Ljetni kamp kadeta

Na Ljetnom kampu 2 i Ljetnom kampu 3, koji su provedeni od 3. do 16. srpnja na poligonu “Gakovo”, boravilo je ukupno 158 kadetkinja i kadeta 12. i 13. naraštaja. Kampovi su iznimno zahtjevni i koncipirani tako da traže velike napore, ali su, kako ističu sami kadeti, i najzanimljiviji dio školovanja…

“Nakon što sam izvršio sve svoje akademske obveze na prvoj godini studija, dobio sam dva tjedna slobodno i došli smo ovamo na Kamp,” objašnjava nam kadet OSRH Eugen Pranjić na vojnom poligon “Gakovo”. Lice mu je obojeno maskirnim bojama i, usprkos mladosti, djeluje vrlo ozbiljno. Još je maloprije bio na terenu i sudjelovao u nekoliko napornih vježbi i obuka, držeći pušku VHS i preskačući prirodne i improvizirane zapreke na vrućem srpanjskom suncu. Da, to je jedna od velikih razlika između studenata studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje u odnosu na studente civilnih fakulteta. Kad potonji polože svoje ispite u roku još u ljeto, čeka ih odmor i dvomjesečno uživanje. Za kadetkinje i kadete, naprotiv, dolazi teren na kojem u praksi trebaju pokazati velik dio onog što su naučili u učionicama, na pistama, u radionicama i hangarima Hrvatskog vojnog učilišta. Kadet Pranjić govori da mu je Kamp među najzanimljivijim dijelovima kadetskog života, a drukčije nije niti njegovim kolegama, tako da lakše podnose napore koji se traže od vojnika na terenu, klimatske uvjete i općenito život izvan udobnosti svojih soba u vojarni “Petar Zrinski”. “Kampovi su iznimno zahtjevni. Naši su ih zapovjednici i instruktori koncipirali tako da traže velike napore. Međutim, to je najzanimljiviji dio školovanja kadeta jer za njih se traži dobra fizička i psihička pripremljenost, poznavanje naoružanja i vojne opreme, kretanja… Sve im to daje za pravo da budu još zahtjevniji i traže još više znanja. Bez obzira na visoke kriterije i zahtjevnost, kampovi su takvi da ih kadeti mogu završiti, a nakon njih osjećaju se mnogo sposobniji i jači, spremniji za svoje zadaće,” objašnjava zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić koji je 12. srpnja u društvu ministra obrane Josipa Buljevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova obišao kadete na poligonu “Gakovo”.
Samo nekoliko sati na izoliranom vojnom poligonu teško može dati potpun uvid u sve što prolaze kadeti na Ljetnom kampu, ali čini se da im je dan itekako ispunjen. Uz zapovjednika Kadetske bojne i Kampa bojnika Tomislava Kasumovića te časnike zapovjednike, u cijeli program koji od mladića i djevojaka treba učiniti sposobne, pripremljene i stručne zapovjednike uključeni su i dočasnici – instruktori iz Bojne. Među njima prepoznajemo nekadašnje pripadnike gardijskih brigada i specijalnih postrojbi Hrvatske vojske iz Domovinskog rata i danas aktivne u OSRH, u drukčijoj, ali itekako važnoj misiji stvaranja časnika budućnosti. Upravo je teren poput Gakova mjesto na kojem oni najviše dolaze do izražaja. “Naši su instruktori profesionalni, puni neprocjenjivog znanja i iskustva koje žele svim snagama prenijeti na nas,” kaže nam kadet skupnik Nikola Tabain, dodajući da su posebno zanimljiva iskustva iz Domovinskog rata. “Instruktori nam mogu dati i mnoge praktične savjete, oni su davno prošli neke stvari koje mi ovdje nastojimo izvesti prvi put”, zaključuje skupnik Tabain koji se iskazao pred visokim gostima prezentacijom koju je održao u improviziranom operativnom središtu svoje Satnije, postavljenom u jednom od šatora u kojima su boravili kadeti. Da, osim vojničke, moderni hrvatski časnik treba usvojiti i takve vještine u kojima se traži rječitost, sigurnost u nastupu i jasnoća izražaja, a našim kadetima toga ne nedostaje. Od njih smo dobivali vrlo korisne i zanimljive informacije na radnim točkama po kojima su nas vodili ne bismo li stekli što bolji uvid u njihove aktivnosti na Kampu. Scenarij je, među ostalim, obuhvatio desetinu u obrani, prelazak opasnog područja, zasjedu, transport ranjenika, prelaske zapreka… Nije nedostajalo ni tipične buke kakvu uglavnom čujemo na Slunju ili Gašincima, izazvane pucnjavom vježbovnim streljivom.
Inače, ljetni kamp je neslužbeni naziv. Riječ je o Ljetnom kampu 2 i Ljetnom kampu 3 i oba su se provodila od 3. do 16. srpnja na poligonu “Gakovo”, a sudjelovalo je ukupno 158 kadetkinja i kadeta. Ljetni kamp 2 podrazumijeva 13. naraštaj kadeta, tj. studente koji su na kraju prve godine i čine I. satniju Kadetske bojne, ukupno njih 73. Cilj Kampa bilo je usvajanje temeljnih znanja i vještina potrebnih za vođenje tima/desetine u provedbi taktičkih zadaća malih postrojbi. Nadalje, nadograđivali su temeljne vojne vještine kombinirajući ih s taktičkim radnjama i pripremnim te bojnim gađanjima. Usložnjavali su se elementi taktičkog djelovanja, ali i dalje su se provodili kroz “puzajući – hodajući – trčeći” ciklus, ponavljanjem radnje do usvajanja standarda. Provodio se unutar 14 taktičkih zadaća razine desetine, podijeljenih u radne točke.
Na Ljetnom kampu 3 nalazili su se nešto iskusniji kadeti, njih 85 iz 12. naraštaja, studenti na kraju 2. godine studija, znači pripadnici II. kadetske satnije. Usavršavali su se za višu razinu, tj. za zapovijedanje vodom u provedbi taktičkih zadaća. Osim toga, nadograđivali su i učvršćivali znanja i vještine na polju planiranja, zapovijedanja i provođenja složenijih taktičkih radnji. Naglasak je bio na samostalnom radu kadeta, pri čemu instruktori nisu sudjelovali u planiranju, nego isključivo u nadzoru i raščlambi odrađenih taktičkih zadaća. Obuhvaćao je 11 taktičkih zadaća razine desetina/vod podijeljenih u radne točke.
“Čuo sam sve najbolje o vama, a sad sam to i vidio. Jako sam zadovoljan načinom na koji radite i obučavate se. Hvala vam na trudu koji ulažete, vi ste budućnost OSRH, nastavite i dalje biti takvi i bit ćete doista najbolji,” poručio je kadetima ministar Buljević, dodajući da pohvale zaslužuju i instruktori te zapovjednici Kadetske bojne.
General Šundov istaknuo je da su ga prezentacije i vojničke vještine kadeta impresionirale: “Obuka je kvalitetna i sadržajem i načinom rada. Ako tako nastavite raditi, ne sumnjam da ćete postati vrlo dobro osposobljeni za prvu dužnost zapovjednika voda. Vaša mladost, želja i motivacija da budete časnici dostojni pobjedničke vojske oduševljava.”

Domagoj Vlahović; foto: Stjepan Brigljević, Josip Kopi