Plansko godišnje uvježbavanje razvrstane pričuve

“Ugodno nas je iznenadila velika zainteresiranost i motiviranost pričuvnika koji su pokazali visoku razinu profesionalnosti i odgovornost u izvršenju vojničkih zadaća,” rekao je pukovnik Ante Lovrić, zapovjednik 2. topničko-raketne pukovnije, naglasivši brzinu kojom su pričuvnici postigli koheziju nužnu za uspješnu realizaciju topničkog gađanja.

Bojnim gađanjem 25. listopada na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” na Slunju i “Josip Markić” kod Knina završena je desetodnevna obuka razvrstane pričuve koja je održana u okviru redovitog, planskog godišnjeg uvježbavanja razvrstane pričuve. Pozivanje razvrstanih pričuvnika započelo je u rujnu, a nastavilo se u listopadu i studenom 2022.

Riječ je o obuci koja obuhvaća temeljne i specijalističke vojne zadaće poput rukovanja i gađanja osobnim i skupnim naoružanjem, topografije, komuniciranja, prve pomoći, sredstava NBKO te provedbe taktičkih aktivnosti na razini desetine-voda-satnije. Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima je i pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa. Obuku provode pripadnici djelatnih jezgri pješačkih pukovnija, instruktori iz sastava djelatnih postrojbi HKoV-a te djelatni dočasnici i časnici iz zapovjedništava postrojbi borbene potpore. Provedena su gađanja jurišnom puškom VHS, strojnicom 12,7 mm,
ručnim raketnim bacačem (RPG), minobacačem 60 mm te haubicom
122 mm D30.

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je pripadnike razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 5. pješačke pukovnije na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina. Izrazio je zadovoljstvo motiviranošću pričuvnika i istaknuo kako je njihovo obučavanje jedna u nizu sustavnih zadaća kojima se osnažuju znanja i sposobnosti koje su pripadnici stekli u Domovinskom ratu, u djelatnoj vojnoj službi ili na služenju vojnog roka.

“Vi ste dio Hrvatske vojske, zajedno s vašim kolegicama i kolegama iz djelatnog sastava jamac ste sigurnosti naše domovine. Ne dvojim da u vama živi pobjednički duh koji nas je vodio do povijesnih pobjeda. Vrijeme na ovoj aktivnosti vrijeme je darovano našoj sigurnosti, budućnosti naših najmilijih,” poručio je Banožić.

Brzo postignuta kohezija

Hrvatski vojnik donosi dojmove pričuvnika iz haubičkih bitnica Topničko-raketne pukovnije Bjelovar te 2. topničko-raketne pukovnije Knin  za vrijeme provedbe gađanja haubicama 122 mm D30 na slunjskom vojnom poligonu. Zapovjednici su zadovoljni provedbom gađanja koje je završeno u zadanim vremenskim rokovima i pokrivenosti ciljeva. To je vrhunac obuke i ujedno najzahtjevnija aktivnost obuke na kojoj osvježavaju svoja znanja i sposobnosti. Zahvalili su pričuvnicima na velikoj zainteresiranosti te obučavateljima na iznimnom angažmanu zbog kojeg je dostignuta potrebna razina osposobljenosti.

“Ugodno nas je iznenadila velika zainteresiranost i motiviranost pričuvnika koji su pokazali visoku razinu profesionalnosti i odgovornosti u izvršenju vojničkih zadaća,” rekao je pukovnik Ante Lovrić, zapovjednik  2. topničko-raketne pukovnije, naglasivši brzinu kojom su pričuvnici postigli koheziju nužnu za uspješnu realizaciju topničkog gađanja.

Zapovjednik Haubičke bitnice Topničko-raketne pukovnije Bjelovar natporučnik Marijan Junković također naglašava brzinu stvaranja kohezije među pričuvnicima te kaže: “Tijekom deset dana usvojili su nova specijalistička i temeljna znanja te obnovili stara, sada su spremni za samostalno djelovanje. S obzirom na to da smo se tek sad upoznali, cijela je bitnica bila poprilično kompaktna i svi su radili kao jedan. Bilo mi je zadovoljstvo, kao zapovjednik, raditi s njima jer funkcioniraju kao tim. Zajedničko, usklađeno djelovanje čini nas jačim.”

Nakon gađanja pričuvnici su nam ovu obuku usporedili s iskustvima tijekom služenja vojnog roka, koje je za mnoge bilo prije više od 20 godina. Kako kažu, tada su bili mladi, a zapovjednici su morali biti strogi kako bi održali stegu. Sad su stariji, mnogi od njih imaju djecu te su se ozbiljnije prihvatili vojničkih zadaća. ”Dužnost nas je pozvala i mi smo se odazvali, sada s više razumijevanja što to znači,” slažu se pričuvnici.


Pedesetogodišnji Ante Marić kaže da su prva tri dana bila najzahtjevnija: “Kad smo se priviknuli i upoznali sve je bilo lako. Sad imam osjećaj da smo spremni da nas pozovu bilo kad i bilo gdje.” Kaže, kod kuće ga čeka supruga i četvero djece kako bi im ispričao kako je to bilo, posebice njegovo prvo iskustvo s haubicom. (2. topničko-raketna pukovnija, Knin)

“Svi smo došli iz različitih sektora. Ima poljoprivrednika, automehaničara, bolničara, traktorista itd. Kad ste zajedno deset dana morate naučiti funkcionirati kao ekipa. Kad nekom ide teže, pomognete mu. Dobili smo ovu priliku i pristupili smo svemu s maksimalnom odgovornošću,” kaže nam razvodnik Mišo Barbaroša, skiper iz Sv. Filipa i Jakova. S osmijehom nam pojašnjava razloge odaziva: “Ja sam uvijek bio više za prirodu nego za oružje, ali kad najljepša domovina zove, srce se odazove.” (2. topničko-raketna pukovnija, Knin)

Razvodnik Petar Gaćina iz Zadra, bio je i prije tri godine na vježbi razvrstane pričuve. “Moram pohvaliti dočasnike i časnike koji su bili odlični. Pružili su nam profesionalan pristup u obuci i mnogo pozitivne energije. Bez njih ovo ne bi bilo moguće,” kaže i dodaje kako je prihvatio svoju vojnu obvezu i doći će kad god bude trebalo. (2. topničko-raketna pukovnija, Knin)

Razvodnik Krišto Zvonimir iz Bjelovara služio je vojni rok 1998./99. godine na haubicama 155 mm u Bjelovaru. “Bilo mi je potrebno neko vrijeme da se priviknem, ali mislim da sam jako dobro sve ponovno pohvatao, kao i ostali. Nismo se prije poznavali, ali brzo smo se sprijateljili, možda zato što smo sličnih godina,” kaže. (Topničko-raketna pukovnija, Bjelovar)

Razvodnik Ivo Tukara iz Daruvara kaže da se 2003. godine nije susreo s haubicama: “Bio sam na protuoklopnom topu ZiS-3. Zapovjednici su mi rekli da je to slično, al’ meni je haubica mnogo kompliciranija,” kaže te dodaje kako mu je zanimljivo koliko su se svi brzo složili i dobro surađivali i drago mu je što će zajedno raditi na budućim obukama pričuvnog sastava. (Topničko-raketna pukovnija, Bjelovar)


Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, pridonositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr. Također, pričuvna komponenta Hrvatske vojske dio je koncepta domovinske sigurnosti čija je glavna zadaća uvezivanje i sinkroniziranje svih sastavnica sustava. Zakonom o obrani propisano je da se pričuvni sastav Oružanih snaga dijeli na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska pričuva na nerazvrstanu i razvrstanu pričuvu. Nerazvrstanu pričuvu čine obveznici uvedeni u vojnu evidenciju koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dok razvrstanu pričuvu čine vojni obveznici (vojnici, dočasnici i časnici) koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost, do 55 godina muškarac odnosno 50 godina žena, viši časnik do 60 godina života te general/admiral do 65 godina, do kada zakonski traje vojna obveza.

Tekst: Martina Stanković

Foto: Filip Klen, Martina Stanković