Kontrolno bojno gađanje haubicom PzH 2000

Pripadnici Zapovjedništva za potporu, uz potporu pripadnika Topničko-raketne pukovnije (TRP) HKoV-a i HRM-a, 8. i 9. su studenog na vojnom poligonu ”Zečevo“ Rogoznica proveli nadzorno-tehničko gađanje streljivom 155 mm. Tom su prilikom vršili mjerenje unutarnjih i vanjskih balističkih karakteristika s ciljem utvrđivanja stupnja degradacije u odnosu na referentne karakteristike te je provjerena uvježbanost posada, kao i mogućnosti gađanja na maksimalnim udaljenostima…

U sklopu planskih aktivnosti nadzora ispravnosti pričuva ubojitih sredstava (UbS) pripadnici Zapovjedništva za potporu, uz potporu pripadnika Topničko-raketne pukovnije (TRP) HKoV-a i HRM-a 8. i 9. su studenog na vojnom poligonu ”Zečevo“ Rogoznica proveli nadzorno-tehničko gađanje (NTG) streljivom 155 mm.Tom su prilikom vršili mjerenje unutarnjih i vanjskih balističkih karakteristika s ciljem utvrđivanja stupnja degradacije u odnosu na referentne karakteristike. ”Zečevo“ je poligon koji topnicima daje mogućnosti gađanja na veće udaljenosti nego što je to moguće, primjerice, na Slunju. Projektili se ispaljuju na mete ili točno određene koordinate na površini mora, a HRM obavijestima i svojim brodovima provodi mjere sigurnosti na području gađanja kako ne bi došlo do ulaska neovlaštenih plovila.
Naravno, sve takve aktivnosti prilika su da topnici uče, uvježbavaju i usavršavaju vlastite vještine i postupke. Dakle, tijekom dva dana pripadnici Samohodne haubičke bojne 155 mm TRP-a proveli su kontrolno bojno gađanje haubicom PzH 2000. Provjerena je uvježbanost posada, kao i mogućnosti gađanja na maksimalnim udaljenostima s promjenjivim punjenjem s donjom i gornjom grupom kutova. Korištena je Topnička meteorološka postaja Vaisala, namijenjena za mjerenje prizemnih meteoroloških uvjeta i radiosondažno mjerenje meteoroloških uvjeta po zračnim slojevima. Navedena mjerenja pospješuju točnost topničkih gađanja, a obuhvaćaju određivanje temperature zraka, tlaka zraka, relativne vlažnosti zraka te brzinu i smjer vjetra. Meteopodaci se implementiraju u balističko računalo PzH 2000, kao i izračun početne brzine za svaki pojedinačno ispaljeni projektil te se automatski uračunavaju popravci za sljedeće ispaljenje.
Posade su iskoristile mogućnost uživo primijeniti ono što su uvježbavale na simulatoru PzH 2000 na poligonu ”Eugen Kvaternik“, instaliranom prije dva mjeseca. Prema rezultatima gađanja, simulator vrlo kvalitetno uvježbava topnike za ”ono pravo“, bojna gađanja. Također, potrebnu razinu samostalnosti, obučenosti i osposobljenosti tijekom aktivnosti pokazali su i pripadnici ZzP-a, tehničari i automatičari zaduženi za nadzor oružja prije, za vrijeme i nakon gađanja, a sam prijevoz haubice do akvatorija prošao je lako i bez zastoja. ”Sve je to dio priprema za opremanje svim naručenim haubicama, za kompletiranje sustava vatrene potpore, dakle, potpuno funkcioniranje Bojne, što očekujemo s početkom proljeća iduće godine,” rekao je nakon gađanja zapovjednik Bojne bojnik Dražen Musić, dodajući da su nadolazeći koraci fokusirani na implementaciju raznih sustava za uvezivanje, promatranje i prijenos podataka.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio:Tomislav BRANDT