Na vjernost Tigrovima prisegnuo 81 mladi pripadnik

PRISEŽEM SVOJOM ČAŠĆU DA ĆU ČASNO I DOSTOJANSTVENO NOSITI OBILJEŽJE TIGROVA, PRISEŽEM NA ODANOST, VJERNOST I ŽRTVU DOMOVINI, OBITELJI, TIGROVIMA. PRISEŽEM UZDIGNUTE GLAVE, RAME UZ RAME UZ PALE HEROJE, U RATU I MIRU, PRISEŽEM ZA HRVATSKU!

Riječi prisege izrekli su mladi pripadnici na kojima je danas časna obveza da beretku Tigrova nose na ponos i slavu 1. mehanizirane bojne i 1. gardijske brigade Tigrovi…

Svečano i uz nazočnost državnog vrha u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” 5. studenog  obilježena je 33. obljetnica ustrojavanja legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi te 16. obljetnica njihove nasljednice 1. mehanizirane bojne Tigrovi GMBR-a. Obilježavanje je započelo misom za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova u kapelici svetog Antuna Padovanskog, koju je predvodio vojni kapelan don Branko Čagelj, nakon čega su brojna  izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.

Kroz brigadu je od njezina ustrojavanja  prošlo više od 11 000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata, a pod  grbom Tigra 367 ratnika dalo je život za domovinu. I upravo pred spomenikom palim Tigrovima održana je i svečana dodjela  beretki novim pripadnicima Tigrova. Osamdeset jedan mladi Tigar svečano je  prisegnuo na vjernost postrojbi i službeno postao njezin pripadnik.

PRISEŽEM SVOJOM ČAŠĆU DA ĆU ČASNO I DOSTOJANSTVENO NOSITI OBILJEŽJE TIGROVA, PRISEŽEM NA ODANOST, VJERNOST I ŽRTVU DOMOVINI, OBITELJI, TIGROVIMA.
PRISEŽEM UZDIGNUTE GLAVE, RAME UZ RAME UZ PALE HEROJE, U RATU I MIRU, PRISEŽEM ZA HRVATSKU! – zaorilo je  vojarnom uz gromoglasan završetak  – Za Hrvatsku kao Tigar!  Na  mladim je Tigrovima danas časna obveza da ovu beretku nose na ponos i slavu 1. mehanizirane bojne i 1. gardijske brigade Tigrovi. Beretke su mladim Tigrovima uručili načelnik GS-a OSRH admiral Robert Hranj, ratni zapovjednik brigade umirovljeni general-pukovnik  Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik GMBR-a brigadir Mirko Stošić, zapovjednik  1. mb Tigrovi bojnik Marko Krpan, predsjednik Udruge ratnih veterana  1. gbr Tigrova Ilija Vučemilović te bivši pripadnici Tigrova Darko Katuša i Darko Kralj. Ratni zapovjednik Tigrova Eduard Butjer u svojem je obraćanju  podsjetio na brojne vojne akcije i operacije Domovinskog rata u kojima su Tigrovi dali svoj doprinos istaknuvši: “Od prvih dana pripadnici Tigrova bili su upućeni na izvršavanje najtežih zadaća u obrani domovine,“ te dodao: “Njihovi nasljednici, pripadnici 1. mehanizirane bojne, svojim radom i izvršavanjem zadaća u okviru NATO-ovih snaga, nastavljaju legendu Tigrova.“ Vojnikinja Ivana Bilić, nakon svečane ceremonije dodjele beretki kazala je da joj je čast biti pripadnica Tigrova. “Za mene je ponos i čast nositi ovu beretku.“

Svečanosti su, uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih Tigrova te nekadašnje pripadnike 1. gardijske brigade i 1. mehanizirane bojne Tigrovi, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, te veterani Tigrova i predstavnici braniteljskih udruga. “Tigrovi su i danas pokazali jedinstvo i zajedništvo. Na nama je da ne zaboravimo ovu žrtvu koja je podnesena za domovinu,” istaknuo je predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović.


Čestitka Tigrovima ministra obrane Marija Banožića

Više od tri desetljeća priča o Tigrovima, jednako snažno i jasno, govori o neizmjernoj hrabrosti, vrhunskoj organizaciji i spremnosti hrvatskih branitelja za stvaranje moderne hrvatske države. Vaše geslo Za Hrvatsku kao Tigar i osjećaj koji ste u nama budili povezuje nas i danas, a posebno kad gledamo mlade pripadnike Hrvatske vojske koji časno i ponosno nastavljaju sjajnu tradiciju svojih prethodnika. Okupljanje u kasnu jesen u Rakitju, označilo je početak povijesne priče o gardijskoj brigadi koja je na ratištima diljem Hrvatske nizala velike pobjede i neprijatelju pokazala jasnu namjeru Tigrova – slobodna i samostalna hrvatska država.

Početak jedne nove priče ova jesen donijela je i mladim pripadnicima 1. mb Tigrovi koji pod svojim novim beretkama nastavljaju tradiciju 11 tisuća pripadnika koji su tijekom Domovinskog rata gradili ime i značaj ove legendarne gardijske brigade. Djelo Tigrova, njihov pobjednički hod, trajni je primjer kako se brane i ostvaruju hrvatski interesi. Upravo zato, hrvatski branitelji i Hrvatska vojska visoko su na listi prioriteta Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane. Nastavljamo graditi snažnu, modernu i moćnu oružanu silu zahvaljujući iskustvima i znanju hrvatskih branitelja za generacije koje dolaze. Zato mi je posebno drago što upravo za potrebe zadaća 1. mehanizirane bojne Tigrovi, činimo velik iskorak i napredak nabavom dodatnih BOV-a Patria. Dragi Tigrovi, čestitam vam vaš dan i ostanite uvijek domovini vjerni!


Gardijska brigada Tigrovi prva je hrvatska ratna postrojba čiji su temelji udareni  5. studenog 1990. u vojnoj bazi Rakitje, nedaleko od Zagreba. Kroz postrojbu je prošlo više od 11 000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata. U borbi za hrvatsku neovisnost poginulo je 367 pripadnika, a za njih šest i danas se traga.


TEKST: Vesna Pintarić; FOTO: Josip Kopi