Prvi angažman protupožarnih snaga OSRH u Italiji

“Gasili smo u područjima velikih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite, letjeli smo kao pratioci talijanskih posada, koje su bile u ulozi vođa. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima bila je odlična,” rekao je pukovnik Turković…

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane vratila su se 2. studenog iz Italije gdje su od 29. listopada sudjelovala u gašenju više požara.
Pri povratku u matičnu bazu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, protupožarne snage dočekali su zapovjednik 93. zb pukovnik Mario Pleša i zamjenik zapovjednika PPE-a bojnik Tomislav Vacenovski.
Voditelj hrvatskog tima u Italiji i načelnik Stožera 93. zb pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je bila riječ o velikim požarima na više lokacija. “Gasili smo u područjima velikih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite, letjeli smo kao pratioci talijanskih posada, koje su bile u ulozi vođa. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima bila je odlična,” rekao je pukovnik Turković.
Kopilot Canadaira CL-415 natporučnik Ivan Dukić naglasio je kako je gašenje požara u Alpama za njega bilo jedinstveno iskustvo: “Nisam ni slutio da ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo.”
Bio je to prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji. Hrvatska je dosad pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu.
Hrvatski Canadairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH i uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH, a sukladno Odluci o uporabi OSRH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara, koju je donijela Vlada RH na telefonskoj sjednici 28. listopada 2017. godine.
Okvir
Tijekom četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati u zraku u djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno je na požarišta izbačeno oko 800 tona vode.

OJI, snimio Mladen Čobanović