Obuka razvrstane pričuve u Splitu

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu u tijeku je četverodnevna obuka Zapovjedništva, ključnog osoblja i kritičnih vojnostručnih specijalnosti pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split.
Obuku provodi instruktorski tim iz Zapovjedništva i postrojbi Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, Topničko-raketne pukovnije i Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Pričuvnici su nakon dolaska u vojarnu zadužili opremu, priopćen im je ratni raspored i upoznati su sa sadržajem obuke. Provedena je zatim obuka osvježenja ključnog osoblja u rukovanju osobnim naoružanjem te obuka provoditelja mobilizacije. Pričuvnici koji se obučavaju za kritične dužnosti u 5. pješačkoj pukovniji imali su obuku osvježenja temeljnih vojničkih vještina.
Pričuvnici se obučavaju o sustavu upravljanja obukom, stožernim procedurama i vojnom odlučivanju, slijedi obuka pojedinaca o temeljnim i specijalističkim vojnim zadaćama te informiranje o novim sredstvima i opremi na uporabi u OSRH.
Riječ je o trećem ciklusu obuke razvrstane pričuve, nakon što je 2015. i 2016. uspješno provedena obuka zapovjedništava, bojni i pristožernih postrojbi 1., 2., 4. i 6. pješačke pukovnije.

Tekst: ČOJ / ZOD, Foto: Ž. Klešić / ZOD