Hrvatskoj povjereno zapovijedanje Multinacionalnom bojnom za potporu na vježbi Saber Strike 17

Brigadir Ivica Raguž zapovijedat će Multinacionalnom bojnom za potporu na velikoj međunarodnoj vojnoj vježbi Saber Strike 17 koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (US EUCOM). Riječ je o pet vježbi na zemljištu (FTX) koje će se provoditi na prostoru Litve, Latvije, Estonije i Poljske od 24. svibnja do 24. lipnja ove godine, a okupit će 10 500 sudionika iz 18 zemalja. U Zapovjedništvu Multinacionalne bojne bit će 19 pripadnika OSRH…

U prostorijama Zapovjedništva za potporu u zagrebačkoj vojarni “Croatia” razgovarali smo uoči vježbe Saber Strike 17 s brigadirom Ivicom Ragužem, načelnikom Odjela za planiranje ZzP-a. Vezano uz planiranu vježbu, izbacuje nam podatke kao iz računala. Naime, na toj velikoj međunarodnoj vojnoj vježbi s oko 10 500 sudionika iz 18 zemalja, koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (US EUCOM), brigadir Raguž zapovijedat će Multinacionalnom bojnom za potporu (MN SPT BN). Koliko je Saber Strike kompleksan i velik događaj, govori i činjenica da će se sastojati od pet vježbi na zemljištu (FTX) i to na prostoru četiriju zemalja (Litva, Latvija, Estonija i Poljska). Provodit će se od 24. svibnja do 24. lipnja, premda će snage OSRH zbog specifičnih zadaća imati nešto izmijenjene termine sudjelovanja, od 30. svibnja do 27. lipnja.
Četiri FTX-a (“Ādaži”, “Rukla”, “Pabradė”, “Orzysz”), lokacije su na kojima sudjeluju manevarske snage iz sastava eFP-a, dok je peti FTX vježba taktičkog RSOM raspoređivanja multinacionalnih snaga s fokusom na procedurama upravljanja, koordinacije i zapovijedanja RSOM postrojbama od strane američkih snaga te snaga partnerskih zemalja.
Iza takvog povjerenja US EUCOM-a u hrvatske logističare stoji njihov učinak na prošlogodišnjoj vježbi Anakonda 16 kad su pokazali iznimne sposobnosti, posebice u funkcijama transporta i pretovara tereta. To su glavni razlozi zbog kojih su pripadnici OSRH pozvani da na vježbi Saber Strike 17 sudjeluju sa sličnim i nešto većim sposobnostima, no i da preuzmu spomenutu ulogu vodeće nacije u Multinacionalnoj bojni za potporu. Bojna će na vježbi biti stacionirana na vojnom poligonu “Pabradė” na istoku Litve. Prema aktualnim informacijama, u Zapovjedništvu Bojne bit će 19 pripadnika OSRH (iz sastava ZzP-a i HKoV-a), kojima će se pridružiti šest pripadnika oružanih snaga SAD-a iz sastava 1. IDSB-a (1st Infantry Division Sustainment Brigade), te časnik za vezu iz Litve. Zadaća tog Zapovjedništva bit će da preko Bojne, dodijeljenim snagama i sredstvima, organizira potporu manevarskoj brigadi na FTX-u, uključujući i RSOM aktivnosti prihvata multinacionalnih snaga u željezničkoj luci iskrcaja / ukrcaja snaga i sredstava u Pabradėu.
Brigada će imati u svojem sastavu dvije bojne, od kojih će jednu činiti pripadnici OS-a Litve, a drugu pripadnici Nacionalne garde Minnesote. Važno je što će Zapovjedništvu potonje biti pridruženo šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske.
Među zadaćama se kao najveći izazov ističe uspostava sustava C2 (Command and Control) na razini Multinacionalne bojne za potporu. I laiku je jasno da je portfelj logističara uvijek širok, a posebno na međunarodnoj i velikoj vježbi. Neki se zaključci ipak mogu izvući iz sastava hrvatskih logističara: osim u Zapovjedništvu, participirat će u RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) vodu, zatim u desetini za RLS (real-life support), CIS desetini, medicinskoj komponenti razine ROLE-1 te u američkoj kuhinji. U Bojni će biti i američki vod za održavanje, američki vod za transport, američki vod za distribuciju vode, američka desetina za kupanje i pranje, norveška desetina za pročišćavanje vode. Ostale sposobnosti nužne za održivost snaga osigurava zemlja domaćin – Litva.
Od većih materijalno-tehničkih sredstava, iz Hrvatske će u Litvu biti transportirani tegljači s poluprikolicama za transport kontejnera, kontejnerske dizalice i viličari, cisterna za gorivo, kombiji, ambulantna i mala vozila te kontejneri. Sva ta sredstva ZzP koristi u svakodnevnom radu, u dobrom su stanju, dobro održavana, a pripadnici koji se njima služe iznimno su iskusni. Nadalje, OSRH će Bojni za potporu osigurati i sustave veza po dubini postrojbi. U planiranje tog dijela uključeni su predstavnici HKoV-a, najviše Bojne veze, ali i Uprave za KIS GS OSRH. Ljudstvo i sredstva bit će najvjerojatnije transportirani vlakom i cestom, a taj će segment, koji će činiti i najveći dio ukupnih troškova OSRH na vježbi Saber Strike 17, financijski podržati oružane snage SAD-a.
Dosad je održan niz planskih konferencija, kao i Završna planska konferencija, od 10. do 14. travnja u Rigi, Latvija.
“Poseban je to izazov za ZzP, pa i za cjelokupne Oružane snage RH. Mislim da je prvi put da su Oružane snage RH preuzele ulogu vodeće nacije u multinacionalnoj bojni na tako velikoj međunarodnoj vojnoj vježbi na zemljištu,” govori nam brigadir Raguž te naglašava da ona daje: “Velike obveze i odgovornost, kroz sve aktivnosti koje su već prošle ili će uslijediti u pripremnom razdoblju, a naposljetku, i kroz provedbu vježbe.” ZzP u tome nije sam, u pripremama je sinkroniziran s HKoV-om. “Pokrenuli smo sve potrebne mehanizme,” kaže brigadir, “što znači koordinaciju unutar OSRH, ali i sa svim saveznicima i partnerima, posebno sa SAD-om i domaćinom Litvom.” “Većina pripadnika iz ZzP-a koji će sudjelovati na međunarodnoj vojnoj vježbi Saber Strike 17 ima iskustva iz različitih operacija potpore miru, dobro znanje engleskog jezika i završen niz NATO-ovih logističkih tečajeva. Ima i mladih kojima će vježba biti dobra prilika da uče ne samo od nas, nego i od partnera. Nakon vježbe bit ćemo bogatiji za nova iskustva i znanja koja će se moći prenijeti na mlađe generacije,” zaključuje brigadir Raguž.

Domagoj Vlahović, fotoarhiva ZzP-a