Predstavljene haubice PzH 2000

Haubice PzH 2000, koje će biti prikazane na svečanom mimohodu povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. kolovoza u Zagrebu, predstavljene su 29. srpnja u Remontnom zavodu OSRH u Jankomiru.
Predstavio ih je brigadir Tomislav Pavičić, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije u čijem će se sastavu one organizacijski nalaziti. “S osobitim zadovoljstvom mogu reći da smo u potpunosti svladali uporabu sredstva, obučili prve posade i spremni smo, nakon što potpišemo ugovor s proizvođačem o prilagodbi za hrvatske uvjete te popunjavanju sustavom za upravljanje vatrom i uređajima veze, haubice uskoro prihvatiti u operativnu uporabu u OSRH,” naglasio je brigadir Pavičić. S njihovim ulaskom u operativnu uporabu, ističe, može se slobodno reći da ćemo biti na razini najbolje opremljenih topničkih postrojbi u NATO savezu, a time u cijelom svijetu. Haubica PzH 2000 trenutačno je najnaprednije topničko oružje koje se koristi. Domet ovisi o streljivu: s klasičnim streljivom bez plinskog generatora i raketnog pogona iznosi 30 kilometara, a s plinskim generatorom i raketnim pogonom do 40 kilometara. U međuvremenu su razvijeni i projektili koji imaju karakteristike raketnih, a ostvaruju domete do 80 kilometara.
Načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić izjavio je kako je Hrvatska vojska ponosna što se oprema tim haubicama: “Težit ćemo da budu dio doktrine HKoV-a i Oružanih snaga RH, ali i doktrine uporabe topništva, gdje ćemo težiti tzv. doktrini integrirane bitke. U toj doktrini želja nam je uvezivati sve senzore u jedinstven sustav upravljanja paljbom i zbog toga vršimo modernizaciju. Nadam se da će krajem 2016. – početkom 2017. te haubice biti u potpunoj operativnoj uporabi u OSRH.”
Haubica PzH 2000 samohodno je topničko oružje velike vatrene moći, trenutačno najmodernije te vrste u svijetu. Top ima kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde. Haubica zadovoljava sve zahtjeve suvremenih topničkih sustava i trenutačno se nalazi u sastavu oružanih snaga četiriju članica NATO-a: Njemačke, Italije, Nizozemske i Grčke. Pouzdanost i efikasnost sustava potvrđena je i u stvarnim uvjetima u operaciji ISAF u Afganistanu. Plan je da se 2015. Oružanim snagama RH isporuči šest operativnih haubica PzH 2000, a preostalih šest do kraja 2016. godine.

Petra kostanjšak, foto: Josip Kopi