27. obljetnica 1. gardijske brigade Tigrovi

“Kako je rekao naš ratni ministar Gojko Šušak, velika je hrabrost i privilegija biti prvi među našim hrvatskim vojnicima, jer tko ide prvi, mora biti primjer drugima. Naša gardijska brigada začetnik je i predvodnik oružane sile hrvatskog naroda i domovine. Godine prolaze, ali sjećanja ne blijede i ne nestaju i nikad neće nestati jer ono što živi svakodnevno, ne može nestati. Lijepa Naša živi svakodnevno žrtvu svih branitelja i Tigrova i ovom prilikom još jednom pozivamo na zajedništvo i okretanje prema budućnosti, baš kao što je to učinio i pozvao naš general Ante Gotovina. Za Hrvatsku kao tigar!” rekao je umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković…

Izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske sudjelovalo je 5. studenog povodom obilježavanja 27. obljetnice 1. gardijske brigade Tigrovi na komemorativnom skupu za sve njezine poginule i nestale pripadnike.
Komemorativnom skupu i polaganju vijenaca kod spomenika poginulim i nestalim Tigrovima u vojarni “Croatia” nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić te članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika 1. gardijske brigade.
Ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković podsjetio je na veliku odgovornost koja je ležala na Brigadi za vrijeme Domovinskog rata: “Kako je rekao naš ratni ministar Gojko Šušak, velika je hrabrost i privilegija biti prvi među našim hrvatskim vojnicima, jer tko ide prvi, mora biti primjer drugima. Naša gardijska brigada začetnik je i predvodnik oružane sile hrvatskog naroda i domovine. Godine prolaze, ali sjećanja ne blijede i ne nestaju i nikad neće nestati jer ono što živi svakodnevno, ne može nestati. Lijepa Naša živi svakodnevno žrtvu svih branitelja i Tigrova i ovom prilikom još jednom pozivamo na zajedništvo i okretanje prema budućnosti, baš kao što je to učinio i pozvao naš general Ante Gotovina. Za Hrvatsku kao tigar!”
Spomenik poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade blagoslovio je vojni kapelan Vlado Mandura. U crkvi Svetog Križa u Sigetu služena je zatim misa zadušnica za svih 367 poginulih i šest nestalih pripadnika Tigrova.
Prigodni program povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade nastavljen je u Domu Tigrova u Rakitju.


Ministar Krstičević čestitao Tigrovima obljetnicu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom položili su 3. studenog povodom 27. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi vijenac kod spomenika njezinim poginulim i nestalim pripadnicima u zagrebačkoj vojarni “Croatia”.
Ministar Krstičević tom je prigodom pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, koja 5. studenog obilježava 27. obljetnicu ustrojavanja, uputio čestitku. “Dragi Tigrovi, s ponosom vam čestitam dvadeset i sedmu obljetnicu. Bili ste jedna od udarnih snaga i stupova obrane u pobjedničkom Domovinskom ratu. Zajedno smo oslobodili jug Hrvatske, obranili našu Slavoniju u operaciji Bljesak i donijeli mir našoj domovini. Ponosan sam što jedna od dvorana na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Dr. Franjo Tuđman’ nosi ime 1. gardijske brigade. To je simboličko iskazivanje zahvale i počasti našim herojima, koji su ostavili neizbrisiv trag pobjedama u Domovinskom ratu. Pobjedničke gardijske brigade Hrvatske vojske bile su naš štit i ponos,” poručio je ministar Krstičević te zaključio kako imamo obvezu uvijek čuvati istinu o Domovinskom ratu koji je temelj moderne hrvatske države te čuvati sjećanja na naše poginule suborce i naše časne pobjede.

OJI, Foto Tomislav Brandt