Legendarni Tigrovi obilježili 25. obljetnicu

Postrojba je dala izniman doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu u kojem je poginulo 367 njezinih pripadnika, 1711 ih je ranjeno, a 6 ih se još uvijek vodi nestalim. Počast poginulima odala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i odavanjem počasti u zagrebačkoj vojarni “Croatia” te središnjom svečanosti u Spomendomu “Tigar” u Rakitju 5. studenog obilježena je 25. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi. Postrojba je dala izniman doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu u kojem je poginulo 367 njezinih pripadnika, 1711 ih je ranjeno, a šest ih se još uvijek vodi nestalim.
Kroz Tigrove je prošlo oko 11 000 pripadnika koji su u najtežim uvjetima časno služili domovini i hrvatskom narodu, obavljajući u prijelomnim trenucima iznimno teške i složene zadaće u obrani od agresije. Na obilježavanju su se okupili brojni bivši pripadnici i zapovjednici Tigrova, članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom, izaslanstvo OSRH sa zamjenikom načelnika GS OSRH general-pukovnikom Dragutinom Repincem, zapovjednikom Zapovjedništva za potporu general-bojnikom Dragom Matanovićem i načelnikom Obavještajne uprave GS OSRH brigadnim generalom Franom Tomičićem i drugi.
Obilježavanje jubilarne obljetnice nastavljeno je dan poslije postrojavanjem 1. mehanizirane bojne Tigrovi u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” gdje je ujedno obilježena 8. obljetnica ustrojavanja sljednice ove legendarne postrojbe.
Postrojavanju Bojne nazočili su predstavnici udruga veterana 1. gbr Tigrovi i 2. gbr Gromovi te ratni zapovjednici.
Na početku svečanosti odana je počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu, a potom se nazočnima obratio zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, bojnik Zdenko Fiala: “Od 1990. i jedinice za posebne zadatke MUP-a RH-Rakitje, potom 1. gardijske brigade Tigrovi do današnje 1. mehanizirane bojne Tigrovi, ne smijemo zaboraviti ljude koji su prošli kroz ovu postrojbu i njihova herojska djela. Njihovo ime i grb nosimo ponosno i danas. To je naša povijest koju ne smijemo zaboraviti i tradicija koju 1. mb Tigrovi mora nastaviti,” zaključio je. Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Boris Šerić rekao je da čisti profesionalizam nije dovoljan, pogotovo ne u kritičnim trenucima. “On mora biti prožet domoljubljem, čašću i ljubavlju prema onome što jesam – vojnik, dočasnik ili časnik. Jer ljubav prema pozivu, rješava naizgled nerješivo i uvijek vodi dalje. Hrvatska je povijest bogata primjerima kojima se možemo nadahnuti borbenim duhom, moralom i čašću.” Govorio je potom o ratnom putu 1. gardijske brigade Tigrovi i o zadaćama 1. mehanizirane bojne Tigrovi te zaključio: “Kao zapovjednik Brigade u čijem je sastavu ova bojna, dok vam čestitam obljetnicu, zapovijedam i zahtijevam puni angažman svakoga pojedinca u provedbi kvalitetne i izazovne obuke te pozivam na sustavan rad i učenje koje će pridonijeti ostvarenju postavljenih ciljeva.”
General-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH, govorio je o ratnom putu Tigrova i o iznimnim naporima u teškim godinama Domovinskog rata, ali i o budućnosti OSRH: “Danas je bojna Tigrovi najbolje opremljena postrojba HKoV-a, a Zapovjedništvo HKoV-a i dalje će u suradnji s GS-om OSRH činiti sve da se dostignuta razina opremljenosti postrojbi i pripadnika Bojne zadrži i poboljša.” Umirovljeni general Josip Lucić je zapovjedniku HKoV-a general-pukovniku Mati Ostoviću, zapovjedniku GMTBR-a brigadnom generalu Borisu Šeriću, zapovjedniku 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojniku Zdenku Fiali, satniku Josipu Blaškoviću i stožernom naredniku Krešimiru Kraftu uručio monografiju 1. gardijske brigade Tigrovi. Na kraju je svečanosti general Ostović pripadnicima 1. mehanizirane bojne Tigrovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, koji odlaze u zaslužene mirovine uručio odlikovanja, a ostalim pripadnicima bojne Tigrovi promaknuća, pohvale i nagrade. Za uspješno obavljene zadaće i ostvarene iznadprosječne rezultate general Šerić uručio je pohvale desetorici pripadnika Bojne, a prvi dočasnik 1. mb Tigrovi stožerni narednik Krešimir Kraft beretke pripadnicima 25. kampa.

Priredila Vesna Pintarić
Snimio Stjepan Brigljević, Fotoarhiva 1.mb Tigrovi