne pokažete da znate o čemu govorite, da niste spremni prvi poštivati sve to što tražite od svojih vojnika, ne možete imati autoritet.“ Sve to tijekom cijele vojne karijere nastoji pokazivati svojim primjerom.
Odlazak na dužnost prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije za njega je “prilika da dokažem da OS, a pogotovo naši dočasnici mogu puno više dati nego što nam se nekad pruži prilika da to pokažemo. Pokazati hrvatsku zastavu u ovom Zapovjedništvu na tako visokoj razini za mene je iznimna čast.“
Službena ceremonija primopredaje održat će se 19. lipnja u Monsu u Belgiji.

Leida Parlov, Foto: Stjepan Brigljević