1. gardijska brigada Tigrovi proslavila 28. obljetnicu

“Za Tigrove nije bilo neizvršene zadaće i zato smo svi gledali u vas s velikim povjerenjem, hvala vam na tome,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Svečanom podjelom beretki pripadnicima 1. motorizirane bojne Tigrovi obilježena je 5. studenog u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu 28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi. Beretke je primilo ukupno 43 pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi. Visoka državna izaslanstva uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Tigrova te Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” položili su vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima Brigade.

Središnjoj svečanosti nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik ministra unutarnjih poslova Josip Ćelić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ratni zapovjednik Tigrova umirovljeni general-bojnik Jozo Milićević, predstavnici Grada Zagreba te obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Tigrova i članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”.

Na značaj Tigrova u Domovinskom ratu podsjetila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako su postali jedan od sinonima obrane domovine i pobjede u Domovinskom ratu.

“Dok sam držala beretku u ruci čekajući da ju predam, navrlo mi je toliko uspomena, od ganuća i ponosa i svega onoga što smo osjećali gledajući vas koji ste branili našu domovinu,” rekla je te naglasila kako su upravo Tigrovi oslobodili Plitvice, simbol početka Domovinskog rata.

“Za Tigrove nije bilo neizvršene zadaće i zato smo svi gledali u vas s velikim povjerenjem, hvala vam na tome,” zaključila je Predsjednica.

Ministar Tomo Medved, čestitajući Tigrovima 28. obljetnicu ustrojavanja, poručio je kako je neizmjerno ponosan što je koračao zajedno s brojnim herojima i pripadnicima te legendarne postrojbe. “Branili smo našu domovinu gdje god je trebalo i uz brojne pobjede imali smo i goleme žrtve. Hvala obiteljima naših poginulih i nestalih Tigrova što su ovdje danas s nama. Želimo da djeca koja nisu dočekala očeve s ratnog puta budu ponosna što su njihovi očevi hrvatski branitelji,” poruka je ministra Medveda.

Ministar Krstičević rekao je kako će ratni ponos i junaštvo Tigrova naraštajima ostati putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam domovina Hrvatska.”Bili ste ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije i zato budite ponosni na sebe i svoje suborce. Ponosna pobjednička Hrvatska vojska u Domovinskom ratu ispisala je povijest braneći i oslobađajući Hrvatsku,” rekao je te dodao: “Budite ponosni – jer ste za Hrvatsku – kao Tigar, pokazali što može hrvatska mladost, predvođena ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom Republike Hrvatske doktorom Franjom Tuđmanom. Ne jačamo Hrvatsku vojsku da bismo nekome prijetili, jačamo je radi mira i naše slobode. Spaljena ognjišta, razrušeni gradovi, stradanja i žrtve u Domovinskom ratu dio su naše suvremene povijesti koju nećemo zaboraviti. Ali moćna Hrvatska vojska danas je jamac kako se to više nikad neće ponoviti,” poručio je ministar Krstičević, kojem je tom prigodom uručena i zahvalnica Udruge ratnih veterana 1. gbr “Tigrovi”.

Zahvalnica je uručena i načelniku Glavnog stožera OSRH generalu zbora Mirku Šundovu te posebnom savjetniku ministra obrane Boži Kožulu.

Umirovljeni general-bojnik Jozo Milićević podsjetio je na važnost brige hrvatske države o svim hrvatskim braniteljima te naglasio kako budućim generacijama moramo sačuvati istinske i prave vrijednosti Domovinskog rata.

Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja 1. gbr Tigrovi služena je u crkvi Sv. Križa u Sigetu misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova preč. Vlado Mandura. Misnom slavlju nazočio je i savjetnik ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina.

Vojni kapelan Mandura u propovijedi je naglasio kako su hrvatski branitelji dali istinsku i iskrenu ljubav, žrtvu života koja predstavlja istinsku Božju ljubav.”Ljubav je dobro koje je utkano u naše biće i u našu državu. Slaveći naše branitelje, slavimo sadašnjost i čuvamo uspomenu koja treba i dalje ostati u nama,” rekao je preč. Mandura.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je na zagrebačkom Bundeku, gdje je prikazan taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te rad i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne na Bundeku su za posjetitelje izveli i vojno-akrobatski ceremonijalni program.

Svečano i u Petrinji, sjedištu Bojne Tigrovi

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji održana je 6. studenog svečanost povodom obilježavanja 11. obljetnice ustrojavanja 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, sljednice legendarne ratne 1. gardijske brigade Tigrovi.

Tom je prigodom otvorena spomen-soba poginulim i nestalim pripadnicima Brigade, a najboljim pripadnicima postrojbe uručene su pohvale i nagrade.

Svečanosti su, uz članove obitelji poginulih Tigrova i nekadašnje pripadnike postrojbe, nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Ilija Vučemilović Šimunović te drugi uzvanici.

Državni tajnik Jakop podsjetio je na nemjerljiv doprinos koji su Tigrovi dali boreći se na gotovo svim bojištima tijekom Domovinskog rata. “Velika je čast, ali i obveza, biti pripadnik postrojbe koja baštini slavni ratni put legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi. Spomen-soba poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, koju danas otvaramo, bit će mjesto gdje ćete vi, nasljednici legendarnih prethodnika, naći inspiraciju i motive za nove iskorake i neke nove, mirnodopske pobjede,” rekao je. Osvrnuo se i na kontinuirano ulaganje u modernizaciju Hrvatske vojske i njezino unapređivanje, ali i u osiguranje odgovarajućih uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika te zaključio: “Upravo ova vojarna, koja s ponosom nosi ime junaka Domovinskog rata pukovnika Predraga Matanovića, jedan je od primjera kako trebaju izgledati uvjeti života i rada naših pripadnika.”

General-pukovnik Drago Matanović naglasio je kako su Tigrovi ispisivali pobjedničku povijest Hrvatske vojske, a njihovo junaštvo bit će svim budućim naraštajima putokaz kako se voli i čuva domovina. “Na temeljima koje su postavili legendarni Tigrovi izrasla je Hrvatska vojska,” zaključio je general Matanović te poručio: “Hrvatska vojska danas je moderna sila, spremna odgovoriti na sve izazove i, prije svega, biti na pomoći svojem narodu.”

General-bojnik Siniša Jurković naglasio je kako je riječ o brigadi iznimnog ratnog puta, na čijim je počecima bio Krvavi Uskrs na Plitvicama i Vukovar, a zatim su se nizala gotovo sva bojišta Domovinskog rata, na kojima su Tigrovi pobjeđivali, ali i plaćali visoku cijenu tih pobjeda. Podsjetio je na 367 poginulih i šest nestalih Tigrova, a 1711 pripadnika bilo je ranjeno.

Brigadni general Tihomir Kundid zaključio je kako je snaga Tigrova u njihovoj tradiciji. Prisjetio se branitelja koji su dali živote za znak Tigra i prepoznatljivu beretku te poručio pripadnicima Bojne Tigrovi: “Obveza je vas, današnjih Tigrova, da ne zaboravljate povijest, ali i da gledate u budućnost.”

Zapovjednik Bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić istaknuo je kako su pripadnici Tigrova i nakon pobjeda u Domovinskom ratu nastavili spremno odgovarati na nove izazove, od operacija potpore miru u Litvi, Afganistanu ili Poljskoj do nedavno provedene vježbe Velebit 18.

Spomen-sobu poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, u kojoj su izložene njihove fotografije te fotografije ratnih i poslijeratnih zapovjednika postrojbe, otvorio je general Matanović, a blagoslovio vojni kapelan Kapelanije “Blaženi Ivan Merz” don Milenko Majić, koji je potom predvodio misu u kapelici svetog Ilije proroka.

Lada Puljizević, OJI, foto: Mladen Čobanović, Josip Kopi