Otvorena vojarna 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu  

“Nakon deset godina Pume su se vratile doma. Od danas vi ste čuvari ovog grada, jamac ste sigurnosti sjevernog dijela Republike Hrvatske…,” poručio je ministar Krstičević

U Varaždinu je 20. prosinca svečano otvorena i imenovana vojarna 7. gardijske brigade Puma. U njoj će biti smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume. Svečanosti povratka Hrvatske vojske u Varaždin, uz pripadnike Puma, nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Puma, članovi Udruge 7. gardijske brigade Puma, predstavnici područne i lokalne samouprave te ostali visoki uzvanici.

Nakon čitanja povjesnice i obraćanja zapovjednika 7. gardijske brigade brigadnog generala Željka Dvekara, slijedilo je otkrivanje ploče s imenom vojarne. Ta je čast pripala generalu Dvekaru i državnom tajniku MORH-a Zdravku Jakopu, kao ratnim pripadnicima Brigade. Nakon blagoslova vojarne, u kapelici su nazočna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule, nestale i umrle pripadnike Puma. Uz postrojavanje pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume i prigodni program, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić podnio je prijavak Predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OSRH te je pročitana Zapovijed o izmještanju 2. mehanizirane bojne Pume u novouređene prostore vojarne u Varaždinu. Također, 28 mladih gardista, novih pripadnika Puma, dobilo je beretke.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je ispunjena ponosom jer se obilježava doista važan dan. “Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina Pume su krenule u sve pobjede Domovinskog rata i u završne bitke olujne hrvatske slobode,” poručila je Predsjednica. “Još jednom želim zahvaliti i čestitati Oružanim snagama RH, potpredsjedniku Vlade i ministru obrane na odluci o povratku Hrvatske vojske u Varaždin i druge hrvatske gradove. Time ste, uz ostalo, iskazali dužnu počast povijesnoj ulozi Puma te stvorili uvjete da i u budućnosti budu u službi sigurnosti i blagostanja hrvatskog naroda,” naglasila je Predsjednica.

Ministar Krstičević pozdravio je sve nazočne u toj važnoj prigodi. “Kao što smo obećali prije dvije godine, ova Vlada vratila je vojsku u Varaždin. Nakon deset godina Pume su se vratile doma. Od danas vi ste čuvari ovog grada, jamac ste sigurnosti sjevernog dijela Republike Hrvatske. Tu ste da služite svojem narodu i pomažete mu u nevolji. To je zalog za budućnost i prosperitet ovog kraja i Hrvatske,” poručio je ministar Pumama.

Ministar je istaknuo: “Provedenom hodnjom od Našica do Varaždina, u teškim vremenskim uvjetima, pokazali se da imate karakter i da poštujete vrijednosti Domovinskog rata. Dostojni ste nasljednici hrvatskih branitelja – pripadnika legendarne 7. gardijske brigade Pume po kojoj je i ova novootvorena vojarna dobila ime.”

“Na putu dugom 184 kilometra stanovnici mjesta kroz koja ste prolazili prepoznali su vaše najdublje poštovanje prema poginulim suborcima, domovini i gradu u koji se vraćate. To je dokaz da narod voli Hrvatsku vojsku. Hvala vam na časnom služenju i dobrodošli natrag u svoj grad. Vratili smo vojsku u herojski Vukovar, Sinj i Ploče. Sljedeće godine čeka nas povratak u Pulu,” rekao je ministar i dodao: “Čovjek je u fokusu svega što radimo i on je najvredniji dio našeg sustava. Nastavit ćemo i dalje raditi na podizanju standarda naših vojnika, dočasnika i časnika. Bez njih učinkovito funkcioniranje sustava ne bi bilo moguće,” rekao je ministar. Zaželio je potom pripadnicima Puma uspješan rad u novoj vojarni te svima nazočnima čestitao Božić i Novu godinu.

General Šundov rekao je kako je simbioza Puma i prelijepog grada, stvorena u Domovinskom ratu, ušla u povijest: “Svjedočio sam hrabrosti i odvažnosti Puma u operacijama Domovinskog rata. Od osnutka neustrašivo ste stajali na braniku domovine i bili spremni dati vlastiti život za slobodu. Na dan povratka u matičnu vojarnu, gdje je i osnovana 7. gardijska brigada, moje misli i sjećanje vraćaju se na poginule, ranjene i nestale prijatelje kojima danas odajemo počast.”

Anđelko Stričak istaknuo je kako je Varaždin dom legendarne 7. gardijske brigade i zato je učinjeno sve za povratak Puma u njihov grad. “Doprinos Puma završetku rata i uspostavi mira plaćen je životom 92 pripadnika koje nikad nećemo zaboraviti,” rekao je.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić istaknuo je: “Pume su naš ponos, dio Varaždina i ove regije. One su se vratile svojim obiteljima, i to je trenutak koji dobro koincidira s božićnim razdobljem – vaš povratak u prostor iz kojeg ste potekli.”

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok rekao je kako je kroz povijest taj grad otvarao svoja vrata najvrlijim ljudima. “U Varaždinu je rođena jedna od najboljih, najhrabrijih i najmoćnijih postrojbi. Varaždin je grad kolijevka vas Puma, bili ste tad i sad ste uvijek prvi,” poručio je Pumama te im zaželio dobrodošlicu.

Pume su u Varaždin stigle 18. prosinca, nakon 184 kilometra duge hodnje, gdje su ih uz pljesak dočekali brojni stanovnici. Povodom povratka vojske u Varaždin gosti su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te je u vojarni 7. gardijske brigade Puma održan Dan otvorenih vrata. Svečanim obilježavanjem povratka Puma u Varaždin ujedno se obilježava 26. obljetnica ustrojavanja 7. gardijske brigade Puma i 11. obljetnica ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Pume.

U kontekstu promjena u sigurnosnom okružju te efikasnijeg odgovora na nove sigurnosne izazove, povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika HV-a te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Novi raspored postrojbi također će omogućiti stvaranje percepcije lokalnog stanovništva o prisutnosti Hrvatske vojske kao važnog čimbenika sigurnosti i zaštite. Realiziran je plan povratka postrojbi u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, a u sljedeće dvije godine i u Pulu.

Petra Kostanjšak

snimio Mladen Čobanović