Pume se vratile u svoj grad

“Svaka čast našim Pumama, koje su u sedam dana prešle više od 180 kilometara u spomen na poginule suborce, pripadnike Puma u Domovinskom ratu i u čast povratka u Varaždin,” rekao je ministar Krstičević po završetku hodnje te dodao kako je neizmjerno ponosan i sretan što se Pume vraćaju kući, u svoj Varaždin…

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade 18. prosinca, nakon sedam dana hodnje nazvane “Pumin skok 18”, stigli su na svoje odredište, u Varaždin, gdje su ih dočekali brojni Varaždinci. Veličanstven prizor postrojbe koja korača ponosno ulicama grada građani su pozdravili pljeskom. Tako su se pripadnici Puma, postrojbe sljednice 7. gardijske brigade Puma, vratili u grad u kojem je brigada i osnovana 1992. godine. Pamte to i stanovnici koji su došli pozdraviti Pume i s njima podijeliti sreću zbog povratka u vojarnu i grad iz kojeg su otišli prije deset godina. Ovako važan događaj pripadnici postrojbe odlučili su obilježiti hodnjom dugom 184 kilometra – od Našica do Varaždina.

U završnoj etapi hodnje od Ludbrega do Varaždina, Pumama su se u mjestu Bartolovec pridružili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. U hodnji su ih dočekali državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik GOMBR-a brigadir Mijo Validžić i zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume bojnik Zlatko Iživkić te su svi zajedno pješice otišli do spomen-obilježja 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu gdje su položili crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume.

“Želim vam čestitati na ideji da se iz Našica 2. mehanizirana bojna Pume, nasljednica 7. gardijske brigade Pume, vrati kući u Varaždin pješice. Čast mi je pridružiti se ovoj koloni pobjednika i ovom događaju – povratku Puma u Varaždin,” rekao je ministar Krstičević pred sudionicima hodnje prije nego se uključio u nju. “Svaka čast našim Pumama, koje su u sedam dana prešli više od 180 kilometara u spomen na poginule suborce, pripadnike Puma u Domovinskom ratu i u čast povratka u Varaždin,” rekao je ministar Krstičević po završetku hodnje te dodao kako je neizmjerno ponosan i sretan što se Pume vraćaju kući, u svoj Varaždin.

“Kao nasljednica gardijske brigade Puma, Bojna čuva vrijednosti Domovinskog rata i naša je obveza čuvati te vrijednosti, kao i vrijednosti služenja narodu, biti uvijek u spremnosti i služiti narodu u nevoljama. Zato smo otvoreno primljeni u svim onim gradovima u koje smo vratili Hrvatsku vojsku: Vukovar, Sinj, Ploče i sad za Božić Varaždin.” Ministar je tom prigodom istaknuo kako je ovaj hrabar i plemenit čin naših Puma dokaz da za domovinu ništa nije teško učiniti. ”Pokazali ste neizmjernu volju i veliko srce i hvala vam,” poručio je ministar Krstičević pred okupljenima.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov rekao je kako je hodnja bila ponosno odavanje počasti palim pripadnicima 7. gardijske brigade Pume. “Ovim ste činom pokazali da ste dostojni imena Puma. Nije bilo boljeg načina za obilježavanje povratka Puma kući,” naglasio je general Šundov. Gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok, tom je prigodom poželio dobrodošlicu Pumama koje su se, kako je rekao, ponovno vratile u svoj grad.

 


Zamjenik zapovjednika 2. mb Pume i vođa hodnje

satnik Krunoslav Slavinec

Zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume satnik Krunoslav Slavinec, koji je kao vođa hodnje prošao sve etape, zahvalio je Ministarstvu obrane na božićnom daru – povratku kući nakon deset godina izbivanja. ”Nije bilo lako prehodati 184 kilometra, ali sve je to neusporedivo s doprinosom koji je 7. gardijska brigada dala u Domovinskom ratu,” rekao je satnik Slavinec, inače iz Ivanca. Dodao je da su ponosni što se postrojba nakon deset godina vraća u grad u kojem je i osnovana 1992. godine. ”Deset godina boravio sam u Našicama i bio odvojen od obitelji pa je to za mene povratak u obitelj. Sretan sam i lakše ću moći, kao i ostali pripadnici, obavljati svoje svakodnevne zadaće.

Vojnik Valentino Pavić

Mladi vojnik Valentino Pavić, koji dolazi iz Zagreba, u Pumama je godinu dana i dosad je bio smješten u Slavoniji. Sa svojim kolegama prošao je 184 kilometra, ali za hodnju kaže kako nije bila naporna, već prilika za zajedništvo i druženje. Iako on sam nije dugo u postrojbi, zadovoljan je što se Pume vraćaju u Varaždin, a posebno ga veseli što su njegovi stariji kolege presretni i prezadovoljni jer se vraćaju svojim domovima. ”Njima je jako drago, ali koliko smo na putu imali prilike vidjeti, drago je i građanima koji su nas pozdravljali pljeskom dok smo koračali pokraj njihovih kuća,” rekao nam je vojnik Pavić.

Oko 80 posto pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume koji će biti smješteni u Varaždinu s područja su Varaždinske, Međimurske ili Koprivničko-križevačke županije. Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume je bojnik Zlatko Iživkić, a postrojba broji nešto više od 600 pripadnika.

 


Hodnja od Našica do Varaždina

Pume su na simboličnu hodnju povratka u Varaždin krenule 12. prosinca iz Našica, iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske, u kojoj su živjele i radile zadnjih deset godina. Pripadnike GOMBR-a ispratili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić.

Zapovjednik GOMBR-a brigadir Validžić, na ispraćaju Puma iz Našica rekao je kako će ova hodnja pokazati hrvatskom narodu da je hrvatski vojnik uvijek spreman na sve zadaće pa tako i na ovu. ”Neka nam sve ove dane u mislima budu hrvatski vitezovi poginuli u Domovinskom ratu, hodajmo njima u čast,” poručio je uoči hodnje. Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume bojnik Zlatko Iživkić u ime svoje bojne, ali i cijele brigade zahvalio je Gradu Našicama na gostoprimstvu.

Gradonačelnik Našica Josip Miletić kazao je kako je suradnja s Oružanim snagama Republike Hrvatske bila odlična i očitovala se u nizu zajedničkih aktivnosti. “Hvala vam na suradnji koja je bila izvrsna i drago nam je da ste u našem gradu boravili deset godina. Sretan je onaj grad u kojem se nalaze hrvatski vojnici i u Našicama ćete uvijek biti dragi gosti,” zaključio je gradonačelnik. 

Hodnja, organizirana u čast poginulih hrvatskih branitelja odvijala se u sedam etapa: Našice – Kutovi, Kutovi – Slatina, Slatina – Virovitica, Virovitica – Đurđevac, Đurđevac – Koprivnica, Koprivnica – Ludbreg i Ludbreg – Varaždin. Gdje god bi Pume prolazile, dobile su toplu dobrodošlicu i pozdrave, a putem su se zaustavljali kod spomen-obilježja poginulim braniteljima kako bi im odali počast i zapalili svijeće. Svaka etapa nosila je naziv po jednoj od operacija iz  Domovinskog rata koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Puma. Ime hodnje ”Pumin skok 18“ odabrano je u čast 21. obljetnice najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada Pume.

U hodnji na svim etapama stalno je sudjelovalo 46 pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na pojedinim etapama pridružili su im se i drugi pripadnici pa je tako u svakoj etapi hodnje sudjelovalo oko 120 pripadnika Hrvatske vojske.

Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović