Već 27 godina ponosni na pobjede Puma…

U Varaždinu je obilježena 27. obljetnica ustrojavanja 7. gardijske brigade Pume, postrojbe koja je svoj slavni ratni put zapečatila na Kninskoj tvrđavi, mjestu koje je kruna svih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Pripadnici bojne Pume uputili su se iz vojarne “7. gardijske brigade Puma” prema Kapucinskom trgu, gdje je održan središnji dio svečanosti obilježavanja obljetnice

Godinu dana nakon što su se pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske-oklopno mehanizirane brigade iz Našica vratili u grad koji je dom 7. gardijske brigade i u njezinu matičnu vojarnu, u Varaždinu je 20. prosinca prigodnim programom obilježena obljetnica te legendarne ratne postrojbe.

Za sve poginule pripadnike položeni su vijenci i zapaljene svijeće u kapelici sv. Jurja u vojarni “7. gardijske brigade Puma”, a zajednički vijenac položio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved,  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Premijer Plenković podsjetio je da je 7. gardijska brigada prva ušla u Knin, što je puno značilo za slobodu i povijest hrvatskog naroda, a istaknuo je i činjenicu da je u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska prošle godine vraćena u Varaždin.

“Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske,” rekao je Andrej Plenković.

Svečano obilježavanje nastavljeno je postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume, sljednice 7. gardijske brigade, na Kapucinskom trgu, gdje su pripadnicima Bojne uručene pohvale i nagrade.

Obraćajući se okupljenima, državni tajnik Jakop istaknuo je kako je hrvatska država već 27 godina ponosna na pobjede koje su Pume nizale u Domovinskom ratu, a svoj slavni ratni put trajno su zapečatile na Kninskoj tvrđavi, mjestu koje je kruna svih pobjeda Hrvatske vojske. Podsjetio je na prošlogodišnji povratak Puma iz Našica u Varaždin te na 184 kilometra dugu hodnju pripadnika postrojbe po teškim vremenskim uvjetima kako bi se nakon deset godina vratili kući.

“Pume su tu da služe narodu i pomažu mu u nevolji. To je zalog za budućnost i prosperitet ovog kraja i države. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane nastavit će promicati vrijednosti Domovinskog rata. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost,” poručio je državni tajnik Jakop.

Čestitajući svim pripadnicima njihov dan, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Boris Šerić istaknuo je kako je ratni put legendarnih Puma put časti, hrabrosti, odricanja, požrtvovnosti i slave.

“Danas je bojna Pume opremljena suvremenom opremom i naoružanjem i dostigla je zavidnu razinu obučenosti i operativne spremnosti, čineći tako udarnu okosnicu GOMBR-a i Hrvatske kopnene vojske,” rekao je general Šerić te dodao kako su pripadnici svoju profesionalnost, spremnost i obučenost dokazali uspješnim sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama te na domaćim i međunarodnim vojnim vježbama.

Za sve poginule pripadnike Puma zajednički vijenac položio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora Anđelko Stričak, ministri Tomo Medved i Darko Horvat te izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop

Zapovjednik bojne Pume bojnik Stjepan Jalžabetić podsjetio je na okolnosti ustrojavanja 7. gardijske brigade, čiji su pripadnici viteški oslobađali dio po dio Republike Hrvatske. Naglasio je da Bojna stoga mora pokazati da je dostojna sljednica vrijednosti i načela koja baštini od svoje slavne prethodnice.

“Bojna Pume ne može živjeti samo u vojarni nego mora služiti zajednici i narodu iz kojeg je potekla i čiji je nedjeljivi dio. Njezini su pripadnici uvježbani i uvijek spremni pružiti pomoć civilnim institucijama,” poručio je bojnik Jalžabetić.

Pripadnicima Puma obljetnicu je iz Afganistana čestitao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je ondje boravio u posjetu pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta. Naglasio je kako je ponosan na sve hrabre pripadnike Puma, koji su slavne 1995. godine pobjedonosno ušli u Knin, simbol pobjede u Domovinskom ratu.

U svojoj je čestitki ministar Krstičević također zahvalio na doprinosu slobodi naše Hrvatske te poručio: “Drago mi je što smo Pume vratili kući, u njihov Varaždin, da budu s narodom. Vi ste štit i ponos za naš narod i nastavite hrabro koračati u budućnost za mir i sigurnost naše jedine domovine.”

U sklopu obilježavanja obljetnice služena je i misa u crkvi Dobrog Pastira.

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt