80 novih Tigrova primilo crne beretke

“Bili ste prvi za Hrvatsku u Domovinskom ratu i dali ste veličanstven doprinos u stvaranju naše domovine. Danas, vaši mladi nasljednici iz bojne Tigrovi ponosno i dostojanstveno baštine tu tradiciju i nastavljaju vaš slavni put pobjednika,” poručio je pripadnicima Tigrova potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Govoreći o počecima ustrojavanja Hrvatske vojske, priču valja započeti s pripadnicima 1. gardijske brigade, legendarnim Tigrovima. Ustroj najelitnije i najbolje opremljene vojne postrojbe Hrvatske vojske započeo je 5. studenog 1990. u bazi Rakitje pokraj Zagreba, proizišle iz Jedinice za posebne namjene MUP-a RH.

Za Hrvatsku kao Tigar, moto je pod kojim su  Tigrovi branili Hrvatsku na svim njezinim bojištima u Domovinskom ratu. Povodom 29. obljetnice njihova ustrojavanja u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu  5. studenog pripremljen je prigodan program.

Obilježavanje ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i bojne Tigrovi započelo je minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, nakon čega je visoko izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar-Kitarović, uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Tigrova i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, položilo vijence i zapalilo svijeće.

”Ovaj dan ispunjeni smo ponosom, ali i tugom. Ponosan sam kad 29 godina poslije vidim velik broj naših suboraca, koji svojim dolaskom cijene i poštuju žrtvu zbog koje danas uživamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ” kazao je predsjednik Udruge Ilija Vučemilović Šimunović podsjetivši na 367 poginulih i šestero nestalih pripadnika brigade.

Formirana od dragovoljaca i dijelova policije, 1. gardijska brigada  u svojim je redovima imala  samo one koji su pokazali najveću spremnost boriti se za Hrvatsku.

Kadar smo prikupljali kroz posebnu, iznimno strogu selekciju. Trebali su nam odani, mladi ljudi koji će na prvom mjestu imati imperativ domoljublja, spremnosti za odricanje i na davanje sebe u potpunosti,” prisjeća se prvi zapovjednik specijalne jedinice MUP-a Republike Hrvatske Tigrova iz koje se razvila 1. gardijska brigada umirovljeni brigadni general Darko Rukavina.

Obljetnica je osim sjećanja na prošlost i začetke brigade, donijela i nove početke. U sklopu svečanosti crne beretke primilo je u vojarni 80 novih vojnika, koji su ovim činom postali pripadnici bojne Gardijske mehanizirane brigade Tigrovi Hrvatske kopnene vojske.

 

Zadovoljstvo dodijeljenom beretkom nije krila pripadnica 1. mehanizirane bojne Tigrovi vojnikinja Matea Jurašković koja je istaknula kako je ponosna što je imala čast primiti beretku na ovaj povijesni dan kad se obilježava 29. obljetnica 1. gardijske brigade Tigrovi. “Ovaj trenutak čekala sam cijeli život, a i moji roditelji koji su bili pripadnici 1. gardijske brigade. Jednom Tigar, uvijek Tigar,” poručila je vojnikinja Jurašković.

Čestitku pripadnicima Tigrova, uputio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuvši: “Bili ste prvi za Hrvatsku u Domovinskom ratu i dali ste veličanstven doprinos u stvaranju naše domovine. Danas, vaši mladi nasljednici iz bojne Tigrovi ponosno i dostojanstveno baštine tu tradiciju i nastavljaju vaš slavni put pobjednika.”

Povodom obilježavanja obljetnice pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade dodijeljene su pohvale i nagrade te je u crkvi Sv. Križa u Sigetu služena misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova, preč. Vlado Mandura. U Domu Tigrova u Rakitju ispred spomen-obilježja zapaljene su svijeće i položeni vijenci.

OJI

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ