Ministar obrane posjetio kadete na Ljetnom kampu

Ministar obrane Josip Buljević boravio je 12. srpnja u posjetu Ljetnom kampu 12. i 13. naraštaja kadeta OSRH koji se održava od 3. do 16. srpnja na vojnom vježbalištu “Gakovo”. Ministra su dočekali načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Kadetske bojne bojnik Tomislav Kasumović i suradnici. Posjet je uključivao prezentacije i obilazak radnih točaka Kampa na kojem se nalazi ukupno 158 kadetkinja i kadeta prve (Ljetni kamp 2) i druge (Ljetni kamp 3) godine studijskih programa Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje.
“Čuo sam sve najbolje o vama, a sad sam to i vidio. Jako sam zadovoljan načinom na koji radite i obučavate se. Hvala vam na trudu koji ulažete, vi ste budućnost OSRH, nastavite i dalje biti takvi i bit ćete doista najbolji,” poručio je kadetima ministar Buljević, dodajući da pohvale zaslužuju i instruktori te zapovjednici Kadetske bojne.
General Šundov istaknuo je da su ga prezentacije i vojničke vještine kadeta impresionirale: “Obuka je kvalitetna i sadržajem i načinom rada. Ako tako nastavite raditi, ne sumnjam da ćete postati vrlo dobro osposobljeni za prvu dužnost zapovjednika voda. Vaša mladost, želja i motivacija da budete časnici dostojni pobjedničke vojske oduševljava.”
Na Ljetnom kampu 2 nalaze se 73 kadeta I. kadetske satnije. Cilj je usvajanje temeljnih znanja i vještina potrebnih za vođenje tima/desetine u provedbi taktičkih zadaća malih postrojbi te nadogradnja temeljnih vojnih vještina njihovim kombiniranjem s taktičkim radnjama i pripremnim te bojnim gađanjima. Na Ljetnom kampu 3 nalazi se 85 kadeta II. kadetske satnije. Cilj je usvajanje temeljnih znanja i vještina potrebnih za zapovijedanje vodom u provedbi taktičkih zadaća te nadogradnja i razvijanje usvojenih znanja i vještina planiranja, zapovijedanja i provođenja složenijih taktičkih radnji. Tijekom obuke provode se sva propisana pripremna i bojna gađanja.

Domagoj Vlahović
Foto: S. Brigljević