15 godina ZzP-a

“Logistički sustav i dalje mora biti jedno od prioritetnih područja razvoja i ulaganja MORH-a i OSRH,” zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitajući rođendan ustrojstvenoj cjelini bez koje je funkcioniranje OSRH nezamislivo…

Zapovjedništvo za potporu proslavilo je jubilarni rođendan 3. svibnja u svojem središtu, zagrebačkoj vojarni “Croatia”. Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe, svečanosti je nazočila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a, OSRH i drugih državnih institucija te drugi uzvanici.
Obraćajući se postrojenim pripadnicima ZzP-a i uzvanicima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da su tradicija i uspjeh današnjih ustrojstvenih cjelina ZzP-a započeli tijekom Domovinskog rata, kad su mnoge ratne akcije i operacije uvelike ovisile o pripadnicima logističkih postrojbi. “Mirnodopski ustroj donio je nove izazove u međunarodnom okružju, posebno u zadaćama potpore kontingentima OSRH u operacijama i misijama izvan Hrvatske,” istaknula je Predsjednica te među zadaćama ZzP-a spomenula i potporu zemlje domaćina savezničkim i partnerskim postrojbama te pomoć hrvatskom stanovništvu i civilnim strukturama. “Logistički sustav i dalje mora biti jedno od prioritetnih područja razvoja i ulaganja MORH-a i OSRH,” zaključila je Predsjednica.
Državni tajnik Tomislav Ivić istaknuo je da su zadaće ZzP-a mnogobrojne. “Bez vaše fokusiranosti na njih naše Oružane snage ne bi mogle biti tako efikasne, a većina zadaća svih drugih dijelova ne bi bila izvediva bez vašeg angažmana. Upravo rezultati koje postižete u zemlji, ali i u misijama i operacijama diljem svijeta, pokazuju kako je motiviran i profesionalan pripadnik Zapovjedništva naša najveća snaga,” rekao je Ivić te podsjetio da je MORH ovu godinu proglasio godinom vojnika, dočasnika i časnika. “To nikako nije samo fraza, nego čvrsto opredjeljenje da se ljudima u sustavu iskaže poštovanje za plemenito djelovanje na korist Oružanih snaga i domovine Hrvatske,” zaključio je državni tajnik.
General Matanović rekao je pripadnicima ZzP-a da su u petnaest godina izgradili postrojbu, očuvali kontinuitet, ali i razvili nove sposobnosti. “Dobro funkcioniranje logistike gotovo je sinonim za ukupno funkcioniranje OSRH,” zaključio je general Matanović te dodao da je uvjeren da će stečena znanja i iskustva postrojbe biti prenesena mlađim generacijama na najbolji mogući način jer ZzP će morati biti spreman reagirati na nove zahtjeve, potrebe i zadaće.
Zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul govoreći o korijenima postrojbe istaknuo je da su razvoj i postignuti ciljevi ZzP-a rezultat ponajprije kontinuiteta i transformacije logističkih kapaciteta i logističkih postrojbi OSRH koje su pružale logističku, zdravstvenu i drugu potporu postrojbama i zapovjedništvima OSRH tijekom Domovinskog rata. Istaknuo je i ulogu koju ZzP ima u svakodnevnom funkcioniranju OSRH te onu koju je imao pri ulasku i integraciji OSRH u NATO, kao i u međunarodnim misijama, vježbama i operacijama.
Nakon prigodnih obraćanja, najistaknutijim pripadnicima ZzP-a uručena su odlikovanja, nagrade i pohvale. Za posjetitelje je bio organiziran i taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja Zapovjedništva za potporu i Oružanih snaga RH, a hodni sastav Orkestra OSRH izveo je glazbeno-koreografski nastup. Na svečanosti su sudjelovale i povijesne postrojbe hrvatske vojske. Domaćini su se zbilja potrudili i prezentirali velik dio svojih brojnih aktivnosti i sposobnosti. Taktičko-tehnički zbor imao je čak 11 radnih točaka kroz koje su pokazani razni oblici opskrbe, održavanja sustava, medicinske i druge potpore, transporta i pretovara te obuke. Od opreme i sredstava mogle su se vidjeti odore OSRH, povijesne odore, borbena oklopna vozila, teretna i sanitetska vozila, pretovarna mehanizacija, oprema za održavanje UbS-a i naoružanja, terenska oprema za opskrbu postrojbi gorivom i terenski laboratoriji…
Veliko, ali relativno mlado Zapovjedništvo dostojno je proslavilo obljetnicu. Kako će raditi dalje, vrlo je jasno naglasio njegov zapovjednik: “ZzP će i u idućem razdoblju sve svoje potencijale i napore usmjeriti na provedbu aktivnosti u svrhu pružanja kontinuirane i pravodobne potpore zapovjedništvima i postrojbama OSRH.”


Misija ZzP-a
Zapovjedništvo za potporu jedno je od šest glavnih zapovjedništava OSRH. Misija ZzP-a je logistička i zdravstvena potpora postrojbama i zapovjedništvima Oružanih snaga u provedbi operacija u zemlji i inozemstvu na strateškoj i operativnoj razini, potpora stanovništvu i civilnim strukturama u operacijama otklanjanja posljedica prouzročenih prirodnim i tehničkim nesrećama te organizacija potpore zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) oružanim snagama članica NATO saveza i zemalja partnera na teritoriju Republike Hrvatske.


Ustrojstvene cjeline ZzP-a
– Logističko operativno središte
– Bojna za opću logističku potporu
– Opslužna bojna
– Bojna za opskrbu
– Remontni zavod
– Središte za obuku i doktrinu logistike
– Vojno zdravstveno središte
– Orkestar OSRH
– Dom Zapovjedništva.


Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT