Demonstracijsko bojno gađanje PzH 2000 HRV

Demonstracijskim bojnim gađanjem, prvi put provedenim u Republici Hrvatskoj, potvrđena je velika preciznost i sigurnost uporabe projektila produljenog dometa za PzH 2000. Jedan je to od najkritičnijih i najvažnijih segmenata vojnih borbenih djelovanja topništva za potporu čime se postiže visoka učinkovitost djelovanja, ali i smanjuju kolateralne štete

Završetkom projekta Opremanje OSRH samohodnim haubicama PzH 2000, postrojbe HKoV-a  intenzivirale su aktivnosti na implementaciji prihvaćenog NATO-ova Cilja sposobnosti i dostizanja punih operativnih sposobnosti (FOC) ovog modernog topničkog sustava. U potpori implementacije NATO-ova Cilja sposobnosti tijekom 2021. godine MORH je potpisao Sporazum s francuskom tvrtkom Nexter Munitions za provedbu demonstracijskog bojnog gađanja projektilima produljenog dometa (40+ km) s ciljem potvrđivanja sposobnosti tvrtke proizvođača projektila, ali i validacijom postrojbe HKoV-a, Samohodne haubičke bojne 155 mm, sukladno zahtjevima Cilja. Aktivnost je bila planirana za provedbu tijekom listopada 2021., ali je zbog epidemioloških mjera odgođena za 2022. godinu.

Odgođeno demonstracijsko bojno gađanje verificiranim projektilima 155 mm, produljenog dometa  (40+ km), uspješno je provedeno 23. veljače 2022. na vojnom poligonu ”Zečevo“. Ovom vrstom bojnog gađanja, prvi put provedenog u Republici Hrvatskoj, potvrđena je velika preciznost i sigurnost uporabe projektila produljenog dometa za PzH 2000. Jedan je to od najkritičnijih i najvažnijih segmenata vojnih borbenih djelovanja topništva za potporu čime se postiže visoka učinkovitost djelovanja, ali i smanjuju kolateralne štete. 

Za vrijeme provedbe demonstracijskog bojnog gađanja, Samohodna haubička bojna 155 mm uvježbavala je scenarij pružanja vatrene potpore na moru, otocima i priobalju te motrenje s otoka. Paralelno je provedeno i ocjenjivanje desetine za rukovanje vatrom (topnički izvidnici) sa zadaćom motrenja na moru, otocima i priobalju s primjenom metoda višestrukog motrenja. Provedena je i obuka posada PzH 2000 HRV za bojno gađanje projektilima produljenog dometa te programiranje multifunkcionalnih (MOFA) upaljača. Sve aktivnosti postrojbe HKoV-a na demonstracijskom bojnom gađanju uspješno su provedene i ostvaren je napredak u implementaciji prihvaćenog NATO-ova Cilja sposobnosti. Poštivanje svih propisanih sigurnosnih mjera pri provedbi gađanja u akvatoriju Pomorskog vojnog poligona Žirje (LDTR 22) osigurale su postrojbe Hrvatske ratne mornarice u koordinaciji s Pomorskom policijom PU-a Šibensko-kninskog i Lučkom kapetanijom Šibenik kroz osiguranje zone zabrane plovidbe u akvatoriju kao i osiguranje zone zabrane letenja iznad akvatorija objavom NOTAM-a.

Tekst: Đuro Pažin

Foto: Mladen Čobanović, Goran Resovac