Podnijeli veliku žrtvu i postigli velike rezultate

”Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Knina do Slavonije. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju zemlju. Čestitam im i zahvaljujem na tome,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

Obilježavajući 28. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade HV-a Puma i Dan 2. mehanizirane bojne Puma Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, u varaždinskoj vojarni ”7. gbr Puma“  21. prosinca 2020. održana je prigodna svečanost. Uz predstavnike ratnih veterana i invalida Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih Puma, nazočili su joj ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika RH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a Boris Šerić, predsjednik Udruge veterana “7. gardijske brigade Puma“ Robert Puja te drugi civilni i vojni uzvanici i gosti.

Obilježavanje obljetnice Puma započelo je misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma u crkvi Dobrog Pastira, koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, a nakon toga izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće u kapelici Sv. Jurja u vojarni “7. gardijske brigade Puma”.

U gradu Varaždinu, koji je iznjedrio  Pume kao jednu od najslavnijih postrojbi   u   ukupnoj hrvatskoj ratnoj povijesti, ministar obrane Mario Banožić prisjetio se Domovinskog rata i najtežih trenutaka za Hrvatsku u kojima su Pume, kao i druge postrojbe iz ovog dijela domovine, bez oklijevanja i među prvima stale u zaštitu hrvatskog naroda. ”Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Knina do Slavonije. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju zemlju. Čestitam im i zahvaljujem na tome,” rekao je ministar Banožić. Također, podsjetio je kako je Hrvatska vojska uvijek u suradnji i na pomoć civilnoj zajednici što se u mnogim situacijama kriza do sada pokazalo, a potvrđuje se i danas. 

Uloga i važnost postrojbe

Potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved podsjetio je na ulogu i važnost Puma te im čestitao njihov dan. ”Na poseban način iskazujemo danas zahvalu i poštovanje obiteljima 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika 7. gbr Pume na žrtvi koju su podnijeli za slobodu države, kao i svim pripadnicima Puma, braniteljima, ranjenima. U svim operacijama u kojima su sudjelovali podnijeli su veliku žrtvu, ali postigli i velike rezultate. Na tome smo im zahvalni,” rekao je ministar Medved.   

U propovijedi koju je predvodio u crkvi Dobrog Pastira, velečasni Ivica Cujzek istaknuo je kako su upravo branitelji iz Domovinskog rata, među kojima i pripadnici Puma, ali i obitelji branitelja te poginulih i nestalih branitelja svojim životima svjedočili ljubavi, poniznosti i odanosti. ”Budimo svi mi danas, kao i oni tada, pravi borci za dobro – i nemojmo se nikad od te borbe umoriti,” rekao je na kraju velečasni Cujzek.


Iz ratnog puta Puma

Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je 23. prosinca 1992. u Varaždinu, popunjavana je najviše dragovoljcima iz sjeverozapadne Hrvatske i dijela Slavonije, a tijekom Domovinskog rata uspješno je sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama. Njezini su pripadnici od veljače 1993. do listopada iste godine sudjelovali u borbama oko strateški važnog područja, Generalskog Stola, gdje je zbog male dubine obrane prijetila opasnost presijecanja Hrvatske. Nakon toga preuzimaju zadaće u obrani zadarskog zaleđa i akciji Maslenica te su na zadarskom području, u zoni oko Ravnih kotara, bili prisutni do kraja Domovinskog rata. U akciji Zima 94 od prosinca 1994. godine postrojbe 7. gbr angažirane su na izvršenju bojnih zadaća u Operativnoj grupi Livno te preuzimaju položaje na Dinari. U proljeće 1995. sudjeluju u akciji Skok 1, a do kraja Ljeta ‘95 – čiji je cilj bilo osvajanje Bosanskog Grahova i Glamoča radi stvaranja preduvjeta za oslobođenje Knina – pripadnici 7. gbr kontrolirali su položaje na crti Cigelj – Debeli brijeg – Zekinica – Kalanjevac – Orlov kuk – Bat – Razvala – Crni vrh – Orlovac – Grabova kosa – Pršut – Vrh šale. Konačno, u završnoj i pobjedonosnoj Oluji pripadnici Puma spuštaju se s Dinare i prvi ulaze u Knin gdje u jutarnjim satima uspostavljaju kontrolu nad gradom i na Kninsku tvrđavu podižu zastavu Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 4550 gardista, poginulo je 67 pripadnika Puma, dok je u 5. bojni 1. A brigade, koja je bila temeljna struktura na kojoj su Pume izrastale, poginulo 25 pripadnika. Na prvim crtama bojišta ranjena su 252 pripadnika.


Kadeti su prigodom obljetnice pripadnicima Puma darovali izbor fotografija koje podsjećaju na njihov ratni put želeći im na takav način čestitati 28. obljetnicu. Fotografije su trajan spomen na njihov ratni put i sjećanje na sve poginule, umrle i ranjene pripadnike 7. gardijske brigade. ”Nama kadetima, vi ste uzor kako da što lakše svladamo sve naše akademske i vojne obveze i da kao budući časnici pobjedničke Hrvatske vojske budemo vaš ponos i trajan jamac suvereniteta naše lijepe domovine Hrvatske,” poručila je u ime svih kadeta Barbara Laura Ćalušić Ljubičić.


Tekst: Lada Puljizević

Foto: Tomislav Brandt