Obljetnica Tigrova

U petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” obilježena je 7. studenog 26. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 9. obljetnica ustrojavanja 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade.
Uz pripadnike 1. mehanizirane bojne Tigrovi, svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik GMTBR-a brigadir Tihomir Kundid, ratni zapovjednici 1. gbr, predstavnici udruga veterana 1. gbr Tigrovi i 2. gbr Gromovi, predstavnici MUP-a te drugi vojni i civilni dužnosnici.
Na početku svečanosti odana je počast svim braniteljima poginulim, nestalim i umrlim u Domovinskom ratu, a potom se nazočnima obratio zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić: “Svojim nesebičnim djelovanjem i davanjem onog najvrednijeg, svojeg života za stvaranje samostalne Republike Hrvatske, pripadnici 1. gbr, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima, zadužili su nas ne samo da ih spominjemo povodom dana ustrojavanja postrojbi, nego svakodnevno kroz naš rad, a posebno kroz rad postrojbi koje su sljednice imena postrojbi, kao što je 1. mehanizirana bojna Tigrovi sljednica 1. gbr.” Dodao je i da će pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi učiniti sve da i dalje ponosno i časno nose ime jedne od najslavnijih postrojbi Domovinskog rata u svim zadaćama koje se pred njih postave.
“Govoriti danas o Tigrovima i njihovu ratnom putu, o žrtvi i iznimnim naporima kroz teške godine Domovinskog rata, znači govoriti o obrani i oslobađanju cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske,” rekao je zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović.
Govoreći o zadaćama i aktivnostima 1. mehanizirane bojne Tigrovi, general Ostović istaknuo je da su njezina posebna vrijednost njezine pripadnice i pripadnici, da pozornost treba i dalje posvećivati svakodnevnoj obuci, a da će Zapovjedništvo HKoV-a i dalje intenzivno raditi na poboljšanju uvjeta života i rada svih djelatnika.
U sklopu svečanosti polaznicima 27. kampa za prijam u djelatnu vojnu službu koji su sve svoje obveze u postrojbi uspješno izvršili uručene su beretke čime su postali pripadnici i 1. mehanizirane bojne Tigrovi.
Pripadnicima 1. mehanizirane bojne uručeni su ukazi o promaknućima, nagrade i pohvale, organiziran je i taktičko-tehnički zbor s prikazom opreme i naoružanja koje se koristi u postrojbi te je predstavljeno i simulacijsko središte SATTS (Small Tactical Trainer System).
Dvadeset šesta obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi svečano je obilježena i dva dana prije, 5. studenog u zagrebačkoj vojarni “Croatia”. Kod spomenika poginulim Tigrovima zapalili su svijeće i položili vijence članovi brojnih izaslanstava, među kojima i izaslanstva Predsjednice Republike, Sabora i Vlade, kao i obitelji poginulih te brojnih udruga, nakon čega je služena misa zadušnica.
Tigrovi su dali velik doprinos pobjedi u Domovinskom ratu. Kroz Brigadu je prošlo oko jedanaest tisuća pripadnika, od kojih je u ratu poginulo 367, dok se šestorica još vode kao nestali.

Leida Parlov
Foto: Tomislav Brandt