Dostava pitke vode civilnom stanovništvu

Nestašica vode prouzročena iznimno visokim temperaturama i dugotrajnom sušom zahvatila je i dio stanovnika Dalmacije. Tijekom ljetnih dana ostali su bez pitke vode te su pripadnici postrojbi ZzP-a od 24. srpnja bili angažirani na njezinoj dostavi. Dostava se provodila svakodnevno, trima autocisternama na više lokacija u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj te na području Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji…

Proteklih smo dana bili svjedoci angažiranja Oružanih snaga RH na gašenju požara na najugroženijim područjima Lijepe Naše. Doprinos i angažman koji nije toliko vidljiv, a svakako nije zanemariv, onaj je pripadnika postrojbi Zapovjedništva za potporu, Bojne za opću logističku potporu i Opslužne bojne, angažiranih na opskrbi pitkom vodom stanovništva na područjima pogođenim sušom. Upravo je jedna od triju misija Oružanih snaga potpora civilnim institucijama i stanovništvu i suočavanje s različitim vrstama rizika i prijetnji koje nisu klasične vojne prirode.
Nestašica vode prouzročena iznimno visokim temperaturama i dugotrajnom sušom zahvatila je i dio stanovnika Dalmacije. Kako se malo koja prijetnja može usporediti s nestašicom vode, pripadnici postrojbi ZzP-a od 24. srpnja svakodnevno su bili angažirani na njezinoj dostavi. Dostave je provedena trima autocisternama na više lokacija, pa je tako do pisanja reportaže u Šibensko-kninskoj županiji dostavljeno oko 949 500 litara, u Zadarskoj oko 1 166 700 litara, te na području Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji 45 000 litara.

Dragocjen je i nesebičan angažman i predanost pripadnika postrojbi Zapovjedništva za potporu u pomoći stanovništvu pogođenom tom prirodnom nepogodom. Kroz sve napore hrvatskih vojnika vidi se koliko je nemjerljiv njihov doprinos, a time i vjerodostojnost i pouzdanost Oružanih snage RH u cijelosti.


vojnik Petar Ćurić, Bojna za opću logističku potporu

Krajem srpnja upućen sam na izvršenje zadaće podjele pitke vode na širem području grada Benkovca te stanovništvu Smilčića, Islama Grčkog, Nina, Jasenica, Velebita, Gračaca, Perušića, Podgrađa, Donjih Lepura, Ostrovice i drugih mjesta. Tijekom dana znao sam prevesti i do 63 000 litara vode. Iznimno mi je drago da sam kao pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske mogao sudjelovati na zadaći pružanja potpore civilnom stanovništu u teškim životnim uvjetima te im na taj način pomogao.


Ines Benković, Fotoarhiva ZzP-a