Međunarodni kamp viših dočasnika

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu održan je 11. međunarodni kamp viših dočasnika zemalja NATO-a i Partnerstva za mir. Kamp je ove godine održan jedanaesti put, a sudjelovalo je dvadeset dva dočasnika iz deset zemalja…

“Ako zamislimo vojsku kao orkestar, vojnici bi bili izvođači, a prvi dočasnik dirigent-onaj koji zna kako funkcionira svaki insturment te realizira ideju skladatelja-časnika. Zajedničkim radom skladatelja i dirigenta, u orkestru nastaje harmonija,“ na domišljat način prvi dočasnik Saveznog zapovjedništva za operacije (NATO ACO) časnički namjesnik Siim Saliste definirao je  ulogu dočasnika u vojsci.

Časnički namjesnik Saliste jedan je od sudionika ljetnog kampa dočasnika koji je održan u Splitu od 29. kolovoza do 6. rujna u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica- Barba“. Kamp je ove godine održan jedanaesti put, a sudjelovalo je dvadeset dva dočasnika iz deset zemalja.

Kamp organiziran pod motom ”Leadership, Partnership, NCO Professional Development – meeting today’s and tommorow’s challenges“ (Vodstvo, partnerstvo, profesionalni razvoj dočasnika – suočavanje s izazovima današnjice i sutrašnjice) nastavak je provjerenog i potvrđenog oblika jačanja međunarodne vojne suradnje, povjerenja i razumijevanja na razini viših dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir započetog 2008. godine. Na ovogodišnjem kampu sudjelovalo je 22 dočasnika iz deset zemalja.

Na ljetnom kampu sudjeluju dočasnici koji imaju bogato iskustvo rada na voditeljskim ili zapovjednim dužnostima i u međunarodnim operacijama, a za kamp su ih prijavile oružane snage njihovih zemalja, u kojima djeluju unutar dočasničkog lanca potpore.

Za planiranje i provedbu svih aktivnosti kampa koje zajedno tvore jedan uravnotežen odnos praktičnog rada, predavanja, kao i skupnog rada polaznika zadužen je obnašatelj dužnosti prvog dočasnika OSRH časnički namjesnik Michael Fanuko te voditelj kampa s timom dočasnika. Kroz različite zadaće polaznici podižu stupanj znanja o dužnostima, odgovornostima i autoritetu dočasnika viših razina vođenja u nacionalnom, i u međunarodnom okružju te razmjenjuju iskustva i sagledavaju mogućnosti za daljnji razvoj dočasničkih zborova zemalja sudionica.

Svake su godine na kampu i gosti predavači iz raznih zemalja i organizacija unutar NATO-a, pojasnio je časnički namjesnik Fanuko: ”Predavači i instruktori dočasnici su OSRH te kvalificirani gosti predavači iz zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir te NATO-ova zapovjedništva od kojih bi uz ostale izdvojio prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije (NATO ACO), prvog dočasnika Američkog mornaričkog zapovjedništva za Europu i Afriku, prve dočasnike OS-a Slovenije i Kosovskih snaga sigurnosti, prvog dočasnika obučnog središta Nacionalne garde Minnesote te voditelja Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u RH. Navedeni predavači prezentirali su aktualne teme u njihovim ustrojstvenim cjelinama i organizacijama, u međunarodnim misijama, operacijama i NATO-ovim zapovjedništvima, a koje su referentne za djelovanje naših dočasničkih zborova.“

Uz edukativni dio obuke, polaznici kampa sudjeluju i u izvanobučnim sadržajima čiji je cilj međusobno upoznavanje polaznika, promocija vojnog i kulturnog nasljeđa zemalja iz kojih dolaze te predstavljanje povijesnog i kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske kao zemlje domaćina.


Časnički namjesnik Siim Saliste (Estonija), prvi dočasnik NATO ACO, gost predavač

Prvi put sudjelujem na kampu i zaista sam zadovoljan načinom na koji je organiziran. Jedan od prioriteta NATO-a jest jačanje i širenja partnerstva stoga smatram kako su ovi događaji veoma korisni za održavanje kontakata i veza. Važno je znati kako stvari funkcioniraju u vojskama drugih zemalja pripadnica.


Nadnarednik Erion Rakipi, prvi dočasnik voda, Albanija

Ovo je odlična prilika za naš osobni i profesionalni razvoj, pruža nam priliku da se bolje upoznamo i steknemo nova znanja.  Suradnja je važna jer tako lakše možemo riješiti tekuće probleme na globalnoj razini i omogućiti brži napredak.

 

 

 

Doris Ravlić, Michael Fanuko

Foto: Mladen Čobanović