Haubice PZH 2000 – najnaprednije topničko oružje u OSRH

U prostorima Remontnog zavoda OSRH na Jankomiru 29. su srpnja medijima predstavljene haubice PzH 2000. Do kraja 2016. planirana je isporuka ukupno 12 operativnih haubica Oružanim snagama RH.  ”S njihovim ulaskom u operativnu uporabu može se reći da ćemo biti na razini najbolje opremljenih topničkih postrojbi u NATO savezu, a time i u cijelom svijetu,“ kazao je tom prigodom  brigadir Tomislav Pavičić,  zapovjednik Topničko-raketne pukovnije

Haubice PzH 2000 koje su bile dio svečanog mimohoda u Zagrebu 4. kolovoza, uoči samog mimohoda bile su predstavljene medijima u prostorima Remontnog zavoda OSRH na Jankomiru. Do kraja 2016. planirana je isporuka ukupno 12 operativnih haubica Oružanim snagama RH.  
Brigadir Tomislav Pavičić zapovjednik Topničko-raketne pukovnije, u čijem će se sastavu organizacijski nalaziti haubice, predstavio je PzH 2000. ”S osobitim zadovoljstvom mogu reći da smo u potpunosti svladali uporabu ovog sredstva, obučili prve posade i spremni smo, nakon što potpišemo ugovor s proizvođačem o prilagodbi za hrvatske uvjete te popunjavanju sa sustavom za upravljanje vatrom i uređajima veze, haubice u skorom vremenu prihvatiti u operativnu uporabu u OSRH, ” naglasio je brigadir Pavičić. S njihovim ulaskom u operativnu uporabu, ističe, može se slobodno reći da ćemo biti na razini najbolje opremljenih topničkih postrojbi u NATO savezu, a time i u cijelom svijetu. Trenutačno je haubica PzH 2000 najnaprednije topničko oružje koje se koristi. Domet haubice ovisi o streljivu, a s klasičnim streljivom bez plinskog generatora i raketnog pogona on iznosi 30 kilometara. S plinskim generatorom i raketnim pogonom do 40 kilometara, a u međuvremenu su razvijeni i projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila i s njima se ostvaruju dometi do 80 kilometara.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić izjavio je kako je Hrvatska vojska ponosna što se oprema ovim haubicama. ”Mi ćemo  težiti da ove haubice budu dio doktrine kopnene vojske i Oružanih snaga RH, ali i doktrine uporabe topništva, gdje ćemo težiti tzv. doktrini integrirane bitke. U toj doktrini želimo uvezivati sve senzore u jedinstveni sustav upravljanja paljbom i zbog toga vršimo modernizaciju. Nadam se da će krajem 2016. i početkom 2017. ove haubice  biti u potpunoj operativnoj uporabi u OSRH,” kazao je general Lovrić.
Haubica PzH 2000 samohodno je topničko oružje velike vatrene moći, trenutačno najmodernije te vrste u svijetu. Top haubice ima kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde. Ova haubica zadovoljava sve zahtjeve suvremenih topničkih sustava i trenutačno se nalazi u sastavu oružanih snaga četiriju članica NATO-a: Njemačke, Italije, Nizozemske i Grčke. Pouzdanost i efikasnost sustava potvrđena je i u stvarnim uvjetima u operaciji ISAF u Afganistanu. 


 Bojnik Dražen Musić trenutačno je na dužnosti časnika za izobrazbu u Središtu za temeljnu obuku Požega, a u budućoj bojni trebao bi biti zamjenik zapovjednika. Bojna bi trebala biti sastavljena od tri bitnice s po četiri haubice po bitnici. ”Bio sam 12 tjedana s jednom skupinom članova posade, odnosno zapovjednika desetina na obuci u SR Njemačkoj. Riječ je o ciljanoj obuci za zapovjednike desetina i buduće obučavatelje svih članova posade. Obuka je bila zahtjevna jer su naši pripadnici imali dvostruku ulogu  – prvi su se put susreli s jednim sofisticiranim sustavom i morali svladati taj dio, a istodobno se pripremati prenijeti to znanje na pripadnike OSRH,” kaže bojnik Musić.
”Ove su haubice s taktičke strane specifične, imaju veliku vatrenu moć i preciznost, a tu je i brza izmjena paljbenog položaja. To je jedan autonomni, automatizirani sustav s hibridnim sustavom navigacije koji nam jamči preciznost na prilično velikim udaljenostima. Posadu čini pet stalnih članova, s tim da su dva člana minimalna za ostvarenje vatrene zadaće,” pojašnjava nadalje bojnik Musić. Ističe da proces obuke za prihvaćanje ovih haubica ima nekoliko faza. ”Prva faza, ova u Njemačkoj, završena je i obučavatelji, budući zapovjednici, osposobljeni su. Trenutačno traje druga faza te se grupa koja je bila u Njemačkoj povremeno sastaje i implementira dio njemačke dokumentacije i tehničke literature s prijevodima u naš sustav obuke, tako da smo spremni za obuku naših budućih članova posade,” zaključuje bojnik.


Petra Kostanjšak, Snimio Josip Kopi