Varaždinske Pume obilježile 25. obljetnicu osnutka

“Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost! Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golem doprinos u obrani i oslobađanju domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih – posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost – zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume,“ kazao je ministar Damir Krstičević…

Pripadnici 7. gardijske brigade, legendarnih varaždinskih Puma, obilježili su 22. prosinca 25. obljetnicu osnutka postrojbe. Svečanoj akademiji u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, general-pukovnik Drago Matanović zamjenik načelnika GS-a, general-bojnik Slaven Zdilar glavni inspektor obrane, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA-a, mons. Jure Bogdan vojni ordinarij, zapovjednici grana OSRH, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, Robert Puja, bivši zapovjednik Brigade i predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Željko Dvekar te brojni bivši i sadašnji pripadnici postrojbe. Izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i njezin savjetnik za obranu i sigurnost Vlado Galić podsjetio je kako je od ustrojavanja 7. gbr do završetka Domovinskog rata ratni put Puma dnevnik pobjeda u kojem posebno mjesto zauzima sjećanje na VRO Oluja i nezamjenjivu ulogu ove brigade u njoj. Istaknuo je kako treba nastaviti s naporima i ulaganjem u izgradnju obrambenog sustava te kako Oružane snage dobivaju mjesto i ulogu koju u društvu zaslužuju. Na kraju je kazao kako veće vrijednosti od naših vojnika nemamo te kako se Pume vraćaju u Varaždin odakle nisu nikad ni trebale otići.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je pripadnicima 7. gardijske brigade uputio Anđelko Stričak istaknuvši doprinos sjeverne Hrvatske i vojnih i policijskih postrojbi koje su iz ovog kraja dale doprinos hrvatskoj slobodi te im na tome zahvalio. Podsjetio je i kako je nedavno promovirana prva poštanska marka s grbom jedne postrojbe i to upravo 7. gardijske brigade Puma.
Čestitke je Pumama uputio u ime predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane istaknuvši tom prigodom kako se na spomen Sedme gardijske i njezina veličanstvenog ratnog puta moramo nakloniti te je s posebnim pijetetom podsjetio na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika Brigade, kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja bez kojih današnje Hrvatske i njezine budućnosti ne bi bilo.“Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost! Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golemi doprinos u obrani i oslobađanju domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih – posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost – zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume,“ kazao je ministar Krstičević.
Napomenuo je i kako je jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu Puma vraćanje bojne u grad iz kojeg su potekli te će se tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestiti u Varaždin dok će se cijela bojna razmjestiti 2019. Na kraju je ministar pozvao Pume da se nikad ne umore od domoljublja te im poručio:”Budite ponosni na svoj doprinos slobodi! Budite ponosni na dvadeset i pet godina dostojanstvenog hoda, hoda uzdignutog čela, hoda pobjednika!”
Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja uputio je čestitke u ime ministra Tome Medveda kazavši kako je rat završio, ali borba za Hrvatsku još nije te kako nam zato treba zajedništvo gardijskih brigada, svih hrvatskih branitelja, svih nas.
Čestitke su u prigodi velike obljetnice Pumama uputili i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije te Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina koji su podsjetili kako su mladići iz varaždinskog kraja odlazili na sva hrvatska ratišta i branili domovinu gdje je trebalo. Gradonačelnik je napomenuo i kako proslava ove jubilarne obljetnice Puma u Varaždinu traje već tri mjeseca i obilježava se nizom događanja, koncertima, izložbama, predavanjima…
Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma napomenuo je kako Udruga čuva dignitet Domovinskog rata i uspomenu na 7. gardijsku brigadu, njezin ratni put i slavne dane stvaranja domovine.
Na svečanoj su akademiji prikazani i film o osnivanju i ratnom putu 7. gardijske brigade Puma te Povratak ratnika kao i video projekcija poginulih i nestalih pripadnika postrojbe.
U prigodi obilježavanja obljetnice u crkvi Dobrog Pastira mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij služio je misu za sve poginule pripadnike postrojbe a potom su izaslanstva položila vijence u kapelici sv. Jurja Mučenika u nekadašnjoj vojarni Puma, koja se priprema za povratak i prihvat pripadnika postrojbe u nekadašnje prostore. Ujedno je za osnovnoškolce održan sat povijesti te je postavljena prigodna izložba o 7. gardijskoj brigadi i njezinu ratnom putu.


POVJESNICA

Odlukom vrhovnog zapovjednika OSRH 23. prosinca 1992. godine osnovana je 7. gardijska brigada Puma sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici V. bojne 1. A brigade ZNG-a koji su već imali ratno iskustvo istaknuvši se u operacijama za oslobođenje južne Hrvatske, odnosno dubrovačkog zaleđa. Nakon osnivanja brigada postaje profesionalna gardijska postrojba i stavlja se izravno pod zapovjedništvo GS OSRH. Od veljače do listopada 1993. dio brigade sudjelovao je u obrani karlovačkog bojišta na području Generalskog Stola. Drugi dio Brigade sudjelovao je u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa na području Stankovaca, Budaka, Islama Latinskog, Posedarja, Novigrada.
U ožujku 1993. godine dio postrojbe sudjelovao je u ratnoj operaciji oslobađanja sela Drače u zadarskom zaleđu. Uz redovite bojne zadaće brigada se formacijski popunjavala osobljem i materijalno-tehničkim sredstvima i naoružanjem.
Početkom 1994. godine 7. gbr nalazila se u obrani područja između kanjona Krke i planine Velebit, u zoni odgovornosti ZP-a Split, gdje je ostala do potkraj 1994. godine. U prosincu 1994. godine brigada sudjeluje u ratnim djelovanjima na livanjskom području i na Dinari u ratnoj operaciji Zima 94 u kojoj daje velik doprinos osvajanju dominantnih visova na Dinari. I pored vrlo teških vremenskih prilika (visoki snijeg i vrlo niske temeprature) i višekratnih žestokih neprijateljskih napada, 7. gbr čvrsto drži dostignute crte obrane na Dinari. Sve do svibnja 1995. godine, 7. gardijska brigada Puma izmjenjuje se s 4. gbr u ratnim djelovanjima na livanjskom području i na Dinari gdje osim obrambenih djelovanja značajno pomiče prve borbene crte osvajanjem strateških visova u operaciji Skok 1.
Temeljem Splitskog sporazuma u srpnju 1995. godine stvaraju se pretpostavke za izvođenje operacije Ljeto 95. U energičnom naletu brigada razbija neprijateljsku obranu i zauzima Bosansko Grahovo.
U ratnoj operaciji Oluja, uz iznimno visok bojni moral, 4. kolovoza 1995. godine 7. gbr započinje napad, da bi već 5. kolovoza u 10 sati ovladala okolicom i gradom Kninom, te postavila zastavu RH na kninskoj tvrđavi.
7. gbr je nositelj i operacije Maestral na području Glamočkog polja, Mliništa i Drvara u rujnu 1995. godine, te operacije Južni potez na području Šipova i Mrkonjić Grada u listopadu 1995. godine. Nakon zaposjedanja zadanih pozicija (Mala Manjača s. Bočac), dostignute se crte utvrđuju i predaju postrojbama HVO-a, a 7. gbr se nakon 840 dana boravka i borbe na terenima ZP-a Split, vraća u Varaždin.
7. gbr je ukupno provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 četvornih kilometara teritorija, što je površina otprilike jednaka površini Varaždinske županije.
Tijekom cijelog ratnog puta brigada je intenzivno radila na obuci i izobrazbi kadrova, uređenju, popravcima i održavanju tehnike, popuni ljudima i MTS-om, a sve s ciljem održavanja bojne spremnosti na visokoj razini.
Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG-a, te 91. pripadnik 7. gardijske brigade. Jedan se pripadnik vodi kao nestali, a 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.
Nakon povratka s terena 17. listopada 1995. godine, brigada započinje s izvršavanjem mirnodopskih zadaća, od kojih je najznačajnija obuka pripadnika po MPRI-DTAP programu. U tu svrhu u vojarni “Ivan V. Drašković“ u Varaždinu uređen je poligon za uvježbavanje prema najzahtjevnijim načelima vojne izobrazbe i obuke.
Cjelokupna obuka provodi se prema standardima razvijenim u brigadi, koji su nastali sukladno smjernicama za obuku GS OSRH i po programu MPRI-DTAP, a u cilju priprema postrojbe za što kvalitetnije izvršenje svih postavljenih zadaća. Kao kruna takvog rada i primjene novog sustava izobrazbe na poligonu “Eugen Kvaternik“ kod Slunja izvedena je PTV Pumin skok u rujnu 1997. godine koja je bila središnja vojna vježba OSRH, a u potpunosti su je izveli pripadnici 7. gbr. Vježbom su u potpunosti usvojena načela MPRI-DTAP programa i novih standarda razvijenih u 7. gbr te je dana mogućnost razmatranja daljnjeg razvoja i izobrazbe s ciljem podizanja stupnja osposobljenosti i kompatibilnosti s NATO-ovim postrojbama.
Preustrojem OSRH 7. gbr od 1. siječnja 1999. godine prelazi pod zapovijedanje Zapovjedništva VI. zbornog područja. Uz kvalitetne pripreme, koje su prethodile, polovinom mjeseca lipnja, brigada je otpočela s mirnodopskim preustrojem pa je od potpuno profesionalne brigade transformirana u djelatno-ročno-pričuvnu brigadu.
Sredinom 2000. godine, brigadi je MPRI tim za uspješno završen CARTS program, faze I – obučavanje zapovjedništva i stožera; i faze II – uvježbavanje postrojbi, dodijelio certifikat o postignuću o obuci. To je potvrda visokog stupnja obučenosti i borbene spremnosti što je rezultat uloženih napora vojnika, dočasnika i časnika 7. gbr Puma.
Novim preustrojem 7. gbr je od 31. prosinca 2001. djelatno-pričuvna postrojba.
Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske, usvojenom novom vojno-teritorijalnom podjelom RH odlučeno je fuzioniranje dviju gardijskih brigada 1. korpusa i to 2. gbr i 7. gbr te je prema tome slijedilo i ukidanje 7. gbr.
Sedma gardijska brigada formalno je ugašena 7. srpnja 2003. godine svečanim postrojavanjem i predajom ratne zastave 7. gbr zapovjednika pukovnika Marijana Kretića zapovjedniku novoustrojene 2. gbr pukovniku Branku Predragoviću.
Danas uspomene na pale suborce, invalide rata i ratni put bez poraza čuva Udruga veterana 7. gbr Puma sa sjedištem u Varaždinu, grada iz kojeg je brigada i krenula. Pripadnici brigade bili su iz svih krajeva Republike Hrvatske, kao što je i brigada bila u gotovo svim krajevima ratom zahvaćene Hrvatske….


Vesna Pintarić, Foto Tomislav Brandt