Force Provider- Moderni ekspedicijski kamp za hrvatske vojnike

U zagrebačkoj vojarni ”Croatia“ pripadnici ZzP-a obučavaju se za rad u pravom malom naselju koje na raznim vrstama terena, čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima, ima kapacitet za smještaj 150 vojnika i to na razini koja je standard u američkoj kopnenoj vojsci…

U projektima opremanja i modernizacije OSRH najviše pozornosti privlače oružni sustavi poput zrakoplova, oklopnih vozila i pušaka, a u fokus javnosti dospijevaju i dijelovi osobne opreme vojnika kao što su odore, kacige ili zaštitni prsluci. Ima, međutim, i drugih projekata koji su vrlo značajni, a unatoč tome nisu u prvom planu. Jedan je takav opremanje OSRH novim ekspedicijskim kampom čiji je nositelj Zapovjedništvo za potporu. Djelatnici ključne logističke ustrojstvene cjeline OSRH mjesecima su radili u suradnji s američkim partnerima. Marljivo su pripremali preduvjete da u Hrvatskoj, konkretno u zagrebačkoj vojarni ”Croatia“, u lipnju konačno preuzmu, a u kolovozu instaliraju, pravo malo naselje koje će u budućnosti na raznim vrstama terena, čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima, imati kapacitet za smještaj 150 vojnika. I to ne bilo kakav kapacitet, bar ne onaj osnovni i neudobni koji smo nekad poistovjećivali s vojničkim. Kamp je pravo malo naselje sa strujom, vodom, sanitarijama, kuhinjom, električnom energijom, grijanjem i hlađenjem, Dakle riječ je o samodostatnoj terenskoj instalaciji koju Amerikanci punim imenom nazivaju Force Provider Expeditionary Base Camp koja je namijenjena za uporabu u inicijalnoj fazi operacije i primarno se prakticira uporaba u trajanju do šest mjeseci.
”Djelatnici Sektora za naoružanje MORH-a i ZzP-a u procesu su nabave istu konfiguraciju šatora i kontejnera te popratnu tehniku vidjeli i ispitali prošle godine u bazi Fort Devens u Massachusettsu,” rekao nam je pukovnik Boris Leš iz ZzP-a. Ondje američka kopnena vojska već niz godina, u suradnji s raznim dobavljačima, radi na razvoju raznih konfiguracija baza koje služe za smještaj i djelovanje vojske, pa tako i ekspedicijskih kampova. Primjerice, u Fort Devensu razvijaju već i konfiguraciju treće generacije ekspedicijskih kampova u kojoj će šatore kao smještajne i druge objekte zamijeniti isključivo kontejneri.
Vrlo je značajno što je za OSRH kupljena konfiguracija opremljena na razini koju uobičajeno ima američka vojska, dakle, vrlo kvalitetnoj. Konfiguracija kampa dostavljena je iz ratne pričuve američke vojske u bazi Livorno, a u Hrvatsku su iz Letterkennyja u Pennsylvaniji stigli pripadnici Tima za tehničku potporu (Tehnical  Assistance  Teama). Uz obuku pripadnika ZzP-a za postavljanje i održavanje opreme, uputili su ih i u aktualne trendove i projekte.
Obuka i instalacija baze u vojarni ”Croatia“ počela je 21. kolovoza, a završava 8. rujna. Ekipa Hrvatskog vojnika stigla je početkom drugog tjedna tog ciklusa tijekom kojeg se djelatnici upoznaju s raznim procedurama vezanim za pravilnu uporabu te održavanje funkcija infrastrukture i instalacija. Kamp je bio potpuno postavljen prvog tjedna, a u trećem tjednu prikazano je kako se elementi propisno sklapaju i vraćaju natrag u kontejnere, spremni za ponovni transport i uporabu. Sve djelatnosti oko baze skup su u kojem svi koji u njemu sudjeluju, od zapovjednice poručnice Martine Mataković-Barun pa nadalje, trebaju proći detaljnu obuku. ”U ovoj se fazi pod mentorskim vodstvom FP TAT-a obučava skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu i četiriju pripadnika gardijskih brigada HKoV-a. Obuka je zamišljena i postavljena po načelu T3 (Train The Trainer).  Drugim riječima, ova će obučna skupina već u bliskoj budućnosti provesti obuku nove skupine vojnika čime će se povećati broj obučenih i uvježbanih pripadnika koji će na primjeren način moći provoditi ovu zahtjevnu zadaću,“ kaže pukovnik Leš.

Za podizanje/formiranje konfiguracije kampa FP 150 PAX potrebno je osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za opsluživanje je optimalan broj od 15 vojnika specijalista.

U aktualnom Dugoročnom planu razvoja OSRH navedeno je ”opremanje sredstvima i opremom za boravak, rad i logističku potporu u terenskim i ekstremnim klimatskim uvjetima, kapaciteta 1000 osoba“. To je plan koji ima uporište u dostizanju sposobnosti i implementaciji preuzetih NATO-ovih Ciljeva sposobnosti. Ako u projekciji u sljedeće tri godine OSRH bude opremljen s još trima jednakim konfiguracijama kampa, bit će uvelike dostignuta sposobnost terenskog smještaja jačine jedne osnovne bojne, dakle, 600 pripadnika. Zahtjevnost i specifičnost rukovanja ovim tipom opreme svakako će uvjetovati i svojevrsne korekcije ustroja Satnije za usluge u Bojni za opću logističku potporu u cilju što racionalnijeg i učinkovitijeg rukovanja, navodi pukovnik Leš.  Za podizanje/formiranje konfiguracije kampa FP 150 PAX potrebno je osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za opsluživanje je optimalan broj od 15 vojnika specijalista.
Cjelokupna instalacija kampa sastavljena je od vrlo zahtjevnih komponenti i sustava na kojima moraju raditi dobro uvježbani ljudi. Kamp je moguće formirati i podignuti za najviše dva-tri dana uz prethodnu inženjerijsku pripremu terena. U sklopu konfiguracije kampa isporučen je komplet svih potrebnih alata i uređaja dostatnih za sve zahvate i operacije formiranja kampa. Što se tiče strateškog transporta, TRICON kontejneri u kojima su pakirani dijelovi kampa Force Provider mogu se prevoziti  avionima, brodovima, vlakovima, kamionima…Za konfiguraciju od 150 ljudi, primjerice, dovoljan je teretni prostor jednog transportnog aviona C-17 Globemaster ili četiriju kamiona-šlepera, ako je u pitanju kopneni cestovni transport.
U ZzP-u uskoro očekuju i zaprimanje uređaja za pročišćavanje vode koji rade na principu reverzibilne osmoze i koji može biti važan dio nadogradnje konfiguracije Force Providera, ali se rabi i u drugim prilikama. Za tu djelatnost, navedenu u NATO-ovim Ciljevima sposobnosti OSRH, u Bojni za opću logističku potporu postoji Vod za pročišćavanje i opskrbu vodom kao organska sastavnica Satnije za usluge. I za to će uskoro Amerikanci provesti dvotjednu obuku, a ZzP namjerava omogućiti i dodatne obučne tečajeve u SAD-u. ”Navedene sposobnosti ZzP razvija radi dostizanja sposobnosti logističke potpore postrojbi OSRH koje u slučaju upućivanja u područja vježbi i operacija izvan Hrvatske moraju imati kvalitetan smještaj, kuhane obroke, sanitarije i čistu odjeću, kako bi što manje bile u nezdravom i neudobnom okružju,” zaključuje pukovnik Leš. Interes za tu sposobnost OSRH već se pokazuje i u drugim državnim i civilnim tijelima. S civilnom komponentom povezujemo i činjenicu da se ekspedicijski kampovi razine Force Providera svakako mogu rabiti i u slučajevima prirodnih katastrofa i drugih izvanrednih situacija kad je potrebna pomoć hrvatskom stanovništvu te kao takav ima mnogo širu primjenu od isključivo vojne.


FORCE PROVIDER EXPEDITIONARY BASE CAMP (150 – PAX)
– kapacitet 150 vojnikinja i vojnika
– sedam smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat i jedan administracijski šator, svi s klimatizacijskim sustavima (hlađenje i grijanje) te LED rasvjetom
– jedan šator s kuhinjom i restoranom, kapacitet četiri obroka dnevno za 150  osoba, 48 osoba jede odjednom, kuhinja s konvekcijskom i parnom pećnicom te grill-pločom
– jedan kontejner – hladnjak
– deset ili više malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom
 – jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja; kapacitet perilice 25 kg, tri pranja u sat vremena
– dva šatora i dva kontejnera konfigurirani u kupaonicu s ukupno osam tuševa
– dva sanitarna čvora
– svi objekti koji koriste vodu imaju priključene sustave za dovod čiste i odvod otpadne vode, 75 % vode uporabljene za tuširanje i pranje rublja može se rabiti ponovno
– svi su šatori od nezapaljivih materijala


Ministar obrane u obilasku ekspedicijskog kampa
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima su 1. rujna u vojarni “Croatia” obišli pripadnike OSRH koji se obučavaju za rukovanje novim samoodrživim ekspedicijskim kampom OSRH. Kamp je Zapovjedništvu za potporu isporučen u svibnju, a od 21. kolovoza provodi se obuka podizanja i rukovanja pod vodstvom instruktora iz SAD-a. U trenutačnoj fazi obučava se skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i četiriju pripadnika gardijskih brigada HKoV-a. Ministar Krstičević i načelnik GS-a izrazili su zadovoljstvo što će se uvođenjem u uporabu ovog kampa dodatno poboljšati uvjeti života i rada pripadnika OSRH, a rezultat su također i nova znanja i sposobnosti OSRH.

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Karlo BRIGLJEVIĆ, Josip CEBIĆ