Zimski kamp kadeta na Udbini

Od 10. do 22. veljače 170 kadetkinja i kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” obučavalo se na zimskim kampovima 2 i 3 u vojarni “Josip Jović” na Udbini…

U vojarni “Josip Jović” na Udbini od 10. do 22. veljače 170 kadetkinja i kadeta 14. i 15. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” obučavalo se na zimskim kampovima. Kadeti 14. naraštaja, odnosno studenti treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, obučavali su se na Zimskom kampu 3, a njihovi godinu mlađi kolege iz 15. naraštaja na Zimskom kampu 2. S njima su na terenu bili instruktori i viši instruktori, zapovjednici vodova, zapovjednici kadetskih satnija te instruktori ZSS-a i TČI-ja. Kampovi su jedan od najzahtjevnijih i najzanimljivijih dijelova obuke za buduće časnike OSRH. Vojarna “Josip Jović” izvrstan je izbor za kampove takve vrste jer omogućuje provedbu svih planiranih programskih područja, posebno u preživljavanju. Svojom veličinom i konfiguracijom terena te smještajnim kapacitetima osigurava kvalitetnu provedbu svih taktičkih radnji.

Na Udbini smo boravili 21. veljače. Ondje smo proveli dan s kadetima 14. naraštaja, odnosno polaznicima Zimskog kampa 3. Na tom se kampu provode radnje iz područja planiranja, odnosno procedura vođenja postrojbi, taktičke radnje i postupci kao što su vod u obrani, vod u napadu, tehnike i formacije kretanja voda. Na dan našeg posjeta dio kadeta sudjelovao je na obuci iz programskog područja taktike s temom uspostava obrane na razini pješačkog voda. Viši instruktor u Kadetskoj bojni časnički namjesnik Tihomir Klasnić rekao nam je kako su kadeti prethodnog dana počeli planirati kompletnu operaciju koju su tijekom našeg boravka provodili te objasnio zadaću instruktora u kampu: “Mi instruktori pomogli smo u procesu planiranja, a sad kadeti ono što su planirali trebaju provesti. Poslije ćemo na raščlambi vidjeti dobre strane njihova planiranja i provedbe te što bi se u budućem planiranju i obuci trebalo promijeniti.”

Druga skupina, odnosno desetina kadeta dobila je zadaću provedbe ophodnje prema zadanom scenariju. Naime, tijekom ophodnje nailazi na lokalno stanovništvo nezadovoljno zbog nazočnosti vojske na njegovu području. Ophodnja bez uporabe sile mora s njim ostvariti kontakt, pridobiti ga na svoju stranu i nastaviti nazočnost. Na kraju dana posjetili smo zadnju skupinu kadeta, koja u tehničko-operativnom centru razrađuje operacije i donosi ključne odluke. Dojmove s obuke prenijela nam je kadetkinja desetnica Patricija Hip: “Iznimno sam zadovoljna. Zimski kamp 3 povezuje teoriju koju smo slušali na HVU-u i praksu koju radimo ovdje. Upoznavanje stožernog rada uvelike će nam koristiti u budućnosti.”

Nova znanja i vještine

Vremenske prilike ove su godine poštedjele kadete niskih temperatura i snijega, no mnogi od njih ipak su bili željni težih uvjeta. “Što je vrijeme gore, to je nama bolje!” kroz smijeh nam govori kadet desetnik Domagoj Grbčić. Zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša više je nego zadovoljan motivacijom i sposobnostima koje su kadeti pokazali na Udbini: “Ciljevi ovakve vrste kampova jesu osposobiti kadete da jednog dana budu spremni te da imaju sposobnost i vještine upravljati pješačkim vodom, shvatiti zadaću kvalitetno, isplanirati je i provesti u realnom vremenu, poštujući sve procedure koje smo ih naučili.”

Razgovarali smo i s nekoliko sudionika Zimskog kampa 2. U suradnji sa ZSS-om instruktori su kadetima predstavili osnove preživljavanja u zimskim uvjetima. Iako je takvih uvjeta nedostajalo, uz pomoć instruktora stekli su mnoge vještine čiji je cilj naučiti ih preživljavanju u divljini. “Naučili smo izrađivati različite vrste skloništa – od prirodnih materijala i šatorskih kabanica,” objašnjava nam kadetkinja skupnica Mirna Jurić. Izrađivali su i rovove, podzemna skloništa i tumpove: motriteljske postaje ispod zemlje, za koje nam Mirna objašnjava kako su: “(…) toliko dobro izgrađeni da smo se i sami morali podsjetiti gdje se nalaze.” Također su naučili kako pripremiti hranu u prirodi, ispeći ribu na drvenim gradelama, skupiti vodu s pomoću kondenzacije – sve bez dodatnih pomagala.

Osim preživljavanja u zimskim uvjetima, polaznici Zimskog kampa 2 uvježbavali su i taktiku na razini desetine: cilj je staviti kadete u ulogu zapovjednika desetina, vođe timova, te im prepustiti odluke i ulogu zapovijedanja. Kadeti su tijekom boravka na kampovima obišli mjesto Udbinu te nazočili misi i povijesnom predavanju o žrtvama rata. Nakon uspješno provedenih kampova složni su kako je odlazak na teren iskustvo koje im je donijelo puno novih znanja i vještina te se u budućnosti nadaju većem broju sličnih aktivnosti.


Usporedno sa zimskim kampovima 2 i 3 provedeni su i zimski kampovi 1 i 4. Zimski kamp 1 proveden je na vojnom vježbalištu “Gakovo”, gdje su kadeti prve godine svladavali obučne sadržaje iz područja temeljnih vojnih vještina, odnosno područja dragovoljnog voljnog osposobljavanja. Zimski kamp 4 proveden je u Zagrebu, gdje su studenti četvrte godine imali tjedan dana skijanja te tjedan dana rada u Simulacijskom središtu u vojarni “Petar Zrinski”.

Doris Ravlić

snimio Mladen Čobanović