Pričuvnici na obuci pomoći civilnim strukturama

“Iskustva iz Vukovara i Domovinskog rata naučila su nas trajnu lekciju o potrebi i važnosti obrambene spremnosti. Sudjelovati u toj zadaći kroz različite djelatnosti obveza je, ali i povlastica svakog vojno sposobnog građanina i građanke Republike Hrvatske. Upravo na spoznaji o dužnosti integracije napora u zaštiti i obrani RH temelji se sustav domovinske sigurnosti koji zajednički gradimo,” rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zaključivši kako je iznimno važan korak vraćanje pričuve u obrambeni sustav…

Obuka pričuvnika, pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa provedena je od 6. do 15. studenog na vojnom poligonu ”Gašinci”.
Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno-tehnička sredstva s težištem na obuci pomoći civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr. Obučavale su se ključne temeljne vojne vještine, taktike, tehnike i procedure pješaštva te priprema i osposobljavanja zapovjednog osoblja za samostalno vođenje postrojbi. Provedena je također obuka iz prve pomoći i pričuvnici su informirani o novim sredstvima i opremi na uporabi u Oružanim snagama RH. Uvježbavali su izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, dok su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku svladavanja vodenih prepreka.
Pripadnike pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH obišli su 10. studenog predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. Predsjednica je naglasila kako je pričuva iznimno korisna ne samo za državu, nego i za pojedinca. “Iskustva iz Vukovara i Domovinskog rata naučila su nas trajnu lekciju o potrebi i važnosti obrambene spremnosti. Sudjelovati u toj zadaći kroz različite djelatnosti obveza je, ali i povlastica svakog vojno sposobnog građanina i građanke Republike Hrvatske. Upravo na spoznaji o dužnosti integracije napora u zaštiti i obrani RH temelji se sustav domovinske sigurnosti koji zajednički gradimo,” rekla je zaključivši kako je iznimno važan korak vraćanje pričuve u obrambeni sustav.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom istaknuvši kako je to istinski dokaz da hrvatski narod voli svoju vojsku i svoju domovinu. Podsjetio je kako su pričuvne postrojbe u Domovinskom ratu dale nemjerljiv doprinos te su u sinergiji s gardijskim brigadama koje su bile udarna snaga, došli do konačne pobjede. “Bez pričuvnih snaga to ne bismo uspjeli. Nema jake vojske bez jake pričuve! To smo prepoznali i danas,” rekao je ministar Krstičević naglasivši važnost jake pričuve koja je prepoznata i danas te je zbog toga prilikom izrade nove Strategije nacionalne sigurnosti, u svjetlu novih ugroza i rizika prepoznato kako nam trebaju dodatne sposobnosti, a jedna od njih jest i pričuva. ”Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države, privatnog sektora, civilnih udruga, braniteljskih udruga, pa i samih građana i to je upravo poanta sustava domovinske sigurnosti koji razvijamo i koji želimo graditi na dokazanom konceptu iz Domovinskog rata.” Dodao je kako će se ovim konceptom pričuve osigurati proces narastanja snaga, ojačati koncept domovinske sigurnosti i sigurnosne kulture, ojačati osobna sigurnost pojedinaca te podići sposobnosti za obranu zemlje i pomoć civilnim institucijama i stanovništvu.
“Vaše će zadaće biti pomoć državnim institucijama u kriznim stanjima, obrana Republike Hrvatske, zaštita kritične infrastrukture i pomoć civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda,” rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je također kako je za provedbu svih tih aktivnosti pričuvu potrebno obučiti i adekvatno opremiti te što je također vrlo bitno danas za svakog od pričuvnika, osigurati financijska sredstva za novčane naknade za sudjelovanja na aktivnostima. Na kraju je pričuvnicima poželio puno uspjeha tijekom daljnje obuke i boravka na poligonu u Gašincima izrazivši uvjerenje kako će im ovdje stečeno iskustvo biti od koristi i u privatnim karijerama, u svakodnevnom životu te kako će se uvijek sa zadovoljstvom prisjećati ove obuke.
Dobrodošlicu pričuvnicima na vojni poligon “Gašinci” zaželio je general Mirko Šundov te istaknuo važnost ove obuke kojoj je cilj osigurati sposobnost pričuvnika za uspješno izvršenje budućih zadaća. Rekao je kako su neki od okupljenih pričuvnika bili sudionici Domovinskog rata te dobro znaju koliko je važna obuka i svladavanje osnovnih znanja i vještina.
“Praksa je pokazala da su Oružane snage u potpori civilnim institucijama u slučajevima požara, poplava, hitnog medicinskog prevoženja, traganja i spašavanja iznimno učinkovite,” rekao je general Šundov dodavši kako ne smijemo zaboraviti niti da su pričuvne postrojbe dale golem doprinos tijekom Domovinskog rata te da je iznimno važno obučavanje pričuve, kako bismo u bilo kojem trenutku bili spremni za suočavanje s eventualnim ugrozama. “Iskoristite ovo vrijeme za obnovu postojećih znanja, ali i usvajanje novih, jer znanje je bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti i kojim možete pomoći svojem narodu i domovini,” zaključio je general Šundov.

Marko Škovrlj, Foto:Mladen Čobanović, HKoV