Predstavljene nove haubice PzH 2000

“Ovim činom počinje isporuka moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 55 milijuna eura, a njegovom je realizacijom sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske u tom području značajno narasla i stavlja nas na razinu najbolje opremljenih topničkih postrojbi NATO saveza,” rekao je na predstavljanju ministar Krstičević

U Remontnom zavodu na Jankomiru predstavljene su 13. travnja samohodne haubice PzH 2000 kalibra 155 mm njemačke proizvodnje. Riječ je o prvim dvjema od ukupno 16 haubica koje je Ministarstvo obrane RH nabavilo od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Od 16 haubica, 12 će biti u operativnoj uporabi, jedna će služiti za obuku vozača, a tri za pričuvne dijelove. Predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnik veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u RH, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te predstavnici proizvođača. Izražavajući iznimno zadovoljstvo zbog samohodnih haubica PzH 2000 koje ulaze u sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministar Krstičević zahvalio je svojim prethodnicima ministrima Anti Kotromanoviću i Josipu Buljeviću, bivšem načelniku Glavnog stožera OSRH generalu zbora Dragi Lovriću, kao i svima ostalima koji su pridonijeli konačnom ostvarenju zahtjevnog projekta koji je, kako je naglasio, vođen smišljeno i fokusirano. “Ovim činom počinje isporuka moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 55 milijuna eura, a njegovom je realizacijom sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske u tom području značajno narasla i stavlja nas na razinu najbolje opremljenih topničkih postrojbi NATO saveza,” rekao je ministar Krstičević te istaknuo kako je Savezna Republika Njemačka jedan od naših vrlo važnih partnera s kojima dijelimo iste ciljeve.
Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov naglasio je važnost nabave i uvođenja u operativnu uporabu Panzer haubica 155 mm. “Njihovom nabavom i ulaskom u operativnu uporabu vatrena moć Oružanih snaga Republike Hrvatske višestruko se umnaža, a razina opremljenosti znatno se podiže i u skladu je s najbolje opremljenim vojskama Saveza, ali i šire,” rekao je general Šundov te naglasio kako samohodne haubice pridonose sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju. Projekt Opremanje OSRH samohodnim haubicama PzH 2000 započeo je Sporazumom koji su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnosti gađanja na efektivnim udaljenostima od najmanje 40 km uz mogućnost korištenja pametnog streljiva i istodobnog udara više projektila u isti cilj. Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH 2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se također ispunjavaju i preuzeti Ciljevi sposobnosti NATO-a. Prve dvije pristigle haubice bit će smještene na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” na Slunju te “Cerovac” kraj Karlovca.
Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke, dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja ove godine.

Lada Puljizević; foto: Tomislav Brandt


Vatrena moć
Samohodne haubice PzH 2000 dolaze iz Njemačke, a proizvodi ih tvrtka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Rheinmetall. Duljina iznosi 11,7 m, širina 3,5 m, visina 3,46 m, a masa 55 tona. Osnovna posada je tročlana (zapovjednik, poslužitelj, vozač), a može biti proširena još dvama članovima (ciljač i poslužitelj). Osnovno je naoružanje Rheinmetallov 155 mm L52 dalekometni top s vertikalnim poljem djelovanja od –2,5º do 65º, horizontalno 360º, te s mogućnosti ispaljivanja osam do deset granata u minuti. Domet iznosi 30 do 40 kilometara, a uz posebno streljivo i do 80 kilometara. Haubica PzH 2000 samohodno je topničko oružje velike vatrene moći i trenutačno najmodernije te vrste u svijetu. Uz veliku mobilnost sustava, ima i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde.


Dobivena sposobnost brze i učinkovite topničke potpore
Oružane snage RH nabavom samohodnih haubica PzH 2000 zadovoljavaju potrebu za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnosti pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva, što je jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a. Realizacijom tog projekta Oružane snage RH dobivaju sposobnosti brze i učinkovite topničke potpore uz primjenu vrhunske tehnologije u detekciji ciljeva, kao i jedan od najsuvremenijih sustava upravljanja paljbom.


Hrvatska – šesta članica NATO-a koja koristi PzH 2000
Uz Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Grčku i Litvu, ovom nabavom Republika Hrvatska postaje šesta članica NATO-a koja koristi PzH 2000. Prije predaje haubica Oružanim snagama RH obavljeni su brojni potrebni servisi i prilagodbe kao što je ugradnja komunikacijske opreme, izgradnja vlastitog topničkog sustava, bojenje i sl. Svi ti radovi i njihovo ugovaranje provode se preko NATO-ove agencije NSPA (NATO Support and Procurement Agency), čiji je Hrvatska punopravni član. Takvim se udruživanjem kapaciteta zemalja korisnica sustava PzH 2000 smanjuju njihovi logistički troškovi.


Od potpisivanja Sporazuma o nabavi do dolaska
Dolasku prvih dviju od ukupno 16 samohodnih haubica PzH 2000 koje će ove godine stići u OSRH prethodile su brojne etape rada, dogovora i priprema koje su se kontinuirano odvijale zadnjih godina. Sporazum o nabavi haubica PzH 2000 potpisali su 5. prosinca 2014. u Zagrebu predstavnici Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke.


 https://youtu.be/pWaLxST_C5I?rel=0