Ljetni kamp dočasnika

Dočasnici zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir okupili su se jubilarni deseti put na međunarodnom kampu u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu. Kamp je organiziran tako da prva dva dana razmjenjuju postojeća i stječu nova znanja, a ostale dane teoriju primjenjuju, razvijajući tako praktične vještine…

Dvadeset pet dočasnika iz jedanaest zemalja sudjelovalo je na 10. međunarodnom kampu dočasnika koji se održavao od 31. kolovoza do 7. rujna u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu.
Na devetodnevnom kampu okupili su se dočasnici iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, s Kosova, iz Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država te zemlje domaćina, Hrvatske. Uglavnom su to dočasnici koji imaju bogato iskustvo rada na voditeljskim ili zapovjednim dužnostima i u međunarodnim operacijama, a za kamp su ih prijavile oružane snage njihovih zemalja, u kojima djeluju unutar dočasničkog lanca potpore.
Glavna je svrha kampa razmjena iskustava među dočasnicima iz zemalja koje djeluju u sklopu NATO-a i Partnerstva za mir. “Kamp je za nas dočasnike idealna prilika za predstavljanje svojeg rada i razmjenu iskustva, ali i da pokažemo koliko nam je stalo do posla,” objašnjava časnički namjesnik Elvis Čanković, prvi dočasnik 93. zrakoplovne baze.
Časnički namjesnik Čanković bolje od svih zna kakav je utjecaj kamp imao na razvoj dočasnika u proteklom desetljeću jer u njegovu radu sudjeluje od samih početaka. Na prvom je kampu bio sudionik, a na desetom se već našao u ulozi voditelja. Zajedno sa suradnicima nastoji kamp organizirati tako da dočasnici tijekom boravka u Splitu afirmiraju suradnju, unaprijede odnose te još više razviju znanja, vještine i sposobnosti. Među ostalim, to im uspijeva spajanjem teorije i prakse. Kamp je organiziran tako da prva dva dana dočasnici razmjenjuju postojeća i stječu nova znanja, a ostale dane teoriju primjenjuju, razvijajući tako praktične vještine.
Sudionici tijekom teorijskog dijela predstavljaju jedni drugima dočasničke zborove i dočasničke lance potpore u matičnim vojskama. Taj je dio kampa prilika da najviše nauče; slušajući iskustva drugih zemalja i uspoređujući se s njima, dobivaju mogućnost za osmišljavanje načina unapređenja dočasničkog sustava u svojim zemljama. “Na ovakvim događajima stječemo širok spektar znanja koji možemo primijeniti na poslu, ali i u životu općenito,” smatra nadnarednik Saša Sovec iz Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Svake godine na kamp budu pozvani i gosti predavači iz raznih zemalja i organizacija unutar NATO-a. Ove su godine predavanja održali predstavnici NATO-ova Zapovjedništva za operacije, Zapovjedništva američkih snaga za Europu, Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Nacionalne garde Minnesote, Slovenske vojske i Kosovskih snaga sigurnosti. Jedan od glavnih ciljeva njihovih prezentacija bio je razvoj voditeljskih vještina dočasnika.
“Najvažnija lekcija za dočasnike jest da sve počinje stavom”, rekao je tijekom prezentacije časnički namjesnik Douglas Wortham, prvi dočasnik Nacionalne garde Minnesote: “Osoba može biti sposobna i vješta te odlično raditi, ali to je ne čini učinkovitim vođom. Da bi bila učinkovit vođa, mora imati stav, mora sama odabrati osobine koje će primjenjivati u radu, poput integriteta ili brige za druge. Te su osobine puno važnije od vještina.”
Koliko im dobro leži vodstvo, ali i timski rad, dočasnici su pokazali na tjelesnim aktivnostima koje su uslijedile nakon predavanja. Ove su godine, pod vodstvom instruktora iz Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga, sudionici prošli obuku i natjecali se u navigaciji na moru, jedrenju, ronjenju, vezivanju čvorova, spašavanju utopljenika i veslanju u kuterima. Pokušavajući zajedno spasiti unesrećenog ili sinkronizirano upravljati plovilom s 20 vesala, sudionici su naučili kako prebroditi jezične i kulturne barijere da bi postigli zajednički cilj.
Dočasnici su tijekom kampa išli i na orijentacijsku hodnju na otok Čiovo, vježbali su gađanje iz automatske puške i pištolja hrvatske proizvodnje na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina te imali priliku letjeti helikopterima 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Slobodno vrijeme provodili su zajedno, obilazeći znamenitosti Splita i Knina.
Sve to pomoglo im je u međusobnom povezivanju, što je i jedan od glavnih ciljeva tih aktivnosti. “Ljudi se najbolje povezuju i razmjenjuju iskustva kad neformalno razgovaraju ili zajednički rješavaju problem,” objašnjava časnički namjesnik Čanković.
Da je zaista tako, potvrđuje i nadnarednik Sovec: “Najveća je korist od ovog tečaja stvaranje kontakata. Upoznajemo ljude koje ćemo možda jednog dana opet susresti u nekoj misiji, a poznanstvo otprije može nam uvelike olakšati suradnju.”
Kad se svi dojmovi zbroje i podvuče crta, ostaje zaključak da su dočasnici s kampa otišli bogatiji za nova znanja i nova poznanstva – dvije stvari koje će im koristiti u daljnjem radu. Upravo su to glavni razlozi zbog kojih je kamp opstao zadnjih deset godina i zbog kojih će opstati još mnoga desetljeća.

Napisala i snimila: Iva Gugo


Narednik Fabian Böttcher, Njemačko ratno zrakoplovstvo: “Svaka obuka, bez obzira na to gdje se i kad održava, pomaže u profesionalnom i osobnom razvoju. U Njemačkom ratnom zrakoplovstvu često kažemo: ‘Čovjek mora učiti cijeli život.’ Radeći s različitim narodima u Zapovjedništvu NATO-a u Brunssumu (Nizozemska), naučio sam da svaka prilika za rad s drugima i razmjenu iskustava ima neprocjenjivu vrijednost.”


Među gostima predavačima na ovogodišnjem kampu bio je i brigadir Matthew Denny iz Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Sudjelovao je treći put zaredom, a ove je godine održao prezentaciju o programima obuke, obrazovanja, vojnih vježbi i regionalnih inicijativa koje njegov Ured provodi.
“Ovakav je skup odlična prilika da se dočasnici skupe i rasprave o izazovima s kojima su suočeni, poput obuke, ljudskih resursa ili priprema snaga za odlazak u međunarodne operacije. Istodobno, omogućuje im i stvaranje kontakata,” rekao je brigadir Denny.


Gost predavač prvi dočasnik Kosovskih snaga sigurnosti časnički namjesnik Genc Metaj: “Ovo je odlična prilika da dočasnici saznaju kako se prije radilo te da promisle što bi mogli poboljšati u budućnosti i koje bi ključne probleme pritom trebalo uzeti u obzir.”