Zimski kamp kadeta na Udbini

Vojarna “Josip Jović” na Udbini dva je tjedna bila mjesto života i rada za 157 kadetkinja i kadeta 12. i 13. naraštaja koji su se obučavali na zimskim kampovima 2 i 3. Kampovi su zahtjevni, ali i izazov za buduće časnike OSRH i zasigurno jedan od najzanimljivijih dijelova njihove obuke

U vojarni “Josip Jović” na Udbini od 29. siječnja do 10. veljače 157 kadetkinja i kadeta 12. i 13. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” obučavalo se na zimskim kampovima. Kadeti 12. naraštaja, odnosno studenti treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, obučavali su se na Zimskom kampu 3, a njihovi godinu dana mlađi kolege iz 13. naraštaja na Zimskom kampu 2. Za sve njih to je izvrsna prilika za stjecanje novih znanja i vještina, privikavanje na rad i život u otežanim klimatskim uvjetima na nepoznatom terenu te za praktičnu primjenu stečenih znanja iz taktike, pješačkog naoružanja, vođenja i zapovijedanja. S njima su na terenu i djelatnici i zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović te instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga. Svima njima zajednički je cilj od kadeta stvoriti buduće časnike koji će imati hrabrosti, samopouzdanja i sigurnosti za donošenje odluka, što te mlade ljude u ne tako dalekoj budućnosti i očekuje.
Na Udbini smo ih posjetili 7. veljače kad su se kadeti 13. naraštaja upravo pripremali provesti svoju prvu noć u improviziranim skloništima na otvorenom. Dok je kadetkinja Mihaela Živković radila filtar za vodu, njezini su kolege od šatorskih krila i granja radili sklonište. “Naučili smo dosta, stekli nova znanja i vještine. Zanimljivo je. Dobro smo se pripremili, a instruktori su jako dobri, najbolji,” govori nam kadetkinja skupnica Mihaela i objašnjava kako se radi filtar za vodu.
Malo dalje dvoje kadeta radilo je zamke, a jedna je skupina pokušavala zapaliti vatru što, s obzirom na to da se snijeg topio, a granje bilo mokro, nije bilo nimalo laka zadaća. “Ovamo smo došli kako bismo naučili neke osnove preživljavanja u zimskim uvjetima. Instruktori se trude, kao i časnici koji su s nama. Svi ulažu maksimalan napor kako bismo dostigli potrebnu razinu znanja. Trudimo se koliko možemo. Dobro smo opremljeni za provesti noć na otvorenom. Zadovoljan sam. Prihvaćen sam i jako se dobro osjećam,” rekao je kadet skupnik Erdi Zaimi iz Republike Kosova. “Dobro smo se pripremili. Šatorska krila, vreće za spavanje, kabanice… sve je tu. S instruktorima se dobro poznajemo i odlično surađujemo. Super sam zadovoljan. Mislim da je kamp čak i nadmašio naša očekivanja. Moral je visok, obuka kvalitetna. Otprilike smo znali što nas čeka, ali na terenu je to uvijek drukčije,” kaže kadet skupnik Mirko Vladović koji je, s obzirom na to da su ove godine na Zimskom kampu 2 kadete stavili u potporu zapovjednoj strukturi, u ulozi zapovjednika 1. kadetske satnije.
Sve su radili kako bi se što bolje pripremili za provesti noć na otvorenom, a savjetima su im pomagali iskusni instruktori Kadetske bojne i Zapovjedništva specijalnih snaga koji su zajedno s njima provodili obuku iz preživljavanja u zimskim uvjetima. U sklopu temeljne obuke iz preživljavanja u zimskim uvjetima učimo ih, objašnjavaju nam instruktori, kako napraviti sklonište, zapaliti vatru, zaštititi se od nepovoljnih zimskih uvjeta, pronaći hranu i vodu, čuvati opremu, znati iskoristiti sve što nađu u prirodi. Instruktori su zadovoljni, a zapovjednik Zimskog kampa 2 natporučnik Mirko Ištuk kaže nam kako zadaće odrađuju ozbiljno i kvalitetno.
I dok su oni radili na preživljavanju, njihovi su kolege iz 12. naraštaja od pet ujutro već bili duboko u šumi gdje su trebali boraviti 48 sati i provesti zadaću. Temeljnu obuku iz preživljavanja već su usvojili prošle godine, a na Zimskom kampu 3, čiji je zapovjednik poručnik fregate Hrvoje Repušić, naglasak je bio na tome da sami planiraju, organiziraju i provedu zadaću.
Pukovnik Kasumović kaže kako su zimski kampovi ključni obučni događaj za kadete u ovom semestru: “Cilj nam je kadete kroz ove obuke osposobiti za prve zapovjedne dužnosti, odnosno zapovjednike vodova, pokazati im da vođenje nije lak posao. Kao buduće časnike svakodnevno će ih očekivati izazovi, a naše je da ih kroz obuku suočavamo s tim izazovima. Tijekom zimskih kampova u terenskim uvjetima prolaze ono što su slušali u teoriji odnosno u sklopu obuke na Hrvatskom vojnom učilištu.”
Uz temeljnu obuku iz preživljavanja, kadeti su na Zimskom kampu 2, među ostalim, prošli i taktiku razine tima i pješačke desetine, topografiju, obuku iz pješačkog naoružanja i gađanje.
U sklopu Zimskog kampa 3 kadeti prolaze taktiku na razini pješačkog voda i to tako da sami planiraju i provode zadaću. Proveli su i obuku iz pješačkog naoružanja i gađanja jurišnom puškom VHS i pištoljem HS. Pukovnik Kasumović napominje kako se u sklopu obuke iz vođenja i zapovijedanja na Zimskom kampu 3 kadeti stavljaju u uloge zapovjednika satnije, voda i desetine te vođa timova: “Dobivaju zadaće koje moraju riješiti, ali tako da moraju prepoznati problem, donijeti odluku, proslijediti informaciju. Jednom riječju, učimo ih onom što će ih očekivati kad postanu časnici OSRH.”
Radni dan kadeta počinje već u pet ujutro tjelovježbom, a zatim slijedi obuka. “Na ovoj obuci nismo limitirani vremenom. Svaku minutu iskoristimo u potpunosti. Kadeti su motivirani, željni stjecanja novih znanja i iskustava i s takvim je mladim ljudima zadovoljstvo raditi,” kaže pukovnik Kasumović te napominje kako kadetima nakon zimskih kampova ne slijedi odmor nego ih čekaju ispiti te im je to već izazov. Inače, ovo je prvi put da se zimski kampovi provode u vojarni “Josip Jović” na Udbini. “Ova vojarna u svakom pogledu zadovoljava sve naše kriterije za provođenje obuke. Blizu je strelište, smještajni su kapaciteti dobri, ništa ne remeti obuku tako da su nam uvjeti idealni,” ističe pukovnik Kasumović. Osim Zimskog kampa 2 i Zimskog kampa 3, u tijeku je i Zimski kamp 1 na kojem su kadeti prve godine vojnih studija HVU-a, a provodi se u istom razdoblju na vojnom vježbalištu “Gakovo” kod Grubišnog Polja. U sklopu Zimskog kampa 1 kadeti provode obuku iz temeljnih vojničkih vještina i zadaća iz programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja.


Zimski kampovi 2 i 3 predstavljaju dosadašnji vrhunac vojne obuke kadeta jer objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom svih dosadašnjih kampova te ih se nadograđuje s intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadete je posjetila Predsjednice RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prigodom posebno naglasila važnost ovakvog provođenja obuke, ne samo stoga što ovdje uče kako preživjeti I ratovati u surovim zimskim uvijetima, već zbog promicanja timskog rada I važnosti mogućnosti oslanjanja jednih na druge kako bi mogli preduhitriti I rješavati probleme.


Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt